Masowy "Safety Recall" 22S41 (HVBJB)

kdldz

Zadomawiam się
Zapewne nie wszyscy śledzą zagraniczne forum, ale pewna część ludzi ma problemy z HVBJB (High-Voltage Battery Junction Box - z mojego zrozumienia jest to przekaźnik który łączy baterie główną z resztą systemów). Bazując na statystykach forum wychodziło że problem dotyka między 0.1% - 1% aut, niektórych nawet po kilka razy.

Usterka polegała na tym, że po wyłączeniu auta nie dało się go ponownie włączyć - do tej pory naprawa polegała na wymianie HVBJB oraz czasem innych elementów - ale była doraźnym problemem bo były osoby którym przydarzyło się to więcej niż raz. Niektórzy sugerowali nawet aby zawsze wjeżdżać na miejsce parkingowe tyłem (nie da się holować auta od tyłu) :)

Do wczoraj Ford oficjalnie nie przyznawał, że problem istnieje, ale ludzie z pewnych źródeł mieli informacje że Ford o tym wie i pracuje nad rozwiązaniem.

Wczoraj w USA do dealerów została rozesłana informacja o nadchodzącej akcji serwisowej (w 3 kwartale), w skrócie:

- Dotyczy aut wyprodukowanych między 27 Maja 2020 a 24 Maja 2022.
- Nie wiadomo dokładnie ilu aut dotyczy, możliwe ze wszystkich (na forum problemy przytrafiały się każdej z wersji wyposażenia, napędu i baterii, w tym GT), na razie w samym USA 50 000 sztuk.
- Przynajmniej w USA wstrzymano dostawy samochodów do czasu aż gotowy będzie fix (ciekawe czy w PL/EU też tak będzie)
- Nie wiadomo jeszcze czy będzie to tylko aktualizacja softu czy może również wymiana jakiś części.

Więcej info tutaj: https://www.macheforum.com/site/thr...e-battery-main-contactors-may-overheat.18681/

PeBruY

Zadomawiam się
Rzeczywiście było sporo doniesień na ten temat, więc dobrze, że przyznali, że problem istnieje i go zdiagnozowali. Mimo wszystko potencjalna skala tego zjawiska jest tak duża, że poczułem się trochę mniej pewnie, ale staram się nie wpadać w paranoję :) .
Może ktoś próbował sprawdzić swój VIN pod kątem tej akcji? Nie pojawia się ona na koncie Ford, ale ponoć systemy dealerskie pozwalają to sprawdzić.

PeBruY

Zadomawiam się
Na grupie "Mustang Mach-E Owners" na FB pojawił się link do strony, na której można sprawdzić czy się podlega akcji (ktoś wrzucił screen, który zdaje się to potwierdzać). Oczywiście nawet, jeśli strona zwraca prawdziwe dane, to nie można chyba założyć, że zagrożone europejskie VINy w ogóle zostały wprowadzone. Być może na razie tylko USA. Mój w każdym razie nie wskazuje żadnych akcji przywoławczych.
Jeśli ktoś chciałby sprawdzić: https://www.etis.ford.com/vehicleRe...oGDPwQy6vnnQYBdDMY9eYQObFCoPwXWLMhK.ito034582
Adres jest z domeny Forda, więc można raczej wykluczyć, że ktoś wyłudza VINy ;-) .

kdldz

Zadomawiam się
U mnie ta strona mówi, że ta opcja nie jest dostępna w wybranym kraju - bez znaczenia czy mam w opcjach PL czy USA. Z akcją serwisową szyb (przedniej i dachowej) było tak, że do PL trafiła z kilkumiesięcznym opóźnieniem więc i tutaj pewnie będzie podobnie. Nie spinam się, jak będzie to będzie :)

Czytałem wczoraj troche to forum (ale nie wszystko, nie mam czasu czytać parędziesiąt stron komentarzy lol) i fakt, że wstrzymują odbiór pojazdów to raczej będzie tylko dotyczyć USA - tam jest przepis który mówi, że nie wolno wydawać aut które są objęte akcją serwisową związaną z bezpieczeństwem (Safety Recall).

A jest związana z bezpieczeństwem bo teoretycznie może być tak (choć nikt chyba tego jeszcze nie zgłosił) , że auto "zgaśnie" w trakcie jazdy i przestanie przyspieszać (hamulce, wspomaganie itp będą działać). Mimo to wszystkie przypadki o których czytałem mówiły o sytuacji gdzie auta nie dało się odpalić po zgaszeniu.

I jeszcze jedna ciekawostka - podobno najczęściej pojawia się to w przypadku GT & ER AWD, a najrzadziej (a może nawet wcale) w przypadku SR FWD. Więc spekulują, że akcja będzie dotyczyć wszystkich auta z duża bateria - możliwe nawet że wraz z wymianą HVBJB na nowszy model (pojawił się w katalogu nowy numer dla tej części), a mniejsza bateria tylko soft lub może nawet nic.

vwir

Pionier e-mobilności
Działa:
22S41 - MAIN HV CONTACTOR WELDING

Chyba mam wszystkie akcje przywoławcze świata w moim egzemplarzu ;)

kdldz

Zadomawiam się
@vwir hey, a zrobiłbyś screenshot?:) U mnie tak to wygląda i jestem ciekaw czy tzn. że sei nie da sprawdzić czy że nie ma akcji :D

Screenshot 2022-06-15 at 11.34.44.png

MTM

Zadomawiam się
Auto jeszcze nie odebrane i już z akcją 22S41:unsure:
Nie wiem czy nalegać żeby zrobili przed odbiorem czy później

Attachments

• mach.png
    mach.png
    233,8 KB · Liczba wyświetleń: 8

kdldz

Zadomawiam się
Zalezy czy chcesz czekac jeszcze pol roku z odbiorem, bo to jest dopiero zappwiedz, jeszcze nawet nie ustalili na pewno co bedzie robione :)

deszczur

Zadomawiam się
1655468251568.png