Model Y - 3 dzieci

krzyss

Pionier e-mobilności
Zadziwiające, ale znalazłem odpowiedź po pierwszym pytaniu do Google.:sneaky:
Kliknij ikonkę niezapiętych pasów to zamieni się w obrazek fotelika i przestanie piszczeć. Całkiem sprytne.

Podobno dziala tylko w USA ?

daniel

Señor Meme Officer
Podobno dziala tylko w USA ?
Nie wiem. Dopiero się dowiedziałem o tej metodzie. Nie próbowałem tego w swoim samochodzie (bo stoi w serwisie ¯\_(ツ)_/¯), a moje foteliki nawet załadowane dziećmi nie piszczą. W artykule nie wspominają o tym, że tylko w USA działa.

itguy

Posiadacz elektryka
Pojeździłem swoją TMY z 3 fotelikami i mam trochę spostrzeżeń. Czy wejdą na tył? Bez problemu. Ostatnio robiłem porządki w aucie i zrobiłem kilka fotek już po montażu, a nie tak jak wcześniej w salonie tylko ustawiając je na fotelach. Co ciekawe niebieski fotelik PXL_20230513_094443914.jpg zapina się na isofix, co w autach pokroju golfa 7 albo octavii 4 jest nie do pomyślenia - zawsze brakowało kilku centymetrów jeśli na środku był pełnowymiarowy fotelik i dodatkowo nikt tam już by nie siadł, tutaj szupła osoba usiądze bez większego problemu. Dodatkowo dostęp do pasów jest wielokrotnie lepszy - 5 letnia córka może się odpiąć samodzielnie, wcześniej to było nie możliwe.
Z minusów: pasy do fotelików RWF nie dają się przecisnąć pod szynami foteli przednich, trzeba poluzowywać śrubę fotela przedniego.
Jeśli ktoś chce często przekładać takie foteliki to będzie miął problem i albo dokupi dodatkowe pasy (około 100 zł) albo takie pętle mocujące:
wkłada się je pod śrubę fotela, co ważne trzeba je minimalnie z jednej strony przyszlifować pilnikiem bo wadzą o pin od szyny fotela, wrzucę fotki jak będę miał chwilę, ale to nic wielkiego, w sklepie 8stars powiedziano mi że mogę tak bez problem zrobić bo to nie osłabia ich kontrukcji.
Generalnie sam montaż fotelików po za pasami jest mega prosty, bo podłoga jest płaska i jest więcej miejsca niż w typowym kombi.

PS na zdjęciach widać fotele przednie ustawione pod typową osobę 182cm. Jak ktoś jest wyższy to z tyłu oczywiście będzie mniej miejsca i to trzeba wziąć pod uwagę. Ja ustawiłem foteliki rwf tak żeby dzieciaki miały jak najwięcej miejsca na nogi, więc foteliki prawie stykają się z fotelami z przodu.

Attachments

• PXL_20230513_092845518.jpg
    PXL_20230513_092845518.jpg
    2,5 MB · Liczba wyświetleń: 29
  • PXL_20230513_092820258.jpg
    PXL_20230513_092820258.jpg
    2,8 MB · Liczba wyświetleń: 30
  • PXL_20230513_093029229.jpg
    PXL_20230513_093029229.jpg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 28
  • PXL_20230513_094355936.jpg
    PXL_20230513_094355936.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 34

zibizz1

Pionier e-mobilności
Pojeździłem swoją TMY z 3 fotelikami i mam trochę spostrzeżeń. Czy wejdą na tył? Bez problemu.
Nie zgadzam się. Nie da sie z marszu wstawić 3 fotelików i odjechać bo:
1. musza to byc odpowiednie foteliki, Ty masz część montowana tyłem, jak wszystkie są przodem to muszą być nie za szerokie
2. musza mieć odpowiednie mocowanie, środkowe miejsce nie ma isofixa a zamontowanie tam fotelika sprawia że zapięcia bocznych miejsc znajdą się pod fotelikiem
3. zapięcie się w foteliki bez własnych pasów jest karkołomne, żeby dało się to zrobic sprawnie bez upocenia się wymagane są przedłużki pasów

Czy wejdą 3 foteliki na tył? Są takie co wejdą ale nie obejdzie się bez problemów. Bez problemu to da się wstawić 3 foteliki do Tourana gdzie są 3 osobne jednakowe miesjca na tylnej kanapie. Jak juz wpsomiałem łatwiej zapakowac się w 7 osób do Tourana niż w 5 osób do TMY, mimo że TMY jest wiekszy z zewnątrz

itguy

Posiadacz elektryka
Nie zgadzam się. Nie da sie z marszu wstawić 3 fotelików i odjechać bo:
1. musza to byc odpowiednie foteliki, Ty masz część montowana tyłem, jak wszystkie są przodem to muszą być nie za szerokie
2. musza mieć odpowiednie mocowanie, środkowe miejsce nie ma isofixa a zamontowanie tam fotelika sprawia że zapięcia bocznych miejsc znajdą się pod fotelikiem
3. zapięcie się w foteliki bez własnych pasów jest karkołomne, żeby dało się to zrobic sprawnie bez upocenia się wymagane są przedłużki pasów

