Minusy i plusy Ioniqa 5

nabrU

Moderator
Jesli miałbys teraz jeszcze raz wybierac i byłby to wybór miedzy Ioniq 5 czy nowa Tesla Model 3 Standard to wybrałbys ....... ? I dlaczego ?

Ciutkę nietrafione to porównanie.
Po pierwsze Ioniq 5 AWD ma chyba baterię 74kWh więc w Tesli to raczej byłby Long Range.
Po drugie nie wiem czy stałeś kiedykolwiek przy Ioniq 5, ale to auto nie jest zwykłym hatchbackiem, jest po prostu wielkim hatchbackiem ;)

1683419591309.png

Tak więc wypadałoby go porównać do TMY (Tesla z tyłu na poniższym obrazku):

1683419897912.png

vwir

Pionier e-mobilności
Sorry nabrU, ale ta stronka jest kompletnie do dupy. Skoro TM3 jest dłuższa od Ioniq5 to dlaczego na wizualizacji to Ioniq5 jest dłuższy od TM3? Już nie wspomnę o TMY - jest kilkanaście cm dłuższa niż Ioniq5, a na wizualizacji są praktycznie równe.

Ioniq5 jest wielki to tutaj zgoda, że bardziej powinno się go porównywać z TMY niż TM3. Ale znowu: czemu chcesz porównywać z LR a nie SR? Przecież WLTP Ioniqa w wersji 2WD praktycznie idealnie pasuje do WLTP dla TMY SR (451-481km Ioniq w zależności od felg, 455km TMY SR). Nie patrz na wielkość baterii - Ioniq zżera duuuużo więcej energii niż TMY.

cooler

Pionier e-mobilności
Skoro TM3 jest dłuższa od Ioniq5 to dlaczego na wizualizacji to Ioniq5 jest dłuższy od TM3
Brawa za czujne oko, też zmyliłem się wizualizacją że Tesla M3 krótsza a z danych wynika odwrotnie.

vwir

Pionier e-mobilności
Już to kilka razy widziałem na tej stronce dlatego przestałem jej używać. Nieprawidłowe dane są 10x gorsze niż brak danych. Wprowadzają tylko w błąd nie dając żadnej wartości dodanej.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Już to kilka razy widziałem na tej stronce dlatego przestałem jej używać. Nieprawidłowe dane są 10x gorsze niż brak danych. Wprowadzają tylko w błąd nie dając żadnej wartości dodanej.
Polecam porównywarkę na autokatalog.pl - tam wizualizacje są zgodne z rzeczywistością, zewnętrzne porównywanie można w różny sposób parametryzować.

nabrU

Moderator
Sorry nabrU, ale ta stronka jest kompletnie do dupy. Skoro TM3 jest dłuższa od Ioniq5 to dlaczego na wizualizacji to Ioniq5 jest dłuższy od TM3? Już nie wspomnę o TMY - jest kilkanaście cm dłuższa niż Ioniq5, a na wizualizacji są praktycznie równe.

Być może focia / skrinszot przekłamuje ale wymiary są podane niżej i TM3 jest dłuższa o 5,9cm

Ioniq5 jest wielki to tutaj zgoda, że bardziej powinno się go porównywać z TMY niż TM3.

No przecież właśnie porównałem do TMY :p. To @Piotrek111 zasugerował TM3 z czym się (wielkościowo) nie zgodziłem.

Ale znowu: czemu chcesz porównywać z LR a nie SR? Przecież WLTP Ioniqa w wersji 2WD praktycznie idealnie pasuje do WLTP dla TMY SR (451-481km Ioniq w zależności od felg, 455km TMY SR). Nie patrz na wielkość baterii - Ioniq zżera duuuużo więcej energii niż TMY.

Dlatego Tesla LR bo:

Mam Ioniq jako kolejnego oprócz Mazda Mx 30
Wersja AWD full wypas 2021

Czyli była mowa o Ioniq-u AWD, który ma baterię 75kWh (o czym pisałem powyżej). Więc zasugerowałem do porównania dwa samochody (Ioniq i TMY) o podobnych rozmiarach i pojemności baterii. Jasne że TM3 czy TMY są oszczędniejsze.

