Leasing

JareG

Pionier e-mobilności
Dzięki:) Planowałem ErgoHestie, ale jeszcze zapytam tego agenta co podesłałeś:)
Hestia cenowo w moim przypadku była zbliżona do PZU (czyli prawie 5k zł), Generali wtedy chciało 3500..

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Hestia cenowo w moim przypadku była zbliżona do PZU (czyli prawie 5k zł), Generali wtedy chciało 3500..

Pozdrawiam
Dużo zależy od zakresu. U mnie Generali wyszło prawie tak samo jak PZU (jakieś minimalne różnice), ale po tych wszystkich historiach jak to odsyłają ludzi z kwitkiem do sądu jak im się nie podoba, nie mam ochoty z PZU gadać.

xhonet

Zadomawiam się
Ogólnie jestem zdziwiony jak bardzo ubezpieczenia w tym roku podskoczyły w górę. W zeszłym roku za Volvo S90 w Allianz z szybami płaciłem 3949zł.

Michal

Moderator
Jak zwykle zmowa cenowa żeby się nachapać pod pretekstem przygotowywania się na dużą inflację... To samo było kilka lat temu jak bidne PZU płakało rzewnymi łzamy jak to nie zarabia na OC, bo stawki ma za niskie i największy udziałowiec (rząd) w zasadzie podniósł nam wszystkim ceny OC i AC o 50-100% żeby biedne PZU było rentowne w tym segmencie i poszły jakieś ustawy nawet, że każdy ubezpieczyciel musi być. Wcześniej musieli dbać o klienta, żeby mu wciskać inne produkty przy okazji i na tym zarabiać, a teraz trzepią kasę już na OC/AC, więc w dupie mają.
Od tamtej pory PZU rośnie i rośnie, a skąd ten wzrost? 1. Wyższe składki. 2. Mniejsze wypłaty.

JareG

Pionier e-mobilności
Dużo zależy od zakresu. U mnie Generali wyszło prawie tak samo jak PZU (jakieś minimalne różnice),
Wziąłem listę życzeń od leasingu (=jakie parametry ma ubezpieczenie spełniać) i na jego podstawie Generali wygenerowało mi swoją ofertę.. no i była mocno tańsza.
Koniec końców i tak okazało się, że owszem, mogę wybrać sobie zewnętrznego ubezpieczyciela (za opłatą oczywiście) - ale z listy zapodanej przez leasing. Wszystko na niej było do siebie podobne.. PZU, Hestia, chyba Warta i jeszcze jakieś coś.. Generali nie przewidzieli :D

Pozdrawiam

Michal

Moderator
No to obstawiam, że są dwie opcje:
  • w PZU chcieli Cię orżnąć - bardzo możliwe, bo obecnie tylko tym się zajmują
  • miałeś inny zakres - wszystko poza minimum może zrobić dużą różnicę. Jakieś auto szyby, franczyzny, rodzaj obsługi (serwisowy/gotówkowy), assistance, wkład własny w szkodę... Nie wiem nie znam się... Tak mi tłumaczył agent, że może mi wyliczyć składkę dużo niższą, ale wtedy zakres ubezpieczenia będzie słaby i w razie szkody mogę mieć problem, więc dobrałem trochę takich fantów :p

abes99

Posiadacz elektryka
Ja mam leasing w ING i chyba wyszło całkiem zgrabnie (dzięki kontaktowi z tego forum, po tym jak napisałem, że rozważam leasing). Zaczęliśmy ogarniać pod koniec kwietnia i jakoś pod koniec czerwca została podpisana umowa leasingowa z dofinansowaniem BOŚ, a na początku lipca zarejestrowane i odebrane auto. Wpłata wstępna pomniejszona o 27k dofinansowania i z tego co widzę, to do teraz BOŚ nie przelał kasy do ING. Leasing na 2 lata, 45% wpłaty wstępnej, 19% wykup, oprocentowanie stałe wyszedł bodajże 107,76% (marża 0% + bezpłatna rejestracja elektryka). Z ubezpieczeniem też ciekawie, dostaliśmy ofertę ING z kilku towarzystw + wytyczne co ma być w ewentualnym obcym ubezpieczenie i jakie firmy mogą być. Po wizycie u brokera ubezpieczeń okazało, że u niego najtańsze ubezpieczenie jest o ponad połowę droższe od tego proponowane przez ING (3,6k Warta z ING vs 5,6k Hestia u brokera).

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
No to obstawiam, że są dwie opcje:
  • w PZU chcieli Cię orżnąć - bardzo możliwe, bo obecnie tylko tym się zajmują
Cenowo było prawie identycznie jak w tej wyjściowej Hestii - tyle, że kolega agent mógł mi jeszcze dać 400 zeta jakiejś zniżki, ale był tam jakiś warunek trudny do spełnienia..
  • miałeś inny zakres - wszystko poza minimum może zrobić dużą różnicę. Jakieś auto szyby, franczyzny, rodzaj obsługi (serwisowy/gotówkowy), assistance, wkład własny w szkodę... Nie wiem nie znam się... Tak mi tłumaczył agent, że może mi wyliczyć składkę dużo niższą, ale wtedy zakres ubezpieczenia będzie słaby i w razie szkody mogę mieć problem, więc dobrałem trochę takich fantów :p
Toż piszę, że wziąłem dokładną listę tego, co ma to ubezpieczenie oferować (czy raczej co oferuje w/w Hestia) i dokładnie to samo wyliczyli mi dla Generali :)

Pozdrawiam

maksp

Nowy na Forum
Jak sądzicie na dzień dzisiejszy jakie oprocentowanie wybrać zmienne czy stałe?
Leasing na 35 miesięcy