Magazyn energii ze starej baterii.

poochaty

Posiadacz elektryka

Co myślicie o tym? Chcę zrobić trochę wywiad co do cen zestawów na norweskich szrotach.

adamusek

Posiadacz elektryka
Fajna sprawa ja szukałbym magazynu od 30kwh w górę takie z SOH 70% powinny być dość tanie...

poochaty

Posiadacz elektryka
W Polsce może nie ma to dużego sensu. Ja w Szwecji mam taryfę godzinową i moja cena prądu może różnić się 20x pomiędzy czasem produkcji w słoneczny dzień i konsumpcji wieczorem. Oczywiście zawsze na niekorzyść rzecz jasna. Np tak wyglądają ceny dziś. Będzie taka nadwyżka w sieci, że ceny nie pójdą w górę nawet wieczorem. Zwykle po 16 do 23 jest górka.
1684919260202.png

koło 12 w południe jest cena ujemna więc teoretycznie muszę dopłacać za odbiór. W praktyce doładuję auto, ale nie da się w nieskończoność ładować, kiedyś trzeba też jeździć :)

Belkot

Posiadacz elektryka
W Polsce może nie ma to dużego sensu. Ja w Szwecji mam taryfę godzinową i moja cena prądu może różnić się 20x pomiędzy czasem produkcji w słoneczny dzień i konsumpcji wieczorem. Oczywiście zawsze na niekorzyść rzecz jasna. Np tak wyglądają ceny dziś. Będzie taka nadwyżka w sieci, że ceny nie pójdą w górę nawet wieczorem. Zwykle po 16 do 23 jest górka.
View attachment 10996

koło 12 w południe jest cena ujemna więc teoretycznie muszę dopłacać za odbiór. W praktyce doładuję auto, ale nie da się w nieskończoność ładować, kiedyś trzeba też jeździć :)
Mozesz bardziej wytlumaczyc ten wykres? Os pionowa to cena za kwh? Wieksząść dnia nie placisz?

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Wszystko to są półśrodki, magazynowaniem energii i bieżącym regulowaniem cen powinien zajmować się poważny producent energii. Ale w PL oczywiście zajmuje się głównie górnikami.
Takie przydomowe "banki" są dobre, ale na pustkowiu bez dostępu do sieci.