michalina98

Nowy na Forum
Hej! Jestem świeżą posiadaczką Renault Zoe z 2020 roku. Potrzebuję pomocy z wyborem dobrej ładowarki do 1,5k, takiej którą mogę podłączyć w domu i wziąć ze sobą w trasę. Nie mam gniazda 3 fazowego ale widziałam, że są takie przejściówki. Dlaczego tak dużo osób bierze pod uwagę tylko 11kW? Co będzie najlepsze dla baterii?
Na ten moment najbardziej przypadła mi do gustu HILA 22kW i ZENCAR 22kW.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

danielc

Zadomawiam się
Czyli w sumie nie ma sensu kupować 22kW bo jeśli zdarzy się taka sytuacja, że będę miała możliwość skorzystać z tej mocy to raczej nie często. To w takim razie będę celować w 11kW mobilną, żeby ładować w domu jak i wziąć ze sobą w razie jakiegoś wyjazdu. Jakieś polecenia? :)
Nawet jeśli kupisz 'ładowarkę" 11kW to przewód type2 weź 22kW. Trochę cięższy ale w Twoim przypadku warto.

p0li

Pionier e-mobilności
Juice Booster oferuje 22kW, ale tylko te najnowsze wersje. Takowe chodzą po 5-6k PLN jak dobrze pamiętam.
no nie do konca - pamietam ze mielismy jedna pozyczona do testow w firmie 6 lat temu i ladowala 22kW
nowsze sa mniejsze, lzejsze i niktore maja BT

michalina98

Nowy na Forum
Wiesz jaką masz moc przyłączeniową budynku? To ważne. No i jeśli masz gniazdo trójfazowe to 16 czy 32A? Jeśli nie wiesz to podeślij zdjęcie.

Jeśli chodzi o wyjazdy - masz gdzie ładować na wyjazdach? W sensie u znajomych lub rodziny? Bo na publicznych ładowarkach tego nie potrzebujesz.
Mam 32A. Jeśli chodzi o wyjazdy to tak, będzie gdzie ładować :)

vwir

Pionier e-mobilności
No to jeśli masz 32A to zapewne masz moc przyłącza powyżej 22kW (to już musisz sama sprawdzić). A skoro tak to jak najbardziej szukaj wersji 22kW.
Warto wtedy się wyposażyć w przejściówkę na 16A, chyba że tam gdzie masz gdzie ładować też jest gniazdo trójfazowe 32A.

krzyss

Pionier e-mobilności
Bo nie ma takich. Przez zlacze type2 nie ma sygnalu o poziomie naladowania w aucie. Ta ladowarka od GW stara sie to symulowac okreslajac procenty, ale ogolnie mowiac to srednio dziala.