Pomoc w wyborze elektryka do 140 tys. zł z dotacją – jakie modele polecacie? Citroën e-C4, Peugeot e-208, BYD Atto 2?

marcinm9mm

Nowy na Forum
Cześć wszystkim,
rozglądam się za elektrykiem w budżecie do 140 tys. zł brutto, musi być nowy z salonu, płatny gotówką (nie interesują mnie używane, leasing, wynajem). Zakup najwcześniej wrzesień. Chciałbym poznać Wasze opinie. Szukam auta dla żony do mieszanego użytkowania (miasto + trasy), głównie dla 2 osób, z realnym zasięgiem 200–240 km w lecie, zimą mniej jeździmy. Ważne wyposażenie to Android Auto, klimatyzacja i kamera cofania. Mam dostęp do ładowania w domu z fotowoltaiką na starych zasadach. Będzie ładowany praktycznie wyłącznie w domu. Dojazd do ASO w regionie śląskim (Sosnowiec), nie wiem jak to wygląda z Chińczykami i czy tam jest jakiś problem z serwisem. Na razie rozważam modele jak:
  • Citroën e-C3
  • Citroën e-C4 - Warto dopłacać do e-C4, czy w parametrach to samo co C3?
  • Peugeot e-208
  • Opel Frontera Electric
  • Opel Corsa Electric
  • BYD Atto 2 - U chińczyków jakieś problemy z serwisem, częściami?
  • MG 4
Małe odpadają, szukamy średniaka, bądź czegoś nie za dużego. Renalut nie podoba się partnerce, ale widzę, że jest chwalony, warto? Jeśli tak to czemu?

Wczytuję się powoli w poszczególne wątki, ale może wasze wprawne i doświadczone oko pomoże!
  • Jest tu jakiś model, który jest statystycznie najczęściej polecany za całokształt? Coś uniwersalnego, sprawdzonego, jakiś konsensus między użytkownikami różnych innych modeli, marek?
  • Czy macie doświadczenia z tymi modelami?
  • Da się złapać jakieś zniżki w salonie? Jak? Płacę gotówką, biorę na JDG.
  • Jakie inne auta byście polecili w tym budżecie?
  • Jakie są Wasze uwagi co do niezawodności, serwisu czy kosztów (np. OC/AC, opony)?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie – każda opinia się przyda przed jazdą próbną!

Edit: Dzięki za informacje o Hyundaiu Konie w upuście. Jeśli są podobne promocje dajcie znać, bez tego nawet nie sprawdzałbym tego modelu ze względu na cenę.

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
ez polece ec4 - mialem 3 lata i 67tys km i zadnych problemow - ani "oslawiona" sprezarka ani ladowarka 3 fazowa uzywania praktycznie codziennie i bateria zawsze ladowana do 100%
a jesli chodzi o komfort samego podrozowania - nie do pobicia przez inne pozycje z twojej listy

iccu

Nowy na Forum
Z koreańczyków to jakieś resztki Eniro można jeszcze powalczyć, ładniejsze od Kony.

Za drogo, nic tańszego dla tego modelu na otomoto nie ma. Budżet 140 tys. jest już i tak naciągnięty :)
Interesowałem się tym samochodem i mogę powiedzieć że miesiąc temu stał za 169 tys. a 160 miało być ceną już nie do ruszenia, także próbuj jeśli ci się podoba bo ewidentnie chcą się pozbyć.

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Też mam eC4 i też polecę. Choć to samochód z wadami (np. bateria która zawsze jest za mała) i irytujący (chociażby aplikacja) jest go bardzo dużo i oferuje wyjątkowy komfort podróżowania. Jak bym miał kupować na nowo, pewnie bym szukał wersji 156 konnej, ale sprzed wizualnego liftingu.
Albo rozważyłbym Atto2, a już na pewno bym się tam przymierzył i pomacał.
Choć teraz jeszcze wchodzi MG S5. I wkrótce jeszcze Geely EX5.
Jest wybór i nie ma jednego pewniaka. Ułatwiłem? :)

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Interesowałem się tym samochodem i mogę powiedzieć że miesiąc temu stał za 169 tys. a 160 miało być ceną już nie do ruszenia, także próbuj jeśli ci się podoba bo ewidentnie chcą się pozbyć.
Jeszcze niedawno niższe wersje wyposażenia (ale duże baterie) były po 120, może jeszcze gdzieś są na placach...
Chińczyk, który się mieści w budżecie https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/leapmotor-c10-ID6HnE14.html

Last edited: