Ładowanie z fotowoltaiki

adamusek

Posiadacz elektryka
Witam kolege z wattpilotem, ja go mam od maja, ciekawy jestem ile wykręcę wzrostu autokonsumpcji.
Mam 2 elektryki (przeważnie naraz jeden jeździ więc można ładować ze słońca cały czas) i 14,5kwp ale będzie dokładane jeszcze 9kwp może jeszcze w tym roku.
Narazie 13% wzrostu...
Liczyłem że zakup sie w rok zwróci (do tej pory ładowałem w nocy/albo przez Wallbox Pulsar Pro przy pomocy occp i softu firmy trzeciej, który pobierał z falownika stan)

1723621294298.png
Sa i piekne wyniki pojedyncze ;)

1723621214155.png

PVuser

Nowy na Forum
Witam Kolegów i Koleżanki!
Jestem nowy - dziś założone konto więc z góry przepraszam za wszystkie wtopy debiutanta! Proszę o pomoc !
Mam instalację PV (położenie wschód-zachód) o mocy 21,6kWp (spory dom ~300m, PC o mocy 15kW). Jestem po pierwszym rozliczeniu cyklu prosumenta - niestety oddałem do sieci 11,5MWh energii...autokonsumpcja "tylko" 4MWh przez ten rok (rodzina 4 osobowa, z rzeczy dołożonych cała kuchnia w prądzie i pompa ciepła do grzania wody basenowej żeby wydłużyć okres pływania od wiosny do jesieni wczesnej - basen rozkładany zewnętrzny na ogrodzie).Mamy też od kilku miesięcy hybrydę GLC 300de (diesel+plug-in) - tam jest bateria 31,4kWh i użytkownik auta potrafi codziennie dojeżdżając do pracy i powrót + rozwożenie dzieciaków na zajęcia i odbiór i zakupy baterię codziennie wydoić do 0% ze 100%.
Zamówiłem magazyn energii Victrona 10kW - będę go miał założonego w ciągu 2 tygodni. I oczywiście pomyślałem o łądowarce do łądowania naszej plug-iny - dotychczas z gniazdka (sic! wiem!) - czas łądowania 20 godzin do 100% więc jak po pracy 13-14 żona przyjechała i podłączała to latem 5-6 godzin z PV ale później całą noc z sieci więc nabijanie kosztów i kieszeni elektro państwowym "złodziejom". Ja rozliczam się z PV na zasadzie miesięcznego rozliczenia wyprodukował-pobrał. Falownik mam Huawei SUN2000-15KTL-M2.

Jaką ładowarkę byś mi doradzał w tej sytuacji? Od razu mówię że szukam takiej 22kW - łądowanie 3f. Proponowali mi taką w MB ich "oryginalną" za 5500 ale równie dobrze mógłbym Bessena który robi dla AUDI mieć za ~2000PLN z Allegro. Na moje laickie oko najlepiej byłoby mieć taką która ładuje z samych PV + ewentualnie coś doładuje z magazynu jeśli zostanie i wtedy z grida czyli możliwość ustawienia.

Patrzyłem na Green Cella Wallboxa (HABU też ale chyba w aplikacji nie ma za dużo możliwości smart chargingu czy ustawień mocy łądowania od której ma zacząć jechać z PV?), Huawei też ma swoją ładowarkę ale nie mogę znaleźć testów. Fronius WattPilot na filmikach na YT wydaje się być zajebisty ale nie wiem czy współpracuje z moim inwerterem - wiem że musiałbym mieć do niego SmartMetera ale to nie problem dokupić - nie będę oszczędzał teraz 500 czy 1000PLN żeby za parę miesięcy jęczeć że mogłem coś jeszcze tam wrzucić a teraz to .... Goście od magazynu proponowali mi EVSE Victrona ale w teście na YT facet mówiąc delikatnie ją zjechał że w sumie wielka lipa.

