Ładowarkowy savoir vivre

nnnnn

Pionier e-mobilności
Kolejny artykuł o EV https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadom...-wycieraczka-znalazlem-dosadny-liscik/43g3dek

Z racji tego, że mam plugina to nie korzystam z ładowarek, ale koszty paliw powodują, że przy ładowarkach zacznie się robić tłoczno. Jakie mogłoby być rozwiązanie na osoby, które "wymuszają" ładowanie do 100%? Czasami to wymóg bo potrzebujemy tych 20% ale generalnie to i tak nie ma sensu bo te ostatnie kWh i tak wchodzą najwolniej.

Cav

Pionier e-mobilności
Sęk w ładowaniu jest taki, że lejesz pełna mocą 90 litrów i ostatnie 10 ewentualnie Tobie kapie. Raczej nikt nie ładuje ponad potrzebę szczególnie z płatnego DC, a czasami 2% więcej baterii to dojechać albo niedojechać.
Ciekawe czy osoba która zostawiła kartkę jakby miała potrzebę "przeładować" to by tak ochoczo odłączyła się wcześniej.
Mnie się już zdarzało, że po naładowaniu do 80-85% wychodziłem ze sklepu i przepinałem się na AC (bezpłatne ładowarki).
Albo rezygnowałem z ładowania do 100% i odjeżdżałem sobie wcześniej niż planowałem.

Właśnie dlatego, żeby inni nie musieli czekać.
Ostatnio uszczęśliwiłem w ten sposób właściciela Leafa1, który czekał, a na AC ładować się nie mógł w ogóle (miał tylko Type1).

Mam nadzieję że karma wraca i kiedyś mi się w ten sposób poszczęści.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Sęk w ładowaniu jest taki, że lejesz pełna mocą 90 litrów i ostatnie 10 ewentualnie Tobie kapie. Raczej nikt nie ładuje ponad potrzebę szczególnie z płatnego DC, a czasami 2% więcej baterii to dojechać albo niedojechać.
Ciekawe czy osoba która zostawiła kartkę jakby miała potrzebę "przeładować" to by tak ochoczo odłączyła się wcześniej.
Etykieta powinna działać w dwie strony i tego co ładuje i tego co czeka na ładowanie, bo zaraz dojdziemy do paradoksów typu: podjeżdżając EV6 na Ionity wszystkie ładujące tam samochody powinny zwalniać miejsce bo w stosunku do EV6 to "kapią", albo na superchargerze nie podjeżdżaj do współdzielonego stanowiska, bo zabierzesz komuś prąd.
Właśnie to mam na myśli, że poza pewnymi sytuacjami nie ma potrzeby przepłacać i kapać tego prądu do 100%. Osobiście nie wiem jak odnieść się do tego artykułu bo po pierwsze nie zostawiałbym kartki a po drugie nie zostawiałbym auta żeby kapało ten prąd do baterii.

Cav

Pionier e-mobilności
Właśnie to mam na myśli, że poza pewnymi sytuacjami nie ma potrzeby przepłacać i kapać tego prądu do 100%. Osobiście nie wiem jak odnieść się do tego artykułu bo po pierwsze nie zostawiałbym kartki a po drugie nie zostawiałbym auta żeby kapało ten prąd do baterii.
Wszystko zależy od sytuacji, jeśli ładowarka jest oblegana i w pobliżu nie ma innej alternatywy, to można ew. zostawiać, ale na AC.
Ale zdarzają się sytuacje podbramkowe, że albo dojedziesz za friko do punktu docelowego, ale musisz się naładować na full, albo nie dojedziesz.
Wtedy nie ma wyjścia.
Tak czy tak - bez gniazdka w domu, lepiej się trzymać od elektryków i ładowarek z daleka, zwłaszcza w "godzinach szczytu".

nnnnn

Pionier e-mobilności
Pytanie czy rozmieszczenie dodatkowych ładowarek z AC miałoby sens np przy większych sklepach zlokalizowanych przy drogach krajowych i powiatowych. Czy korzystalibyście z takich ładowarek? Idea taka żeby to były takie doraźne ładowania i wiem np że wracam z trasy i jakieś zakupy trzeba zrobić Doładowanie 20-30 minut na AC da kilkanaście/kilkadziesiąt km w takich warunkach.

Cav

Pionier e-mobilności
Pytanie czy rozmieszczenie dodatkowych ładowarek z AC miałoby sens np przy większych sklepach zlokalizowanych przy drogach krajowych i powiatowych. Czy korzystalibyście z takich ładowarek?
Ja korzystam, gdy są za darmo.
Płacić za AC nie zamierzam, o ile nie będzie tańsze niż w domu.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
No właśnie ostatnio musiałem sam nakapać TM3 do 92% bo inaczej bym musiał robić "międzyładowanie".
Natomiast jak się tylko naładowało to odniosłem część zakupów do auta i przeparkowałem je spod ładowarki
Z drugiej strony jak podjechałem to ładowarka była zajęta ale z apki GW to wiedziałem i byłem świadomy że będę musiał zaczekać.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Miałby być to pewien model biznesowy, więc darmowe by nie były. Rozumiem że wolałbyś później podjechać specjalnie na jakąś szybszą ładowarkę i tam się spokojnie naładować w 30-40 minut niż podładować się parę KW podczas robienia zakupów i zapłacić tam jakąś groszową sprawę de facto bo ceny na AC byłby niższe.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ja korzystam, gdy są za darmo.
Płacić za AC nie zamierzam, o ile nie będzie tańsze niż w domu.
Pewnie bardziej chodzi o posiadaczy którzy nie maja dostępu do ładowania w domu.
Fajnie to jest rozwiązane w Galerii Mokotów - GW 90kWh i 5 podwójnych słupków type 2 z Revnetu.

Cav

Pionier e-mobilności
Miałby być to pewien model biznesowy więc darmowe by nie były. Rozumiem że wolałbyś poźniej podjechać specjalnie ja jakąś szybszą ładowarkę i tam się spokojnie naładowac w 30-40 minut niż podładować się parę KW podczas robienia zakupów i zapłacić tam jakąś groszową sprawę de facto bo ceny na AC byłby niższe.
Nie - podłączyłbym w domu i załadował taniej.
I wtedy gdybym faktycznie miał taką potrzebę.
Ale zapewne po prostu zakupy zrobiłbym gdzie indziej, tj tam, gdzie jest darmowa ładowarka, najlepiej szybka.
Tak, nawet gdybym musiał do niej specjalnie podjechać.
Ostatnio zazwyczaj termin zakupów wyznacza mi ilość prądu w baterii.....

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie - podłączyłbym w domu i załadował taniej.
I wtedy gdybym faktycznie miał taką potrzebę.
Ale zapewne po prostu zakupy zrobiłbym gdzie indziej, tj tam, gdzie jest darmowa ładowarka, najlepiej szybka.
Tak, nawet gdybym musiał do niej specjalnie podjechać.
Ostatnio zazwyczaj termin zakupów wyznacza mi ilość prądu w baterii.....
No tak, osób które ładują się tylko w domu i korzystają z szybkich ten sposób nie zainteresuje, dzięki za opinię. Może jeszcze ktoś, chętnie poznam Wasze zdanie.