Model Y 2023

Michal

Moderator
Jeszcze w kilku wątkach będzie ten sam fejk? Może w wątku o moim wyjeździe do Włoch? Albo był chyba jakiś wątek o fotowoltaice do zaśmiecenia :p

nabrU

Moderator
Last edited:

Michal

Moderator
Fejk, w znaczeniu obwiniania producenta o ten wypadek. W trzech wątkach ktoś wrzucił linki do tego samego tematu i toczą się trzy rozmowy... No i co ja teraz mam w trzech miejscach wklejać prawdopodobne przyczyny takiego wypadku? Przecież to bez sensu.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Wkleiłem tutaj, bo tutaj o Tesli Y rozmawiacie (ani fotowoltaika, ani czyjeś wakacje mi nie pasują do awarii Tesli Y), na marginesie ciekawe ile kosztuje przekierowanie śledztwa w taką uliczkę:

While it is entirely possible that there is some unexamined cause here, it’s almost certainly the same cause as it always is in these situations: someone pressed the wrong pedal, and then kept pressing it when they panicked.

Zabawne jest to że każdą pochwałę Tesli łykacie jak pelikany, a jak się coś grubego spitoli to fejki że hoho. Z serwisów chińskojęzycznych dowiedziałem się, że właściciel Tesli chciał w tamtym miejscu zawrócić i zaparkować koło swojego sklepu, sądzę że 55 lat to nie jest jeszcze tak starczy wiek, żeby zapomnieć gdzie hamulec, a gdzie gaz i co więcej trwać w tym błędzie przez kilkadziesiąt coraz trudniejszych do opanowania sekund. Nie chciałbym mieć rodziny na pokładzie w takiej pułapce i oczywiście wielki żal z powodu śmierci postronnych osób w tym licealistki, która nie dotarła do szkoły.

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Pojawiły się pierwsze informacje jak będzie wyglądała aktualizacja modelu Y na rok 2023.

Według (technologies) będzie ona obejmowała:
- podwójne szyby z tyłu;
- składana tylna półka;
- nowy odcień koloru czerwonego - (produkcja GF Berlin);
- bateria 4680 (828 komórkowa) CATL wersja "m3p" litowo-manganowo-żelazowa o gęstości 210 Wh/kg o pojemności 72 kWh, zastępująca obecną baterię 82 kWh;
- 16 woltowy akumulator litowo-jonowy (zamiast obecnego 12 woltowego);

Model Y 2023 będzie dostępny od II kwartału (wszystko uzależnione od dostępności komponentów) i może kosztować więcej niż obecna wersja.
Wszedłem na stronę Tesli, interesuje mnie Y LR, ale nie mogę nigdzie znaleźć jakie to auto ma wyposażenie
jedyne co dołożyłem to hak za 6500, podoba mi si ten lakier -Midnight Cherry Red 14.700 zł, ale nie za te pieniądze.
Nie mogę znaleźć wyposażenia, interesuje mnie głównie pojemność netto baterii, może obniżki wynikają z faktu zmniejszenia baterii jak kolega wyżej napisał.
Czytam wasze wpisy o braku czujników, i nawet nie wiem czy tesla ma kamery, w sumie to nic nie wiem
tak samo czarne skóry w standardzie czy mają wentylacje, grzanie w tyłek
Na zdjęciu jest panoramiczny dach- czy on jest w standardzie?

Najważniejsze czego tesla Y LR 2023 po obniżkach nie ma w standardzie, co koniecznie trzeba dokupić, albo co ją dyskwalifikuje z zakupu
Chyba taki wątek muszę założyć.

pluto

Pionier e-mobilności
Pojemność baterii w modeli Y LR to 82 kWh brutto (użytecznej ok. 75 kWh).
Auta nie mają już czujników cofania ale mają kamery wokół auta.
Czarna skóra (wegańska) jest w standardzie tak samo jak szklany dach panoramiczny.
Fotele nie mają wentylacja natomiast są ogrzewane na wszystkich 5 miejscach + ogrzewana kierownica.
Auta przed podwyżką i te po obniżce są tak samo wyposażone.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Tylko na stronie Tesli nie ma podanego wyposażenia, nie chodzi mi o 3 strony maczkiem wypisanych oczywistych pierdół które ma każde auto.
Rozumiem, że Tesla za ponad 1/4 bańki zł ma wszystko co jest potrzebne do jej normalnej eksplotacji, adekwatnie do ceny auta

pluto

Pionier e-mobilności
Co oznaczają słowa "ma wszystko" bo każdy ma różne potrzeby ?