To jak? Pomożecie?

z góry dziękuję !

sebsek

Posiadacz elektryka
Witam Kolegów i Koleżanki!
Jestem nowy - dziś założone konto więc z góry przepraszam za wszystkie wtopy debiutanta! Proszę o pomoc !
...
Patrzyłem na Green Cella Wallboxa (HABU też ale chyba w aplikacji nie ma za dużo możliwości smart chargingu czy ustawień mocy łądowania od której ma zacząć jechać z PV?), Huawei też ma swoją ładowarkę ale nie mogę znaleźć testów. Fronius WattPilot na filmikach na YT wydaje się być zajebisty ale nie wiem czy współpracuje z moim inwerterem - wiem że musiałbym mieć do niego SmartMetera ale to nie problem dokupić - nie będę oszczędzał teraz 500 czy 1000PLN żeby za parę miesięcy jęczeć że mogłem coś jeszcze tam wrzucić a teraz to .... Goście od magazynu proponowali mi EVSE Victrona ale w teście na YT facet mówiąc delikatnie ją zjechał że w sumie wielka lipa.

To jak? Pomożecie?

z góry dziękuję !
Generalnie idealnym rozwiązaniem byłaby ładowarka go-e, od której zaczął się ten wątek.
Proponuję obejrzeć zawarty w pierwszym poście filmik z dokładnym omówieniem działania.
To ten sam producent, który produkuje Wattpilota dla Froniusa, ale go-e współpracuje z każdym falownikiem bo kontroler widzi nadwyżkę po podpięciu go w rozdzielni.
Osobiście używam go-e od 3 tygodni i jestem bardzo zadowolony.
Natomiast przy takiej nadprodukcji to warto by pomyśle o pełnym elektryku 😉

vwir

Pionier e-mobilności
Jaką ładowarkę byś mi doradzał w tej sytuacji?
Z tego co mi wiadomo w GLC 300de masz ładowarkę pokładową jednofazową, 7kW. Więc o ile kupno wallboxa 22kW to dobry pomysł, to pamiętaj, że w tym samochodzie wykorzystasz 1/3 jego możliwości (jedna faza obciążona na 7kW, pozostałe nie obciążone). Możesz podesłać zdjęcie gniazda ładowania? Niemcy czasami stosują ładowarki dwufazowe 7kW.

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Wattpilot tylko z froniusem, Huawei nie wiem czy już jest w sprzedaży w PL, jak masz ich falownik i licznik to może się okazać najlepszy wybór. Czemu magazyn victron a nie LUNA?

PVuser

Nowy na Forum
Wattpilot tylko z froniusem, Huawei nie wiem czy już jest w sprzedaży w PL, jak masz ich falownik i licznik to może się okazać najlepszy wybór. Czemu magazyn victron a nie LUNA?
Firma która mi zakładała PV zaproponowała mi teraz Victrona...duża wygoda - robią wszystko od A do Z, nie bawię się żadnymi papierami. Powiedzieli że podłącza mi każdą ładowarkę jaką będe miał - oni podłączają. Ja się bawię dalej w jej optymalizację działania. Huawei ma już chyba łądowarkę swoją - przynajmniej na stronie widziałem. Nie wiem tylko czy ktoś ma i korzysta i jakie są możliwości sterowania tą aplikacja FusionSolar dla Huawei

PVuser

Nowy na Forum
Z tego co mi wiadomo w GLC 300de masz ładowarkę pokładową jednofazową, 7kW. Więc o ile kupno wallboxa 22kW to dobry pomysł, to pamiętaj, że w tym samochodzie wykorzystasz 1/3 jego możliwości (jedna faza obciążona na 7kW, pozostałe nie obciążone). Możesz podesłać zdjęcie gniazda ładowania? Niemcy czasami stosują ładowarki dwufazowe 7kW.
Chyba pierwszy mój błąd wyszedł na jaw :) W specyfikacji auta mam Ładowarka pokładowa AC 11kW. Do tego mam też gniazdo ładowania prądem stałym DC też...model full :) Czyli nie ładowarkę kupować 22kW tylko 11 kW ??

PVuser

Nowy na Forum
Ja muszę do poniedziałku dać znać tym gościom czy zakładam swoją ładowarkę i jaką czy biorę od nich EVSE Victrona któego mają też w ofercie. Chłopaki - na początek grube, praktyczne informacje potrzebuję. Jaki model, jaka firma i co mi daje. Chce ładować prądem z PV zamiast go oddawać - na maxa zwiększyć autkonsumpcję. To mój priorytet. Taryfę prądu mam G12