Łańcuchy w AWD

eimi

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się nad łańcuchami na tylną oś do Y AWD przed wyjazdem zima w Alpy. Jestem pozytywnie zaskoczony trakcja i zastanawiam się czy w ogóle będą potrzebne. Przydały się Wam kiedykolwiek w AWD? Dedykowane do Y to koszt ok 1000zl więc dość sporo na coś co może nie zostać nigdy użyte.

W ICE czasem mi się zdarzyło stosować, chociaż pewnie i bym się wciągnął bez nich, aczkolwiek same zjazdy bezpieczniejsze.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się nad łańcuchami na tylną oś do Y AWD przed wyjazdem zima w Alpy. Jestem pozytywnie zaskoczony trakcja i zastanawiam się czy w ogóle będą potrzebne. Przydały się Wam kiedykolwiek w AWD? Dedykowane do Y to koszt ok 1000zl więc dość sporo na coś co może nie zostać nigdy użyte.

W ICE czasem mi się zdarzyło stosować, chociaż pewnie i bym się wciągnął bez nich, aczkolwiek same zjazdy bezpieczniejsze.
Są na amazonie, tylko trzeba poszukać odpowiedniego modelu. Są dużo tańsze.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Alpy są duże a we Włoszech łańcuchy obowiązkowe - pewno wiesz.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Dedykowane do Y to koszt ok 1000zl więc dość sporo na coś co może nie zostać nigdy użyte.
A to łańcuchy są dedykowane do modelu samochodu, a nie do rozmiaru opon? Ja zazwyczaj kupuję łańcuchy za około 150 zł (uzbierało się chyba z 5 czy 6 wymiarów, pod różne opony w samochodach, które miałem/mam).

inter

Pionier e-mobilności

eimi

Pionier e-mobilności
A to łańcuchy są dedykowane do modelu samochodu, a nie do rozmiaru opon? Ja zazwyczaj kupuję łańcuchy za około 150 zł (uzbierało się chyba z 5 czy 6 wymiarów, pod różne opony w samochodach, które miałem/mam).
1734338534465.png

eimi

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności

eimi

Pionier e-mobilności
mniejsza różnica bo amazon DE nalicza VAT 19% a przy wysyłce do PL jest doliczane 4% VAT
w każdym razie masz racje, spora ta różnica...

inter

Pionier e-mobilności
mniejsza różnica bo amazon DE nalicza VAT 19% a przy wysyłce do PL jest doliczane 4% VAT
w każdym razie masz racje, spora ta różnica...
Mam konto na firme zarejestrowaną i odliczają VAT 19% wynosi 749 zł.