Łańcuchy w AWD

Ratt

Posiadacz elektryka
Mnie we Francji raz sie przydały "z górki". Chociaż na granicy śniegu stała policja i kto nie miał to pod górkę też nie pojechał. Więc lepiej mieć niż nie mieć :)

syphzur

Zadomawiam się
Ja w styczniu wybieram się Y LR AWD na narty do Zell am Ziller w Austrii. Też myślałem o łańcuchach, ale samochód stoi na 20 calowych felgach Induction, a na amerykańskich forach jest dość sporo zdjęć jak te felgi wyglądają po użyciu tych łańcuchów ze sklepu Tesli.
Zamiast standardów łańcuchów jako opcję awaryjną planuję zakupić coś w stylu "tekstylnych rękawów śniegowych", niektóre mają nawet certyfikaty pozwalające ich legalnie używać we Włoszech zamiast łańcuchów. Wychodzą sporo taniej, a testy na YT pokazują, że taki rozwiązanie coś daje. Wiadomo, że łańcuchy dadzą dużo więcej trakcji, ale może te rękawy w połączeniu z AWD wystarczą.

eimi

Pionier e-mobilności
Ja w styczniu wybieram się Y LR AWD na narty do Zell am Ziller w Austrii. Też myślałem o łańcuchach, ale samochód stoi na 20 calowych felgach Induction, a na amerykańskich forach jest dość sporo zdjęć jak te felgi wyglądają po użyciu tych łańcuchów ze sklepu Tesli.
Zamiast standardów łańcuchów jako opcję awaryjną planuję zakupić coś w stylu "tekstylnych rękawów śniegowych", niektóre mają nawet certyfikaty pozwalające ich legalnie używać we Włoszech zamiast łańcuchów.
Podrzucisz link do czegoś takiego?

Niestety ale łańcuchy nie tylko porysują ranty felg ale potrafią też zniszczyć opony. Byłem kiedyś we Włoszech gdzie było pełno śniegu i lodu na drodze ale też pełno tunelów gdzie się jechało w łańcuchach po gołym betonie. Straszne doświadczenie, miałem opony profil 40 z cienkimi łańcuchami (tylko takie wchodziły) i bieżnik potem nie wyglądał najlepiej.

Może by takie znaleźć tylko że na 19-20"

syphzur

Zadomawiam się
Podrzucisz link do czegoś takiego?

Niestety ale łańcuchy nie tylko porysują ranty felg ale potrafią też zniszczyć opony. Byłem kiedyś we Włoszech gdzie było pełno śniegu i lodu na drodze ale też pełno tunelów gdzie się jechało w łańcuchach po gołym betonie. Straszne doświadczenie, miałem opony profil 40 z cienkimi łańcuchami (tylko takie wchodziły) i bieżnik potem nie wyglądał najlepiej.

Może by takie znaleźć tylko że na 19-20"
Na przykład coś takiego (nie wiem akurat czy rozmiar pasuje, ale jest sporo innych do wyboru) https://amzn.eu/d/hugTB4T

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

eimi

Pionier e-mobilności
Kto bogatemu zabroni :)
Domyślam się że chodzi o to, że za gruby łańcuch będzie zawadzał o górne mocowanie wahacza albo o wahacz, a za cienki może pęknąć przy tej masie i narobić więcej szkód. Skoro mają jakiś model, który przetestowali i co więcej podają nazwę tego modelu na swojej stronie to chyba plus.

Halisep

Posiadacz elektryka
Zastanawiam się nad łańcuchami na tylną oś do Y AWD przed wyjazdem zima w Alpy.
A czy przypadkiem przy AWD nie trzeba mieć łańcuchów na dwóch ośkach?

inter

Pionier e-mobilności