Leaf II '20, 71000km, pierwszy elektryk, czy warto?

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Cześć. Ja również mam Leafa II z 2022 roku (N-Connecta). Do tej pory blisko 20 tys km. Bardzo dobry wóz. Ja dodatkowo mam hak, wożę rowery.
Trasę 220 km robię regularnie bez ładowania (kończę zwykle na 10%). Drogi głównie krajowe, prędkość do 110 kmh odcinkowo na ekspresówkach.
Grzania baterii doświadczyłem na trasie Śląsk - Władysławowo (temp. zewn 30C). Gorsze od tego były problemy z ładowarkami (ale to już rok temu).
Auto bardzo ekonomiczne - średnie zużycie wiosna lato wczesna jesień, wokół komina 13,8 kWh.

PS warto kupić jakąś ładowarkę 6kW, poprawia użytkowanie i ładowanie w domu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Hmm, cena wyjściowa prawie 30k wyższa, bateria takiej samej poejmności ;-)
Ale masz CCS, baterie chlodzona, mozliwosc jazdy w trasy itp. Wiem ze to drozej ale moze warte zastanowienia…

vwir

Pionier e-mobilności
Ioniq jest fajny, ale mam z nim styczność na codzień i raczej bym się nie zamienił. Wykonanie i materiały jednak trochę pozostawiają do życzenia. Gdybym często jeździł w trasy to zdecydowanie i bezdyskusyjnie Ioniq. Ale jako iż u mnie to drugie auto (do jazdy wokół komina) to jednak wolę Leafa.

b4rteqq

Nowy na Forum
Trzy lata temu miałem podobny dylemat.

Moje użycie jest dokładnie takie same jak Twoje. Do około komina + 1-2 dalsze wyjazdy na wakacje w Polsce. 14K rocznie

Koniec końców zdecydowałem się wziąć leafa w leasing jako najtańszy elektryk, który spełni 95% moich wymagań również jak Ty żeby sprawdzić czy jazda na prąd mi pasuje.

Po trzech latach stwierdzam, że to był dobry wybór. Obecnie wymieniam na większe auto z większym zasięgiem tylko dlatego bo te 5%, których Leaf nie spełnia (wyjazdy zagraniczne) zaczynają być dla mnie coraz bardziej ważne.

btw @madwolf 80 tyś za tego leafa to bardzo dobra oferta. Z czystej ciekawości (bo za chwilę bd sprzedawał swojego) - to auto z polskiego salonu?

madwolf

Nowy na Forum
Po znajomosci dostałem tego leafa na pare dni do testów. Podłączyłem pod ładowarkę GreenWay kabel type 2. Ładuje 3.6 kW.
Czy on ma tak słabą ładowarkę pokładową czy ta stacja ładowania coś nie tak? Myślałem, że mają 7 kW?

b4rteqq:
Cena dobra bo od znajomego i po drobnej kolizji, naprawiony. Widziałem przed naprawą, nic poważnego. Przedni róg, lampa, błotnik.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ładuje się 6 kw. Sam rozpoznaje moc ładowarki. Przynajmniej mój.