Mikrofalowniki Hoymiles czy optymalizatory Solaredge

Bronek

Pionier e-mobilności
3 lata na optymizerach SolarEdge 9,8 i w ub roku przekoczyla 10 MWh produkcji co jest wiecej od maksymalnej deklarowanej mocy chwilowej. A tylko 1/3 paneli jest na południe, druga część na wschód. Kąt nachylenia też nie optymalny bo ok 27 stopni

luk99

Zadomawiam się
Dzięki za głosy. Będę wchodził w inwerter hybrydowy SolarEdge. Zastanawiam się tez poważnie nad baterią do bilansowania dzień/noc plus zasilanie awaryjne. Obecnie są duże dopłaty do banków energii i po ich uwzględnieniu zaczyna to wyglądać sensownie.

Mindive

Posiadacz elektryka
Ja u siebie mam i Froniusa i Solaredge i hoymilesa i z całej trójki Fronius ma najlepszy ekosystem. Solaredge na drugim miejscu. hoymiles softwarowo jest bardzo ubogi. Wkurza też cale to DTU - konieczność, ze każdy z mikro musi być w jednej sieci wifi, by móc zaczytywać pomiary i mieć jakiś podgląd do diagnostyki. Ja bym również brał solaredge w twojej sytuacji.

Cav

Pionier e-mobilności
Myśle na start nad SolarEdge 4.6kWh, można to potem rozbudowywać o kolejne moduły.
Falownika nie rozbudujesz.
Kup od razu taki, który pomieści wszystko co planujesz w przyszłości.
Panele możesz sobie dodawać później.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam SolarEdga10kw i nie moge się doprosić montażu evse z opcją wykorzystywania tylko słońca. Nie bardzo Ci co montują wiedza o co chodzi , albo źle trafiam ?
9.* na optymizerach SE i muszę powiedzieć że instalacja wyrabia więcej niż ma kWp

luk99

Zadomawiam się
Mam SolarEdga10kw i nie moge się doprosić montażu evse z opcją wykorzystywania tylko słońca. Nie bardzo Ci co montują wiedza o co chodzi , albo źle trafiam ?
9.* na optymizerach SE i muszę powiedzieć że instalacja wyrabia więcej niż ma kWp
To jest ten model 22kW za 6000 ? czy jest jakaś lepsza opcja ?

vwir

Pionier e-mobilności
Falownik będzie 10kW, bateria 4.6kWh na start
Patrzyłeś na zakres napięć MPPT? Śmiem twierdzić, że mocno nieoptymalnie to będzie działało. Będzie wstawał późno (dopiero przy mocnym nasłonecznieniu) i pracował z niską sprawnością. Ale nie mam pod ręką specyfikacji tego falownika (nie znam zresztą modelu) więc obym się mylił.