Magazyn energii ze starej baterii.

poochaty

Posiadacz elektryka

Co myślicie o tym? Chcę zrobić trochę wywiad co do cen zestawów na norweskich szrotach.

poochaty

Posiadacz elektryka
Mozesz bardziej wytlumaczyc ten wykres? Os pionowa to cena za kwh? Wieksząść dnia nie placisz?
Dzisiaj nie płacę. Na pionowej osi jest cena za energię w szwedzkich groszach (öre = 0,4 grosza). Dochodzi cena za przesył i podatek. W rzeczywistości wychodzi ok 32 gr/kWh. To jednak wyjątkowy dzień. Zwykle cena się zmienia co godzinę i nie zawsze ma taki sam przebieg jak dziś. Ceny są anonsowane dzień wcześniej około godz 13.

Michal

Moderator
Kombinuj, kombinuj, to może i ja coś takiego sobie sklecę :)
Ten sam film mi się podpowiadał wczoraj ale jeszcze nie obejrzałem :)

TomRS

Pionier e-mobilności
Na YouTube oglądałem film na temat firmy, która zajmuje się profesjonalnie dawaniem drugiego życia trakcyjnym akumulatorom samochodowym które do aut są już „za słabe”. Zbudowali taki magazyn na kulkudziesięciu sztukach. Co więcej, nawet Renault (o ile dobrze pamiętam), przechowywał u nich w ten sposób nowe akumulatory, żeby były „zarządzane” w sposób profesjonalny i nie starzały się bez sensu oczekując na klienta. Firma w Niemczech czy Austrii. Korzystali też z cen dynamicznych ładując tani prąd, a sprzedając drogi. Też się zastanawiałem nad zbudowaniem instalacji offgrid opartej na takim rozwiązaniu. Ale przy aktualnych cenach energii czas zwrotu nie małej jak na potrzeby jednego domu inwestycji, jest jeszcze ciągle zbyt długi. Jest masa filmów na temat takich instalacji. Z informacji tam zawartych wynika, że po oświadczeniu, że taki magazyn służy tylko na własne potrzeby i nie będziesz tej energii oddawał do sieci, nie jest potrzebna żadna zgoda operatora, bo niby na co.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja jako stary prosument mam ciut lepiej a obecnie calkiem dobrze .Tylko mamy niestabilną energetykę w sensie planów , cen i sieci , więc trzeba być czujnym .
3 ev w rodzinie za kilka lat może wymiany baterii? To zostaną stare , różne scenariusze moga być.
Ale to chyba lepsze niż trzymanie kasy na lokacie .

Makus

Pionier e-mobilności
Ja jako stary prosument mam ciut lepiej a obecnie calkiem dobrze .Tylko mamy niestabilną energetykę w sensie planów , cen i sieci , więc trzeba być czujnym .
3 ev w rodzinie za kilka lat może wymiany baterii? To zostaną stare , różne scenariusze moga być.
Ale to chyba lepsze niż trzymanie kasy na lokacie .
No wlasnie, dla starych prosumentów inwestycja w magazyn jest chyba mniej opłacalna niż dla nowych? A kupno magazynu z dotacją, które w konsekwnecji spowoduje przeniesienie na nowe zasady też chyba mija się z celem?