Letnie vs Całoroczne - Hankook S1 Evo3 EV vs FlexClimate ION

kurozukin

Zadomawiam się

Hermes

Posiadacz elektryka
GY 4S 3G są lepsze na zimę i trochę na mokre - za to CC2 na lato. Obydwie są super, ale każda inna.
Za to ja jestem mega pozytywnie zaskoczony, że CC2 rzadziej wymieniam (dużo rzadziej!) w YLR z powodu AWD niż w Leafie 2019, mimo mniejszej mocy, ciężaru itd. Ale jednak napęd na 1 oś mocno "wyrywa" bieżnik, jeśli ktoś lubi jeździć dynamicznie. ;)

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
GY 4S 3G są lepsze na zimę i trochę na mokre - za to CC2 na lato. Obydwie są super, ale każda inna.
Za to ja jestem mega pozytywnie zaskoczony, że CC2 rzadziej wymieniam (dużo rzadziej!) w YLR z powodu AWD niż w Leafie 2019, mimo mniejszej mocy, ciężaru itd. Ale jednak napęd na 1 oś mocno "wyrywa" bieżnik, jeśli ktoś lubi jeździć dynamicznie. ;)

Leaf był FWD. Opona z przodu robi tam wszystko: skręca, hamuje i przyspiesza. Do tego przy ruszaniu masa jest transferowana do tyłu, i przednia napędzana oś lubi lekko zabuksować. To jest zabójcze dla opon.

W aucie AWD czy nawet RWD opony zużywają się wolniej - bo opona z przodu skręca i hamuje, podczas gdy tylne przyspieszają i hamują rekuperacją.

Last edited:

MacAlpha

Zadomawiam się
Zamierzam zmienić fabryczne Micheliny na wielosezonowe.
Czytałem wiele sugestii co do marki i tak się zakręciłem,że nie wiem czy warto?
Czy kupić zimowe?
Żona jeździ "wokół komina", napęd na tył.
Macie coś wartego polecenia?

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Zamierzam zmienić fabryczne Micheliny na wielosezonowe.
Czytałem wiele sugestii co do marki i tak się zakręciłem,że nie wiem czy warto?
Czy kupić zimowe?
Żona jeździ "wokół komina", napęd na tył.
Macie coś wartego polecenia?
Warto. Opony na śnieg i tak musisz co trzy lata zmienić, nawet jak nie mają zużytego bieżnika.

Można się doktoryzować, robić analizy itd... prawda jest taka, że czegokolwiek nie kupisz od.przyzwoitej marki, to będzie przyzwoite. Ja zawsze biorę premium, które aktualnie jest w dobrej cenie czy promocji...

Michelin, Pirelli, Goodyear, Continental czy Vredrstein, Hankook, Dunlop, Kleber... Nawet Nexeny sa ok.