Magazyn, FV itp kwiecień 2022

Bronek

Pionier e-mobilności
Pojawiają się naganiacze różnych firm. Jeden z nich był miły, to dałem zgodę i umówił mnie z następnym. Pierwszy tylko naganiał, drugi już wyceniał. Obaj raczej zieloni.
A że jestem gaduła, to pogadaliśmy i tak g się dowiedziałem, tylko poznałem ceny.
Niby off Grid, panele po 400Wat x 10 =4 kW, na stelażu z robotą itp to :26000zł
Magazyn Huawei 5 kWh =22.000zł
Razem 48 000zł
Ale jak to ma działać itp na tym etapie nie pogadasz, bo nie ma z kim . Straszenie podwyżkami.
Raczej słuszne.
Z cenami można się zgodzić lub nie, ale 5 kWh akumulatora do niczego się nie nada oprócz oświetlenia.
Co ciekawe namawianie na zmianę umowy z Prosumenta na Sprzedawcę w nowej wersji...
Najgorsze jest w tym, iż nawet mając kasę do wydania nie ma z kim pogadać. Magiczne słowa "inżynierowie" zaprojektują załatwiają próbę kontaktu z osobą kompetentną.
O ile w sprawach solarów wystarczy klocki poskładać i papiery powysyłać, to przy kombinacji dwóch instalacji w tym jednej juz pracujacej , EV, i akumulatora, a do tego bycia prosumentem, taki stan przekracza percepcję "inżynierów"
I też sie nie dziwie, bo to skomplikowane. Ale niestety pewnie tylko nieliczni maja chęc i wiedze aby spróbowac to ogarnąc. Ja nie trafilem a samemu mi sie nie chce.SmartSelect_20220421-065844_Drive.jpg

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Instalacja na gruncie. Ja bym nawet to zrozumiał, bo wszystko idzie w górę, mnie odtrąca w takich Firmach z x letnim stażem, to że zamiast stawać się bardziej profesjonalistami, stają się tylko montazystami . Fachwcy odchodzą, tworza swoje firmy i fachowców staja się "biznesmenami".
Rosnie ilość, spada jakość.
Poczekam jak sie skończy bum. Albo trafie na kogoś kto wie więcej.

vwir

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie to ma sens tylko gdy ktoś zupełnie nie ma możliwości podpięcia prądu i robi instalację w 100% off-grid. Przy czym przy naszym klimacie to chyba tylko w domku letniskowym. Albo wtedy gdy musisz mieć zasilanie awaryjne (restauracje, sklepy, etc).

W przeciwnym przypadku to ma ograniczony sens, bo ładując takie akumulatory raz dziennie dołożysz im 300 cykli rocznie. W 10 lat wychodzi 3000 cykli. Po tylu cyklach to już raczej nie licz na to, że będą miały sensowną pojemność. Więc po 10 latach raczej czeka Cię wymiana. No i znowu wyskoczysz z 20tys pln. To wychodzi ok. 150PLN miesięcznie. Jesteś na tej instalacji tyle w stanie zarobić? W porównaniu z prosumentem to raczej nie.

Cav

Pionier e-mobilności
W grudniu za instalacje na gruncie 9.9kWp zapłaciłem 34tysiaki.
A tu masz ofertę na 2,5 raza mniej za niewiele mniejszą sumę.
Stąd wydaje mi się że to jakieś naciągactwo, albo że ceny tak mocno poszły w górę.

marmlo

Zadomawiam się
Gość co mi montował wspominał coś że ceny już poszły w górę jak zamawiał panele dla mnie ale przez to że miał opóźnienie ponad miesiąc powiedział ze weźmie to na klatę bo cena już była ugadana. Pewnie i tak źle na tym nie wyszedł bo by więcej marudził.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie to ma sens tylko gdy ktoś zupełnie nie ma możliwości podpięcia prądu i robi instalację w 100% off-grid. Przy czym przy naszym klimacie to chyba tylko w domku letniskowym. Albo wtedy gdy musisz mieć zasilanie awaryjne (restauracje, sklepy, etc).

