Ładowarka 400V do Audi

wemar

Fachowiec
Jakich ładowarek mobilnych, trójfazowych używacie do EV Audi?
Przy konfiguracji auta można taką z logiem oooo dodać za niecałe 3tyś. Jednak przy zakupie jako część, wołają razem z kablem ponad 8 tyś, co jest chore. Szukam urządzeń, którym można zmienić wartość prądu ładowania, bez konieczności przerywania sesji ładowania.

STMS

Pionier e-mobilności
Jakich ładowarek mobilnych, trójfazowych używacie do EV Audi?
Przy konfiguracji auta można taką z logiem oooo dodać za niecałe 3tyś. Jednak przy zakupie jako część, wołają razem z kablem ponad 8 tyś, co jest chore. Szukam urządzeń, którym można zmienić wartość prądu ładowania, bez konieczności przerywania sesji ładowania.
Audi jest takie zacofane że prądu ładowania AC nie można zmieniać z poziomu aplikacji / samochodu ?

wemar

Fachowiec
Nie wiem, jeszcze nie stoi w garażu, więc nie wiem czy jest taka opcja. Jednak ustawienia auta to jedno, a ładowarka to drugie i nie każda akceptuje zmianę prądu w trakcie sesji. W Fordzie była opcja w appce, ale fizycznie przerzucała do appki wallbox i tam ustawiało się wartość.

Nestor

Fachowiec
W skodzie w opcjach ładowania jest takie cos (dostepne tez z apki) jak 'ograniczenie pradu ladowania AC i wtedy zrzuca Ci do ok 5kW.

Zastanawia mnie jaki problem rozwiazujesz przez regulacje pradu bez przerywania sesji i dlaczego ciaglosc sesji w domu jest wazna.

wemar

Fachowiec
Żaden, tak po prostu chcę. :D
Czasami udaje mi się ładować auto z nadwyżek PV i manualnie regulowałem moc ładowania, bo miałem klasycznego wallboxa.
Po zainicjowaniu jednak tego wątku znalazłem ładowarki, które potrafią płynnie regulować moc ładowania, uwzględniając aktualne nadwyżki.

wemar

Fachowiec
A które to ładowarki, bo też takiej szukam w podobnym celu do Explorera. Myślałem o Froniusie ale tam chyba tylko ręcznie
Go-e z dodatkowym miernikiem parametrów sieci do rozdzielnicy pozwala kontrolować wartość pobieranego/oddawanego prądu z PV i do tego dostosowuje prąd ładowania EV. Nie wiem jednak, czy Fronius i Go-e to nie to samo, bo obudowy wallbox są łudząco podobne.

jazon

Zadomawiam się
Go-e z dodatkowym miernikiem parametrów sieci do rozdzielnicy pozwala kontrolować wartość pobieranego/oddawanego prądu z PV i do tego dostosowuje prąd ładowania EV. Nie wiem jednak, czy Fronius i Go-e to nie to samo, bo obudowy wallbox są łudząco podobne.
Myślisz o tym modelu ?

mattmd

Zadomawiam się
Raczej go-e gemini flex + kontroler.
Ja mam bez kontroler (stare zasady) I polecam.
Ogolnie w czasie rzeczywistym można zmienić natężenie pradu i ilość faz.
Ja poprostu ładuje 10A na 3-f co daje jakieś 6.9 kwh co dla mnie w słoneczna pogodę jest ok.
Można też oczywisicue ustawić niższy prad- ale wtedy oczywiście i czas jest dłuższy i są większe straty podczas ładowania(o ile większe tego nie analizowałem bo nie ma to dla mnie zbyt dużego znaczenia)

jazon

Zadomawiam się
Raczej go-e gemini flex + kontroler.
Ja mam bez kontroler (stare zasady) I polecam.
Ogolnie w czasie rzeczywistym można zmienić natężenie pradu i ilość faz.
Ja poprostu ładuje 10A na 3-f co daje jakieś 6.9 kwh co dla mnie w słoneczna pogodę jest ok.
Można też oczywisicue ustawić niższy prad- ale wtedy oczywiście i czas jest dłuższy i są większe straty podczas ładowania(o ile większe tego nie analizowałem bo nie ma to dla mnie zbyt dużego znaczenia)
A nie ma takiej opcji żeby on sam dobierał moc ładowania w zależności od tego ile podsyła fotowoltaiki ? Może nie kumam ale się wdrażam.

Napisałem do sklepu EV partner I polecili mi to https://www.evpartner.pl/przenosny-inteligentny-wallbox-go-e-charger-gemini-flex-11-kw/ nic o kontrolerze nie pisali.