Majówka Wyprawa z Warszawy do Ustki

Jakub

Nowy na Forum
Witam wybieram się pierwszy raz w taka trasę elektrykiem. Id4 77kwh. Zasięg deklarowany 512km wiec jedno lądowanie będę musial
Zrobić. Omijam jak się da autostrady.
Ale gdzieś w okolicy Bydgoszczy trzeba będzie się zatankować. Gdzie najlepiej najtaniej. Przerwa się przyda wiec godzinkę moge poświecić.
Mam kartę greenweya którego mam w Chojnicach może uda Się dojechać ale nie mam pojęcia jak to teraz wyglada jeżeli chodzi o orlena lotosa i inne.
Na lotosie chyba jest stała opłata
Na Orlenie z apki czymlepiej zamówić kartę?
Inne stacje w okolicach.
Dzięki za pomoc.

Cav

Pionier e-mobilności
Ta część trasy jest tożsama z moją trasą do Ustki z Poznania, tyle że ja bym jechał przez Bytów.
Ile wg wyliczeń brakuje Ci zasięgu?
Za Bydgoszczą nie jest za wesoło ze stacjami ładowania.
Chyba lepiej naładować wcześniej, bo co zrobisz jak do Człuchowa dojedziesz na oparach, a GW nie będzie działał?
Dojedziesz do Słupska?

Rzuć sam okiem na plugshare i oceń.
Różnica w cenie jest znikoma, GW pewniejszy, ale ważniejsze żeby w ogóle była stacja.

Jakub

Nowy na Forum
458 km mam z domu raczej nie liczę ze się uda. Ale może :) autostrada będę jechal
Około 60km z Kutna na Toruń. Ale moge jechać 90km/h :)))))

vwir

Pionier e-mobilności
Ładuj tam, gdzie Ci pasuje punkt. Różnice w cenach pomiędzy greenway a orlenem nie są jakieś ogromne. Na orlenie nie ma kart, tylko apka.
Lotos jest tani ze swoją jednorazową opłatą, ale jest też ekstremalnie wolny (jak na szybką ładowarkę). Godzinka na lotosie zdecydowanie nie wystarczy.

Nie dostałeś z autem karty do ładowania? Nie masz jakiegoś fajnego cennika dla Ionity?

Cav

Pionier e-mobilności
No tak, podnieśli cenę. Ale pewnie ponad 40kWh by tam nakapał,
W połowie trasy raczej nie bardzo.
A Orlen kosztuje teraz poniżej 2 zł na 50 kWh stacjach.
Więc cenowo w najlepszym przypadku wyjdzie podobnie, bez ryzyka, że Lotos przerwie ładowanie w połowie, co podwoi stawkę.
Do tego ładowarki Lotosu są ponoć fatalne, jeśli chodzi o prędkość i niezawodność.