W przeciwnym przypadku to ma ograniczony sens, bo ładując takie akumulatory raz dziennie dołożysz im 300 cykli rocznie. W 10 lat wychodzi 3000 cykli. Po tylu cyklach to już raczej nie licz na to, że będą miały sensowną pojemność. Więc po 10 latach raczej czeka Cię wymiana. No i znowu wyskoczysz z 20tys pln. To wychodzi ok. 150PLN miesięcznie. Jesteś na tej instalacji tyle w stanie zarobić? W porównaniu z prosumentem to raczej nie.
3000 cykli to nie jest dużo dla obecnych akumulatorów, SOH wciaz powinien być na poziomie 70-80% A przy zastosowaniu domowym to zapotrzebowanie chwilowe i długotrwałe powyżej 15-20kWh nie występuje (chyba że ktoś tartak ma pod magazyn podpięty) w przeciwieństwie do auta gdzie zdarza się cisnać ile fabryka dała. Problemem jest wciąż koszt za 1kWh, cena rzędu 3.5-4kPLN/kWh to długo jeszcze nie będzie zachęcała.

Ze swojego przykładu: rozważam założenie magazynu i wymianę falownika na hybrydowy bo w mojej okolicy w słoneczny dzień przez 3-4 godzin mój falownik nie jest w stanie wbić się do sieci, w słoneczny dzień tracę jakieś 15-20kwh produkcji. Niestety dużym problemem dla mnie jest pojemność magazynu, magazyn na poziomie 5-10kWh mnie praktycznie nie urządza, wydaje się że potrzebowałbym min 25-30kwh, po pierwsze żeby nadmiernie nie obciążać ilością cykli, po drugie i tak cześć prądu by się marnowała. Zaczynam rozważać ściagnięcie jakiegos rozbitka wycofanego z ruchu i potraktowania go jako stacjonarny magazyn. Ważne żeby miał opcję ładowania i rozładowywania szczególnie rozładowywania z mocą min 4-5kwh. Najlepiej wszystko na pokładowej ładowarce.

@Bronek a orientowałeś się może jak by to wyglądało z dotacjami na magazyn energii?

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
3000 cykli to nie jest dużo dla obecnych akumulatorów, SOH wciaz powinien być na poziomie 70-80%
Chyba tylko w przypadku LiFePO4. Bo w NMC już tak pięknie nie będzie. A w przypadku LiFePO4 podaż z rozbitków jest raczej śladowa, bo poza teslą 3 SR to nie jestem w stanie tak na poczekaniu wymienić innego dawcy.

A próbowałeś tak po prostu zgłosić do dostawcy energii, że masz za wysokie napięcie? Też miałem problemy takie jak Ty, zgłosiłem i obniżyli napięcie o 10V na transformatorze. Teraz już jest ok.

w słoneczny dzień tracę jakieś 15-20kwh produkcji
Ile to wychodzi? tak z 12PLN na dzień? Rocznie (po odliczeniu pochmurnych dni) wyjdzie w okolicach 2500-3000pln (liczę z duużym zapasem). Sam sobie odpowiedz na pytanie ile by musiał kosztować ten magazyn energii, żebyś przynajmniej wyszedł na zero w perspektywie 10-15 lat.

Bronek

Pionier e-mobilności
(....)

@Bronek a orientowałeś się może jak by to wyglądało z dotacjami na magazyn energii?
Mówil tylko o "mój prąd" i odliczeniu od podatku Ale my ( czytaj żona), to wzięliśmy za dwie instalacje w dwóch domach
CO ważne a nie bylo kiedys oczywiste., to ze 53 000 zl odliczenia to max z tym że dwie nas kosztowały ponad 70 000 więc szanowna malzonka nie musi tych 2x5000 zł z dotacji, odejmowac od 53 tys
Chyba tylko w przypadku LiFePO4. Bo w NMC już tak pięknie nie będzie. A w przypadku LiFePO4 podaż (...)
Te Huawei to Lifepo4 tylko nawet 3 kW do grzalki w jakuzzy dlugo takie 5 kWh nie pociągnie a i pewnie na mrozie czyli tam gdzie by mnie pasowalo nie wytrzymają.
Syna Firma proponowala cos za ok 50-60 tyś ale ok 45 kWh?? I im więcej tym "taniej". I tak drogo.