Ioniq 5 SR ma zasięg WLTP ok. 350km anie 450km

Mam nadzieję, że wyjaśniłem mój punkt widzenia w tym temacie ;)

vwir

Pionier e-mobilności
No przecież właśnie porównałem do TMY . To @Piotrek111 zasugerował TM3 z czym się (wielkościowo) nie zgodziłem.
No przecież napisałem, że zgoda, że należy porównać z TMY.

Ioniq 5 SR ma zasięg WLTP ok. 350km anie 450km
Jakie to ma znaczenie? Skoro Ioniq 5 LR ma WLTP takie jak TMY SR? Liczy się zasięg a nie wielkość baterii.

Piotrek111

Zadomawiam się
No przecież właśnie porównałem do TMY :p. To @Piotrek111 zasugerował TM3 z czym się (wielkościowo) nie zgodziłem.
Nie zwalaj nic na mnie !!! Nie bądz baba i bierz swoje winy na własną klate . :) Spodobało mi sie porównanie @Master w którym opisał plusy i minusy swego Ioniqa 5 . Poprosiłem @Master , a nie Ciebie @nabrU zeby porównał jeszcze Ioniqa 5 do Tesla Model 3 ze względu na to , że cena obu samochodów przekracza 200 000 zł ( w gruncie rzeczy jest podobna ) . Ioniq 5 jest również co trzeba podkreslic autem mocno awangardowym . Jest więc dylemat co wybrać . Tesla Model 3 ze względu na swoją popularnosc wyznacza pewien standard i trend w elektrykach . Po prostu mimowolnie kazdego elektryka porównujemy do Tesla model 3 .Nie mozna zaś tego powiedziec o np. Renault Megane , Vw Id 3 czy innych markach . Zwyczajnie nie maja takiej NOSNOSCI i ROZPOZNAWALNOSCI jak Tesla która co chyba kazdy przyzna gra 1 sze skrzypce w elektrykach .
Zasięg , cena , długosc , szerokosc , kolor nie mają w tym przypadku dla mnie zadnego znaczenia . Bardziej zastosowane rozwiązania w obu modelach gdyz uwazam , ze to dwa bardzo konkurencyjne wobec siebie samochody pod względem nowych rozwiązan i zastosowanych technologii. Analogicznie jak w telefonach komórkowych Apple kontra Samsung Galaxy S
Kapewu ? :)

nabrU

Moderator
Zasięg , cena , długosc , szerokosc , kolor nie mają w tym przypadku dla mnie zadnego znaczenia . Bardziej zastosowane rozwiązania w obu modelach gdyz uwazam , ze to dwa bardzo konkurencyjne wobec siebie samochody pod względem nowych rozwiązan i zastosowanych technologii.

A model Y, który według mnie bardziej odpowiada gabarytowo do Ioniq'a to nie Tesla?

Jakie to ma znaczenie? Skoro Ioniq 5 LR ma WLTP takie jak TMY SR? Liczy się zasięg a nie wielkość baterii.

Wszystko zależy co porównujemy w samochodzie, nieprawdaż? Mii mojej żony bije na głowę Teslę w zużyciu energii w lecie i co z tego jak to tylko jeden z parametrów tego samochodu ;)

Last edited:

Piotrek111

Zadomawiam się
A model Y, który według mnie bardziej odpowiada gabarytowo do Ioniq'a to nie Tesla?

Mii mojej żony bije na głowę Teslę w zużyciu energii w lecie i co z tego jak to tylko jeden z parametrów tego samochodu ;)
TO BYŁO ZADAC PYTANIE DO @ Master W SPRAWIE Tesla Model Y .
Ja zadałem pytanie w sprawie Tesla Model 3 .
Moge ?
Pięterko wyżej wyjasniłem bardzo OBSZERNIE również dlaczego , a Ty dalej swoje .
Teraz juz KAPEWU ?
ps.Bardzo sie ciesze , ze Mii Twojej zuny bije na głowe Tesle w zużyciu energii w lecie .

Last edited: