Mała siła

Jerry

Zadomawiam się
Witam!
Mam prośbę o poradę.
Posiadam w domu przyłącze o mocy umownej 13kW wraz z zabezpieczeniem przedlicznikowym 25A.
W garażu ulokowane jest gniazdo małej siły (vide zdjęcie). Planuję zakupić ładowarkę Tesla Wall Connector Gen3, jednak w instrukcji widzę, że do ładowarki wprowadza się bezpośrednio 5 przewodów z instalacji. Nie chcę rezygnować z gniazda małej siły, a w jakiś sposób podłączyć do niego ładowarkę. Czy użycie np. takiego przewodu https://doktorwolt.pl/sklep/przewod-zasilajacy-3m-z-wtyczka-16a-5p/ spełni swoje założenia i będzie rozwiązaniem bezpiecznym? Samochód Tesla model Y miałby być ładowany z maksymalną mocą 11kW.
Czy na tym etapie wymagane jest już zwiększenie mocy umownej, aby obsłużyć potrzeby domowe jak i ładowanie samochodu? Ładowanie będzie odbywać się głównie w nocy, gdzie obecne wykresy zużycia prądu w aplikacji Tauronu pokazują ~1kWh, aczkolwiek nie wiem na ile miarodajne są te wartości i czy nie są uśrednione w jakiś sposób. Czy macie jakieś doświadczenie, co w przypadku przekroczenia mocy umownej, czy są naliczane kary? Bo rozumiem, że instalacja nawet przy przekroczeniu mocy umownej wytrzyma obciążenie do ~16kW.

Pozdrawiam

Attachments

• IMG_1943.jpeg
    IMG_1943.jpeg
    590 KB · Liczba wyświetleń: 21
Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Ej... Serio? Wtyczka trójfazowa z kawałkiem kabla za 140pln? Nieźle ;)

Takie wtyczki kosztują po kilkanaście pln: https://allegro.pl/oferta/wtyczka-przenosna-16a-5p-silowa-400v-ip44-famatel-7251414561

Możesz jej użyć i zająć gniazdo trójfazowe, albo możesz wpiąć się na stałe do instalacji (jeśli nie masz zamiaru wozić tego wall connectora w bagażniku). Jeśli przekroczysz moc umowną to raczej nikt Cię nie będzie ścigał, ale fakt jest faktem, że licznik to odnotuje (w liczniku masz pozycję 'maksymalna moc pobierana'). Tauron raczej tego specjalnie nie kontroluje, tylko po prostu założył Ci takie zabezpieczenie, żebyś jakoś istotnie nie był w stanie przekroczyć mocy umownej. Do 17kW powinieneś móc pociągnąć bez problemu, o ile masz w miarę równomiernie rozłożone obciążenie na fazach w odbiornikach w domu. Jeśli to nie problem to zwiększ moc do 23kW, wtedy już dostaniesz zabezpieczenie 40A na fazę i będziesz spał spokojnie. Opłata za zwiększenie mocy jest jednorazowa.

Jerry

Zadomawiam się
Super, dzięki za odpowiedź!
Fakt, można znaleźć taką wtyczkę z kablem taniej, link tylko jako referencja - pierwszy z brzegu wynik z google.
Co do mocy przyłączeniowej, masz rację, lepiej spać spokojniej. Nie znalazłem co prawda tabeli dla Tauronu, ale dopytam ile minimalnie musi być zawnioskowane, żeby zmienili na 40A

vwir

Pionier e-mobilności
Od 23kW wzwyż już powinni dać 40A, bo taka moc już się nie "łapie" na 32A. Ja na wszelki wypadek zwiększyłem na 25kW - wtedy już nie ma żadnych wątpliwości.

ELuk

Pionier e-mobilności
Generalnie jest tak jak Koledzy piszą, ale…
Nie koniecznie musisz ładować w nocy pełną mocą. Ja zawsze ładuje w nocy 10A a to daje obciążenie 7 kW, zawsze zdążę naładować w taryfie nocnej.