Mam takie pytanie nt. Wall Connectora gen.2

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja startuję Teslę i kończę w godzinach tanich, korzystając z programu do makr. I tu może być jakiekolwiek evse.
Mogę to zrobić programowo klikając np na ikonkę i ad hoc. Pełna dowolność.
Wtedy evse może być bylejakie
Robię to z każdego smartwach a, smartfona czy tabletu itp
Pomijam samą apkę Tesli.
W zewnętrznym programie gdybym chciał nawet moc mogę zmieniać ale ja daje na maxa zawsze.
Tak więc wallbox z WiFi jest mi kompletnie zbyteczny

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak jak mówi @poochaty, warto mieć "smart" wallboxa (w UK to wymóg od 1 lipca). Mam w nim ustawionego operatora, potem jego taryfę i "mówię" ;) ładowarce z apki: ładuj tylko w taniej taryfie i podpinam kabel do samochodu. Resztą zajmuje się wallbox, tj. zaczyna ładowanie kiedy startuje tania taryfa.
No ale to chyba śpiewka przyszłości w PL...
I rano nie naladowane auto bo prad byl drogi ? 😅

poochaty

Posiadacz elektryka
nie do końca, korzystając nawet z mobilnej ładowarki dostarczonej z teslą i ustawiając w aplikacji godziny w których obowiązuje tania taryfa można osiągnąć to samo :)
O ile obowiązuje w określonych godzinach. U mnie cena jest ceną giełdową (nie ma regulatora cen), więc w soboty często płacę ok 1-2 polskie grosze za 1 kWh, ale w tygodniu w godzinach szczytu może się zdażyć, że prąd kosztuje ponad 1,5 PLN/kWh. Ceny są określane z 12h wyprzedzeniem, więc łądowarka wie kiedy się włączyć, żeby optymalnie zdążyć z ładowaniem. Np mówię naładuj do 80% i ma być gotowe na 6 rano. priorytetem jest mieć naładowane najtaniej auto. Jak będzie drogo całą noc, to będzie naładowane też, tylko drogo :)
Tak wyglądają przykładowo ceny na jutro.
1655822693577.png

nabrU

Moderator
Dokładnie jak to @poochaty opisał. Tego nie zrobisz żadnym programatorem bo wallbox reaguje na dane od operatora co do cen energii.

Bywało, że jak za dużo z wiatru albo solarów szło to jeszcze dopłacali za pobór prądu, choć ostatnio tak dobrze już nie ma...

Darek1

Posiadacz elektryka
Nawet jakby taki system w Polsce wszedł (oczywiście teoretyzując), to pewnie i tak norweska ładowarka nie wpasuje się w niego

Michal

Moderator
Dokładnie jak to @poochaty opisał. Tego nie zrobisz żadnym programatorem bo wallbox reaguje na dane od operatora co do cen energii.

Bywało, że jak za dużo z wiatru albo solarów szło to jeszcze dopłacali za pobór prądu, choć ostatnio tak dobrze już nie ma...
Ewentualnie Home Assistant może sterować ładowaniem auta i wtedy możesz sobie podpiąć dowolne źródło danych o cenach energii ;)
W szczególności własną produkcję PV w cenie 0 / kWh ;)

swierszczyk18

Zadomawiam się
W DE dokładnie 500€ co daje nieco ponad 2300 cebulionow. Jak by ktoś potrzebował pomocy z zamówieniem to na luzie mogę. Nie musiałem podawać żadnego VIN podczas zamawiania parę miesięcy temu, nie wiem jak jest teraz. Może jak podam polski adres to przesyłka nadal będzie darmowa.

abes99

Posiadacz elektryka
Chyba faktycznie jesteśmy mało ważnym rynkiem dla Tesli :(
Kupiłbym wallboksa normalnie na FV, ale chyba trzeba być znajomym królika, do tego z VIN'em, żeby się udało. Na maila '[email protected]' nikt nie odpisuje od ponad tygodnia. A w takich Czechach normalnie działa sklep online Tesli i można zamówić bez problemu :unsure: :(...

Michal

Moderator
No ciekawe o co tam chodzi... Może nasze przepisy wymagają kasy fiskalnej albo czegoś podobnego... Albo muszą zmienić formę działalności, żeby działać... No nie chce mi się wierzyć, że to jest problem tego, że nas po prostu nie lubią... musi być jakiś blocker, że u nas to nie działa.

abes99

Posiadacz elektryka
Kupiłbym wallboksa normalnie na FV, ale chyba trzeba być znajomym królika, do tego z VIN'em, żeby się udało. Na maila '[email protected]' nikt nie odpisuje od ponad tygodnia.
Dobra, udało się ogarnąć temat, więc zostawię info dla potomnych ;).
Trzeba pisać maila na [email protected] podając dane do faktury i nr VIN Tesli, w odpowiedzi dostaje się proformę oraz link do dokonania płatności kartą na stronie Tesli. Po zatwierdzeniu należy zamówić kuriera po odbiór przesyłki z serwisu w Ząbkach, paczka ok. 80x40x20cm, waga do 10kg. Cena wallboksa to 2350zł brutto (brałem z kablem 7,3m).