KrzysztofFly
Moderator
W sumie to wszystko o czym napisałeś, to podstawy ładowania samochodów elektrycznych.Do wszystkich co już użytkują t03. Chodzi o ładowanie. Pani w firmie jak sprzedawała mi auto pokazała dwa kable do ładowania określając je jako wolny na prąd z gniazdka (ten ze zwykłą wtyczką) i ten drugi jako szybki na DC na stacjach ładowania. Rozumiałem to jako wolny 6,6kW a ten drugi 48kW. Mając około połowy pojemności podłączyłem go do ładowania tym pierwszym i zonk. Auto podało czas ładowania do pełna 11 i pół godziny, a według przybliżonych założeń powinien to zrobić w ok 3. Zmierzyłem zatem prąd i wyszło ok 9A czyli ok 2kW. Zgłupiałem ale przyjrzałem się temu drugiemu kablowi i nie jest on pod DC tylko również AC ale typ3. W necie już trochę znalazłem że to też jednofazowy ale 32A i to by się zgadzało z tym 6,6 kW. Pytanie : Jak tym naładować? Jak podłączyć? Dlaczego typ3 skoro gniazdo w aucie na typ2. Czy ktoś wie?
Ten z wtyczką do gniazdka 230V, to po prostu EVSE 1F, które najczęściej w wersji z wtyczką do standardowego gniazda 230V mają moc w okolicach 10-13A. Kabel który otrzymałeś z samochodem, będzie Ci potrzebny do ładowania samochodu ze słupków, które nie są w niego wyposażone. Na takim słupku, który potrafi dać maksymalnie 22kW 32A (są też takie, które dadzą maksymalnie 11kW 16A), wyciągniesz z użyciem tego kabla 6,6kW (jeśli dobrze zrozumiałem, że masz ładowarkę pokładową 1F 6,6kW).
Stacje ładowania DC, zawsze są wyposażone we własny kabel, tylko na takich stacjach wyciągniesz maksymalnie 48kW (zakładając, że spełnisz warunki potrzebne do osiągnięcia maksymalnej mocy ładowania).