Magazyn, FV itp kwiecień 2022

Bronek

Pionier e-mobilności
Kwestia ile tej nadwyżki mamy. Bo instalacje nie są duże a przy EV i np pompach ciepła tego może być niewiele lub wcale
Ile zjada proces elektrolizy ile sprężania itd.
Czy to bardziej opłacalne od starej prosumenckiej metody rozliczeń. Wątpię.
Sądzę że to więcej niż nawet 30% wartości ewentualnego magazynowania.
No ale jest to logistyczne... Coś

PePeL

Zadomawiam się
Żeby pobić dotychczasową ofertę z elektrowni to musieliby to za darmo dawać.
Wrzuciłem to jako ciekawostkę. Dzięki czemuś takiemu możnaby było być całkiem off-grid.
Jeżeli chodzi o nadprodukcję fotowoltaiki to dorzucenie dodatkowych paneli bardzo drogie by nie było.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ok rozumiem ale to bardziej dla obszarnika lub firmy z terenem.
Praktycznie i u siebie to bym widział dodatkowe 5-10 KWP paneli
Pompę ciepła ; duży zbiornik wody, Izolowany jako magazyn i wymiennik do wody, no i aby nie zbankrutować to z 10 do 20 kWh aku np. lifepo4.
Oczywiście do tego odpowiednie, modyfikowane sterowanie tego wszystkiego, bo dochdzą elektryki.
I jednak zostaję przy tym prosumentem, bo mimo wszystko warto.
.........
Niestety nasze prawo jest nieprzewidywalne, więc planowanie to prawie loteria.
Inflacja pomału dodatkowo zjada u mnie entuzjazm, nawet jak wyraża się wzrostem cen energii.

Cav

Pionier e-mobilności
Na moim osiedlu 80% domów ma FV, a napięcia w sieci rzadko przekraczają 240V.
Czyli można.
Można, tylko trzeba zastosować samoregulujący się transformator.
A to jest rzadkość.
Zazwyczaj są takie, które podają stałe napięcie.
Które potem jest podwyższane przez pracujące instalacje PV.
Jedynym szybkim sposobem w takim przypadku jest obniżenie napięcia na transformatorze.
Ale to może z kolei powodować za niskie napięcie nocą, zwłaszcza gdy wtedy jest w okolicy duży pobór prądu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Można, tylko trzeba zastosować samoregulujący się transformator.
A to jest rzadkość.
Zazwyczaj są takie, które podają stałe napięcie.
Które potem jest podwyższane przez pracujące instalacje PV.
Jedynym szybkim sposobem w takim przypadku jest obniżenie napięcia na transformatorze.
Ale to może z kolei powodować za niskie napięcie nocą, zwłaszcza gdy wtedy jest w okolicy duży pobór prądu.
Pytałem o taki transformator, ale facet z interwencji Tauronu zaczął się śmiać że tu gdzie mieszkam to trafo jest wymieniane już chyba z 5 lat i jeszcze podobno 2 poczekamy.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie po awarii kilka lat temu (z 5-6 lat temu?) trafo wymienili i nadal jest takie jak zawsze (ręcznie ustawiane napięcie). Więc taki automatyczne to chyba nie jest jakiś standard.

Cav

Pionier e-mobilności
Wręcz przeciwnie - pracownicy Enei twierdzą, że takie trafo instalują tylko w miejscach z których mają dużo zgłoszeń o zbyt wysokim napięciu.

vwir

Pionier e-mobilności
Czyli nie pozostaje nic innego tylko zgłaszać takie przypadki. U mnie na trafo jest na pewno ponad 10 fotowoltaik (w najbliższej okolicy jest 5). Wszystkim wycinało produkcję gdy było ponad 253V. Nikt poza mną tego nie zgłosił do PGE.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dlatego, że wymiany są jakie są, to warto "profilaktycznie" zapewnić sobie na przyszłość większą moc. Póki niewiele to kosztuje.
Niemniej jednak w perspektywie muszą się zreflektować i zacząć w końcu modernizować sieć. M in dlatego też DC ładowarki są takie cienkie lub w dziwnych miejscach. Biurokracja też robi swoje.
Widziałem filmiki i opisy podobnych sytuacji, gdzie takie interwencję przyniosły skutek np dziennego czy okresowego obniżenia napięcia, nie wiem jak to robili ale to informacje od prosumentów.
Pomijając blokowanie falowników, to takie podwyższone napiecie skraca życie wielu odbiorników i łamie umowę z dostawcą.
Czynniki niezależne to nie są, bo do dupy sieć to nie dar od Boga a wytwór ludzkiej ograniczonej wyobraźni itp.
W normalnym Sądzie sprawa do wygrania. Prosumentem zainwestował umowę podpisano a ta nie może być realizowana itd itp. Były by odszkodowania, tym bardziej że w danych rejonach mamy monopole.