Witam Kolegów i Koleżanki!
Jestem nowy - dziś założone konto więc z góry przepraszam za wszystkie wtopy debiutanta! Proszę o pomoc !
Mam instalację PV (położenie wschód-zachód) o mocy 21,6kWp (spory dom ~300m, PC o mocy 15kW). Jestem po pierwszym rozliczeniu cyklu prosumenta - niestety oddałem do sieci 11,5MWh energii...autokonsumpcja "tylko" 4MWh przez ten rok (rodzina 4 osobowa, z rzeczy dołożonych cała kuchnia w prądzie i pompa ciepła do grzania wody basenowej żeby wydłużyć okres pływania od wiosny do jesieni wczesnej - basen rozkładany zewnętrzny na ogrodzie).Mamy też od kilku miesięcy hybrydę GLC 300de (diesel+plug-in) - tam jest bateria 31,4kWh i użytkownik auta potrafi codziennie dojeżdżając do pracy i powrót + rozwożenie dzieciaków na zajęcia i odbiór i zakupy baterię codziennie wydoić do 0% ze 100%.
Zamówiłem magazyn energii Victrona 10kW - będę go miał założonego w ciągu 2 tygodni. I oczywiście pomyślałem o łądowarce do łądowania naszej plug-iny - dotychczas z gniazdka (sic! wiem!) - czas łądowania 20 godzin do 100% więc jak po pracy 13-14 żona przyjechała i podłączała to latem 5-6 godzin z PV ale później całą noc z sieci więc nabijanie kosztów i kieszeni elektro państwowym "złodziejom". Ja rozliczam się z PV na zasadzie miesięcznego rozliczenia wyprodukował-pobrał. Falownik mam Huawei SUN2000-15KTL-M2.
Jaką ładowarkę byś mi doradzał w tej sytuacji? Od razu mówię że szukam takiej 22kW - łądowanie 3f. Proponowali mi taką w MB ich "oryginalną" za 5500 ale równie dobrze mógłbym Bessena który robi dla AUDI mieć za ~2000PLN z Allegro. Na moje laickie oko najlepiej byłoby mieć taką która ładuje z samych PV + ewentualnie coś doładuje z magazynu jeśli zostanie i wtedy z grida czyli możliwość ustawienia.
Patrzyłem na Green Cella Wallboxa (HABU też ale chyba w aplikacji nie ma za dużo możliwości smart chargingu czy ustawień mocy łądowania od której ma zacząć jechać z PV?), Huawei też ma swoją ładowarkę ale nie mogę znaleźć testów. Fronius WattPilot na filmikach na YT wydaje się być zajebisty ale nie wiem czy współpracuje z moim inwerterem - wiem że musiałbym mieć do niego SmartMetera ale to nie problem dokupić - nie będę oszczędzał teraz 500 czy 1000PLN żeby za parę miesięcy jęczeć że mogłem coś jeszcze tam wrzucić a teraz to .... Goście od magazynu proponowali mi EVSE Victrona ale w teście na YT facet mówiąc delikatnie ją zjechał że w sumie wielka lipa.
To jak? Pomożecie?
z góry dziękuję !