Model X obniżka 440/510

Bronek

Pionier e-mobilności
Trza bylo brać na zapas ;-)
Jak ja się cieszę :) Mniej boli oj mniej. Jeszcze żeby sie psuły te nowe! Bo jak tanie to lipa.
To pocieszenie dla Prawdziwego Polaka jak innym dowalą.

Mam pocieszenie - księgowy zmarł nagle i wczoraj walczylem z podatkami i z ePłatnikiem w Zusie. Co jest wyjątkowo miłe., więc radosna nowina sie przydała :cool:
Postanowilem w ten sposób odrobić swoje straty z kupna grudniowego Xsa. I na razie nie brać nowego księgowego (ambicja).

A poważniej, to tak szczerze mam pytanie : czy ktokolwiek jest w stanie zrozumieć politykę cenową Tesli? .
Owszem są po fakcie jakieś analizy i komentarze, ale w dalszym ciągu nikt nie jest w stanie przewidzieć co oni kombinują. Jestem pod wrażeniem trzymania "gęby na kłódkę" w każdej sprawie czy to finansów czy produkcji.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Pan z Tesli straszył że jak nie odbiorę na lawecie na własny koszt to mi promocyjna cena przepadnie. Spodziewałem się podwyżki ale nie aż takiej, spodziewam się też przecen w inventory, najpóźniej na początku 2024 na egzemplarze z 2023. Ten co odebrałem jest z marca i nie ma jeszcze matrixow które weszły w połowie maja, więc prawdopodobnie w Europie nadal stoi sporo aut z 1 połowy roku

Bronek

Pionier e-mobilności
Matrixow nie lubie, bo różnie działają a po za tym na ogół widzę to co mam zobaczyć, a do tego na AP Tesla sobie nawet w nocy dobrze radzi, tylko wymaga wiekszej kontroli. Nie korzystam z samego tempomatu a zawsze z AP.
Automatyczne światla sa wyłączone przez S3XY buttons i wycieraczki też. Reszta na AP, świata mijania jej wystarczają i jedzie jak w dzień.

Czujniki mam jeszcze, ale tak po prawdzie to też mi wsio rybka, bo nauczylem sie na kamerach jeździć. Niemniej gdybym miał wybierać, to czujniki sa sprawniejsze z przodu.
Szkoda mi summona, bo były czasy gdzie fajnie u nas działał. Szkoda też mi sposobu dawnego parkowania, choć nie prawie z tegom nie korzystalem,- parkowania bez lini, byleby tylko auta staly. Teraz Tesla muli z wyborem miejsca. Generalnie do du py.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Matrixow nie lubie, bo różnie działają a po za tym na ogół widzę to co mam zobaczyć, a do tego na AP Tesla sobie nawet w nocy dobrze radzi, tylko wymaga wiekszej kontroli. Nie korzystam z samego tempomatu a zawsze z AP.
Automatyczne światla sa wyłączone przez S3XY buttons i wycieraczki też. Reszta na AP, świata mijania jej wystarczają i jedzie jak w dzień.

Czujniki mam jeszcze, ale tak po prawdzie to też mi wsio rybka, bo nauczylem sie na kamerach jeździć. Niemniej gdybym miał wybierać, to czujniki sa sprawniejsze z przodu.
Szkoda mi summona, bo były czasy gdzie fajnie u nas działał. Szkoda też mi sposobu dawnego parkowania, choć nie prawie z tegom nie korzystalem,- parkowania bez lini, byleby tylko auta staly. Teraz Tesla muli z wyborem miejsca. Generalnie do du py.
Jak już Ci się znudzi TMX to zmieni się prawo w EU o zrobią full FSD w Europie. Będzie znowu pretekst żeby dłużej pojeździć X-em ;-) Podobno dopiero początek 2025 ale jak będzie tego nie wiemy.

inter

Pionier e-mobilności
O widze że X i S podrożały i to znacznie.

inter

Pionier e-mobilności
Kurs USD poszedł do góry też znacznie, zmniejszyli też rabaty w programie lojalnościowym.
Ale zwyżka nie adekwatna do kursu. Wg mnie przeszarżowali z obniżką.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Obniżka była wycelowana w 80k USD i ta cena nadal jest w USA
Kurs w sierpniu był 4-4,1 i trend był spadkowy
A teraz jest ponad 4,35 i trend jest wzrostowy
Moim zdaniem to głównie kurs bo aut jest jeszcze sporo do upłynnienia

Piotr

Posiadacz elektryka
Obniżka była wycelowana w 80k USD i ta cena nadal jest w USA
Kurs w sierpniu był 4-4,1 i trend był spadkowy
A teraz jest ponad 4,35 i trend jest wzrostowy
Moim zdaniem to głównie kurs bo aut jest jeszcze sporo do upłynnienia
Nie wydaje mi się żeby to była tylko kwestia zmiany kursu $. TMX zdrożał o około 45k PLN więc przy 80k USD dolar musiałby zdrożeć o 0,55PLN żeby to była prawda

ypl

Pionier e-mobilności
Nie wydaje mi się żeby to była tylko kwestia zmiany kursu $. TMX zdrożał o około 45k PLN więc przy 80k USD dolar musiałby zdrożeć o 0,55PLN żeby to była prawda
Ale to tak nie działa, przecież co dwa tygodnie nie będą zmieniać cen, ta zwyżka jest większa niż wynika z obecnego kursu, bo jest oczekiwanie ze strony tesli, że złoty będzie się dalej osłabiać, ceny zostały ustalone na takim poziomie, aby mogły się utrzymać chociaż około roku czasu.