Model X obniżka 440/510

Jac3k

Posiadacz elektryka
Zawsze.... będzie. Na napoje są i w drugim pod tv i w tyle puw 2x C usb na tyle. Faktycznie boksu itp na dach nie założysz. Plusy dadatnie i plusy ujemne..
Ale w 4 osoby, to wygodniej jednak w xie o, ile nie jest to jw auto turystyczno narciarskie. Obojetnie w ilo miejscowym
Frunk jest olbrzymi itp itd... Każdemu wg potrzeb. Niemniej np 6 zy 7 osób pojedzie i to bez wielkiego cierpienia.
Dla nas, widomo.. Ale przednie prawe siedzenie nie jest używane. Żona i pies wolą z tylu, co by nie mialo miejsca w Trójce czy Sce. Jw zamykanie itp w augomacie polecam niezaleznie od marki i bym dorobil do Ski na 100%
Falcony do wsiadania to nie tylko szpan, wsiada sie jak w zadnym innym samochodzie. Moze jak w autobusie, na prosto bez schylania. No i u nas w garażu. Dawniej musialem wyjechać np na deszcz.
O wielu rze zach wczesniej nie myślałem, wyszły w boju.

@STMS 9 miesiecy mam i zero problemów poza tym z wężykiem spryskiwacza na początku
Aż podjadę zaraz do Katowic sprawdzić raz jeszcze organoleptycznie. Mam półgodzinki jazdy :)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ciekawe jaka jest przyczyna takiej obniżki cen?
Zmieszczeenie się poniżej 80k USD w stanach i troszke za słaba sprzedaż po tych duzych podwyżkach, no i dolar też leciał w dół wiec pewnie jakiś dodatkowy wpływ kursu

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
No właśnie skąd ta przyczyna ?
Zwiekszenie lub zmniejszenie produkcji? Ale co by przeszkadzało utrzymanie ceny? Bez pół litra....
Czy globalny spadek sprzedaży tych modeli? .

Plaidy np sie już opatrzyły , ludzie się pobawili, media zrobiły odpowiedni szum 1000KM i to tylko już wspomnienie. 5 minut minęło
Sam kompletnie nie korzystam z Plaid Mode a zero z Dragster. To jest dla samego "mania" i milo suvem posuwać w takim tempie nawet potencjalnie. Czy impotencjalnie?

A może wejscie i oczekiwanie na CyberTracka i Tm3 HL i może i nowego Y? To taka prowokacja aby dodatkowo był powód do zamieszania? Im wiecej w temacie, tym lepsza reklama.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Głównym podejrzanym wydaje się za mała sprzedaż, oby tylko te modele nie zostały wycofane z oferty :(
Jak dla mnie model X/S byly na granicy budzetu, ale po takiej obnizce mieszcza sie spokojnie :) Nawet za kolory nie trzeba doplacac :) Szkoda, ze musze czekac do Marca, bo juz bym brał :)

poochaty

Posiadacz elektryka
sam zaczynam się zastanawiać czy nie wymienić półrocznego Y na X

gdybym tylko był pewien, że nie będzie z X problemów typu co chwila serwis ...

Y mam idealnie złożonego i żadnych problemów ... czy zmiana tych problemów nie przyniesie ? ... tego się boję i pewno rozsądek zwycięży i nie zmienię a szkoda bo marzy mi się X od paru lat
Gdybyś nawet był pewien, że X będzie tiptop to dalej byś się zastanawiał, uwierz :) Tak jesteśmy zaprojektowani. Jak Ci się marzy X i Cię stać to spełniaj marzenia. Szkoda czasu w życiu.

elektryk

Pionier e-mobilności
Przyczyna - cały rynek motoryzacyjny spowalnia a TESLA reaguje szybciej niż inni
Tesla realizowała zamówienia w miarę na bieżąco bez ponad rocznego czekania na odbiór, nie mają też sieci dealerskiej która jest de facto magazynem samochodów, które formalnie są sprzedane (dealerowi), ale w praktyce nie są.

Tesla musi wypchnąć produkcję w ciągu 2-3 tygodni, inaczej ma ciągle rosnąca produkcję na stanie, co jest złe dla cash flow. Dealerów to mniej boli bo mają na stanie samochody, ale sami je leasingują do czasu sprzedaży.

Ale widać że dealerzy już tak chętnie nie biorą w leasing od producentów i robi się luka, na razie producenci zmniejszają produkcję i jakoś to działa.

Bronek

Pionier e-mobilności
Fajnie jakby zaprzestali produkcji nawet na jakiś czas , bo tu niewiele da sie zrobić konstrukcyjnie. Na razie nic nie nawalilo, auto zapierdziela aż miło. Będzie kultowe rzadkie . Dla potomnych problemu z wymianą np baterii nie powinno być. A skrzydlatych samochodow wiele nie ma. Same plusy o ile nie zrobi się z tego szrot?
Może szykują większe siły na CyberTracka? Zamówień ponad milion czy poltora + z tym że dużo np po kilka szt. Munro nawet mówił ze zna kogoś kto zamówił 200,?
Ja na pewno jak dożyje to kupie CT o ile będzie sie mieściła w naszych przepisach

STMS

Pionier e-mobilności
Tesla realizowała zamówienia w miarę na bieżąco bez ponad rocznego czekania na odbiór …
Kolega widać nie wie ile zamówień czekało po 2-3 lata na S czy X

Rynek zwalnia i to znacznie co widać po placach pełnych samochodów różnych producentów

Jac3k

Posiadacz elektryka
Kolega widać nie wie ile zamówień czekało po 2-3 lata na S czy X

Rynek zwalnia i to znacznie co widać po placach pełnych samochodów różnych producentów
Dokładnie. Jeszcze 2 miesiące temu na Otomoto było 250 nowych BMW X5, dzisiaj już jest 450.