Ratt
Posiadacz elektryka
Pod koniec września w Polsce było blisko 129 tys. aut elektrycznych.
Pod koniec września w Polsce było blisko 129 tys. aut elektrycznych.
A na Węgrzech kwartał wcześniej te liczby wynosiły 101,2 tys. ogółem i 59,2 tys. elektrykówA nie lepiej podać link do właściwego źródła:
![]()
Licznik Elektromobilności: polski rynek samochodów elektrycznych na plusie po trzech kwartałach - PSNM - Polskie Stowarzyszenie Nowej Mobilności
Według danych z końca września 2024 r., w Polsce było zarejestrowane łącznie 74 307 osobowych i użytkowych samochodów całkowicie elektrycznych (BEV). Przez pierwsze trzy kwartały br. ich liczba zwiększyła się o 14 102 szt. (tj. o 5% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r.) – wynika z Licznika...psnm.org
Plus szkoda jeszcze, że PHEV są zaliczane do elektrycznych (nie mają zielonych tablic przecież itp). Więc BEVów jest więc o połowę mniej (prawie 74 tyś).
A propos skali: w UK tylko w ostatnim miesiącu (tj. wrześniu) sprzedano ponad 56 tyś. BEV...
I od 1 października już nie dają (Węgrzy) zielonych tablic dla PHEV.A na Węgrzech kwartał wcześniej te liczby wynosiły 101,2 tys. ogółem i 59,2 tys. elektryków![]()
Po czym wnosisz że stolica? Po miejscu rejestracji? Czyli tak z 90% samochodów w leasingu?Stolica stanowi większość, 17446.
A to nie POznań jest królem leasingów? Chociaż może coś się zmieniło, kilka lat temu jak brałem leasing to miałem blachy z Poznania, teraz mam z Wawy.Po czym wnosisz że stolica? Po miejscu rejestracji? Czyli tak z 90% samochodów w leasingu?
W mojej okolicy zdecydowanie królują wszelakie WF i inne W*. Poznania praktycznie nie widuję. Co więcej - u dealerów też często widuję demówki z tablicami W*.A to nie POznań jest królem leasingów? Chociaż może coś się zmieniło, kilka lat temu jak brałem leasing to miałem blachy z Poznania, teraz mam z Wawy.
Liczba rejestracji w wydziałach komunikacji, tak mniemam.Po czym wnosisz że stolica? Po miejscu rejestracji? Czyli tak z 90% samochodów w leasingu?
Liczba rejestracji w wydziałach komunikacji, tak mniemam.
![]()