Lidl, Kaufland, Biedronka...

vwir

Pionier e-mobilności
Otwarty może i codziennie, ale krótko. Ja byłem w okolicach 21:00 (już dokładnie nie pamiętam godziny) i już było "po zawodach".

luki

Pionier e-mobilności
Ciekawe dlaczego tak. Może faktycznie w jakimś stopniu dokładają do interesu i ma działać tylko na zachętę. A może kwestie prawne. Tak czy inaczej, ciekawe czy w PL mogłyby działać poza godzinami otwarcia sklepu (Powerdot przy Biedrze chyba działa nonstop?)

Olecki

Pionier e-mobilności
To zależy chyba tylko od operatora terenu/ ładowarki. Niedaleko mnie jest słupek pod Selgrosem, teren jest zamykany na noc ale widziałem już tam ładujące się samochody zostawione na noc.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Poniższe screeny z aplikacji ChargePoint (polecam mają bardzo szerokie umowy roamingowe i dobre ceny w roamingu bez abo) - jak widać sklep może być operatorem i ceny mogą być bardzo dobre (inne ładowarki na Słowacji dużo droższe, na Węgrzech i w Rumunii to samo - Kaufland i Lidl bardzo dobre ceny i sami są operatorami):
Może rzuć jakimiś przykładami tych dobrych cen, bo jak na razie to mi wyszło, że:
- Lidl w Słowacji ma takie same ceny dla niezarejestrowanych jak w w tej apce
- Kaufland w CZ kosztuje mnie (przy 50 kW) 13 CZK/kWh, a ChargePont mi proponuje 1,15 EUR/kWh - no heloł...
- PowerDota w PL nie roaminguje
- GreenWay w PL też ma kosmiczny roaming - np. ten koło Krosna za 1,08 EUR/kWh
- sensowne ceny to ma na AC w EloCity, ale to już mam...

elektryk

Pionier e-mobilności
Może rzuć jakimiś przykładami tych dobrych cen, bo jak na razie to mi wyszło, że:
- Lidl w Słowacji ma takie same ceny dla niezarejestrowanych jak w w tej apce
- Kaufland w CZ kosztuje mnie (przy 50 kW) 13 CZK/kWh, a ChargePont mi proponuje 1,15 EUR/kWh - no heloł...
- PowerDota w PL nie roaminguje
- GreenWay w PL też ma kosmiczny roaming - np. ten koło Krosna za 1,08 EUR/kWh
- sensowne ceny to ma na AC w EloCity, ale to już mam...
Np. tutaj - Elocity 2,19 zł / kWh, a w ChargePoint 0,32 EUR / kWh (czyli jakieś 1,43 zł):

Albo tutaj - 2,14 zł/kWh za 150 kW na węźle obwodnicy Krakowa (ale wg Plugshare to jeszcze "Coming Soon" jest - dziwne):

Oczywiście nie porównywałem do wszystkich apek natywnych operatorów tylko do innej apki z roamingiem którą mam zainstalowaną - Plugsurfing, co ciekawe Plugsurfing ten roaming w SK/HU/RO ma wg mnie słabszy, np. Lidlów/Kauflandów brak, a ich jest dużo w tych krajach.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
OK. Apka wpada do kolekcji...
Kartę ponoć już wysłali.
Zawsze to lepiej pod Lidlem w SK przyłożyć kartę niż skanować QR i klikać na teflonie dane karty płatniczej.

A na ten Horyzont EV to IMO jeszcze sporo poczekamy.
To jakaś nowa firma (chyba z Wrocławia), która zaczęła działalność od ogłoszenia dziesiątek lokalizacji nowych ładowarek, przeważnie AC.
Oni są widoczni w apce EloCity i np. w Łodzi nawrzucali więcej lokalizacji niż miało samo EloCity - wszystkie na czerwono czyli wyłączone.
To samo w Wieluniu.
Koło 3 takich miejsc przejeżdżam prawie codziennie i nie ma śladu by ktokolwiek cokolwiek tam robił... coming soooon....

KrzysztofFly

Moderator
A na ten Horyzont EV to IMO jeszcze sporo poczekamy.
To jakaś nowa firma (chyba z Wrocławia), która zaczęła działalność od ogłoszenia dziesiątek lokalizacji nowych ładowarek, przeważnie AC.
Oni są widoczni w apce EloCity i np. w Łodzi nawrzucali więcej lokalizacji niż miało samo EloCity - wszystkie na czerwono czyli wyłączone.
To samo w Wieluniu.
Koło 3 takich miejsc przejeżdżam prawie codziennie i nie ma śladu by ktokolwiek cokolwiek tam robił... coming soooon....
Wysyp stacji ładowania (czasami nieznanych operatorów) wynika z rozstrzygniętych przetargów operatorów, którzy najpierw budowali swoje stacje, które musieli potem jednak sprzedać. Poniżej link do informacji o wynikach takiego przetargu w Enea.
Enea wynik przetargu.
Jak zauważysz, na tej liście również znajduje się Horyzont EV, jest także Budimex, Noxo i Eloport.
Podobne przetargi musieli ogłosić także inni operatorzy, stąd np. znikające stacje Taurona (a szkoda, bo mieli w sumie bardzo fajne ceny, korzystałem z ich stacji w Zakopanem).

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ale ja pisałem nie o zakupach istniejących ładowarek przez Horyzont EV (btw niewiele nabyli w tym przetargu), ale o całkiem nowych lokalizacjach, w których na razie nic nie ma i zapewne długo nie będzie.
Tylko mi ekran zamazują :D

elektryk

Pionier e-mobilności
Ale ja pisałem nie o zakupach istniejących ładowarek przez Horyzont EV (btw niewiele nabyli w tym przetargu), ale o całkiem nowych lokalizacjach, w których na razie nic nie ma i zapewne długo nie będzie.
Tylko mi ekran zamazują :D
W końcu się inwestorzy którzy finansują te ładowarki wkurzą (to nie Horyzont EV je finansuje) i pojadą wyrzucić węgiel pod UDT, bo to jest jakiś gigantyczny skandal jak działa ten urząd.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Nie wiem co wg ciebie ma UDT do ładowarki, której nie ma.
Gdyby toto stało i czekało na odbiór UDT to rozumiem.
Ale najpierw trzeba zrobić przyłącze, potem postawić słupek i do UDT na końcu.
Nic takiego się nie zadziało, a Horyzont wstawia lipę "coming soon"