Łaowanie 320W w telefonie, poniżej 4m30s do 100%

zibizz1

Pionier e-mobilności
Realme wczoraj pokazał ładowanie 320W czyli niby w peaku ~20c ale wyszło mi że
-polowa baterii 15c
-cala bateria ~13c
Bateria podzielona na 4, na razie jeszcze nie ma urządzenia na rynku, tylko prezentacja technologii.
W przypadku aut z 75kWh baterią średnia moc ładowania całej baterii musiałaby byc 1MW a ładowarka dawać maksymalną moc 1.5MW
CCS 2 ma limit 1000V i 500A
MCS 1250V i 3000A

Ciekawe czy takie osobówki kiedyś beda używały MCS i np 800V i ~2000A czy powstanie moze jeszcze jakiś nowy standard na średnie napięcie np ładowarki 2000V i 1600V w aucie. To drugie chyba mało prawdopodobne z uwagi na prawo i bezpieczeństwo ale kto wie może EU wypuści dyrektywę i problem prawny będzie rozwiązany.

Ciekawe też czy najnowsze ładowarki wykrywają odcięcie przewodu i mogą automatycznie zgłosić taki incydent aby szybko namierzyć złodzieja bo już są łatwym i łakomym kąskiem a co dopiero gdy popularne staną się jeszcze grubsze(MCS)

Last edited:

dixiluk

Fachowiec
Telefony (teoretycznie) analizują zużycie, i nie lądują pełna mocą jak nie ma takiej potrzeby np podłączając w nocy do ładowarki. Zakładając nawet ładowanie codziennie pełna mocą, to po 3 lata i 1k cykli, nawet gdyby pozostało 60% żywotności baterii to będzie sukces, 80% to nikt nawet nie zauważy po miesiącu używania, a raczej ktoś kto ładuje taka mocą z chęcią wymieni telefon po 2-3 latach. Nikt tu na degradację nie patrzy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
4 lata używałem telefonu ładując codziennie do 100% z szybkim ładowaniem 1.57c(oczywiście przy 100% bylo duzo wolniej). I wydaje mi się ze po tym czasie miałam nadal z 70% pojemności. Odpowiednikiem dla mojego auta byłoby przejechanie 400tys km w 4 lata ładując tylko na DC 150kW codziennie do 100%

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Aplikacja accubattery śledzi i ocenia degradację baterii na podstawie algorytmu jak i pomiarowej. Mój aktualny telefon 11 m-cy 400 sesji ładowania, szacowana pozostala pojemność 92%

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Ładowany nocą do 100% zawsze a i często w ciągu dnia po trosze