Czy wejdą 3 foteliki na tył? Są takie co wejdą ale nie obejdzie się bez problemów. Bez problemu to da się wstawić 3 foteliki do Tourana gdzie są 3 osobne jednakowe miesjca na tylnej kanapie. Jak juz wpsomiałem łatwiej zapakowac się w 7 osób do Tourana niż w 5 osób do TMY, mimo że TMY jest wiekszy z zewnątrz
1. masz rację, każdych fotelików nie wstawisz, a 3 przodem to pewnie mało które. Ja mam raczej standardowe tylko rwf montowane tyłem bo mam dzieci w takim wieku.
2. Jak masz fotelik do jazdy przodem obok RWFa to nie on nie zasłania zapięcia.
3. jak wyżej, przy trzech fotelikach do jazdy przodem jest tak jak mówisz, przy fotelikach rwf nie widzę problemu.

Ktoś już pisał że przymierzał dwa foteliki przodem i nastolatka pomiędzy to było ciasno - nic na to nie poradzę to nie multivan, środkowe miejsce jest węższe od tych po boku.
Natomiast tak jak wspomniałem wcześniej - w porównaniu do popularnych aut typu Golf czy Octavia, Passat czy nawet Audi A6 to jest niebo a ziemia, moim zdaniem jest dużo więcej miejsca i wkładanie dzieciaków jest prostsze bo jest wyżej.

Co wielkości z zewnątrz to tak, Y jest wielki. Ostatnio porównywałem MY do Citroena C8 sąsiada - tam wchodzi komfortowo 7 osób, a się okazuje że Citroen jest węższy i krótszy, chociaż patrząc z boku nigdy byś się tego nie powiedziało, inna bryła.
1684223166307.png

Qult

Zadomawiam się
Ostatnio jezdzilem tm3 i porównywałem do y. W zasadzie miejsca na oko wydaje się wiecej tylko na nogi. Jezeli chodzi o szerokość kanapy wygląda to bardzo podobnie... y w zasadzie ma wiekszy bagaznik. Po tych pomiarach teraz bardziej mi pasuje Tm3. Sam mam 3 dzieci i raczej na dluzsze wyjazdy to sie nie nada. W moim przypadku jak siedzi cala trojka w jednym rzędzie to od wejścia jest awantura. Sam mam duzego vana z trzema rzedami foteli jako podstawowe auto i w trasy dłuższe na pewno będę latał nim. A daily wlasnie przejmie raczej Tm3. Mialem kiedys Tourana i to jest bardzo pojemny, rodzinny samochód. Znacznie wiekszy niz Y! Praktycznie bez porownania.

itguy

Posiadacz elektryka
Ostatnio jezdzilem tm3 i porównywałem do y. W zasadzie miejsca na oko wydaje się wiecej tylko na nogi. Jezeli chodzi o szerokość kanapy wygląda to bardzo podobnie... y w zasadzie ma wiekszy bagaznik. Po tych pomiarach teraz bardziej mi pasuje Tm3. Sam mam 3 dzieci i raczej na dluzsze wyjazdy to sie nie nada. W moim przypadku jak siedzi cala trojka w jednym rzędzie to od wejścia jest awantura. Sam mam duzego vana z trzema rzedami foteli jako podstawowe auto i w trasy dłuższe na pewno będę latał nim. A daily wlasnie przejmie raczej Tm3. Mialem kiedys Tourana i to jest bardzo pojemny, rodzinny samochód. Znacznie wiekszy niz Y! Praktycznie bez porownania.
Zgadzam się. Co prawda siedziałem tylko na jeździe próbnej w Touranie, ale jak dla kogoś priorytetem jest rodzina i ma większe dzieciaki to to no-brainer, praktycznie dowolny przedstawiciel tego wymiarującego gatunku - multi/minivana będzie lepszym wyborem.
Ja mam jeszcze małe dzieciaki i się mieścimy, po za tym wychodzę z założenia że jak jak mogłem jeździć dużym fiatem z rodzeństwem bez żadnych fotelików i mam się dobrze, to moim pociechom korona z głowy nie spadnie jak się trochę "stłoczą" w "niewygodnym" modelu Y. A Tourana nie chciałem bo jedynym silnikiem który teraz tam jest to 1.5 tsi i trzeba czekać masę czasu na dostawę. Do tego to taczka straszna jeśli chodzi o prowadzenie - już się takimi samochodami najeździłem :)
A Smax który był trochę bardziej skonstruowany pod kontem radości z jazdy kierowcy już nie produkują i wszystkie lepiej wyposażone nowe egzemplarze znikły z już rynku.

Belkot

Posiadacz elektryka
Natomiast tak jak wspomniałem wcześniej - w porównaniu do popularnych aut typu Golf czy Octavia, Passat czy nawet Audi A6 to jest niebo a ziemia, moim zdaniem jest dużo więcej miejsca i wkładanie dzieciaków jest prostsze bo jest wyżej.
Niestety Polska rzeczywistosc... Uzywac malych aut jako rodzinych. Jak mi sie urodziło trzecie dziecko to kupilem Renault espace. Potem Chryslera Town and Country który mam do dzisiaj. Pomimo ze mam jeszcze drugie auto nowe i wyzszej klasy dzieci chcą jezdzic tylko Chryslerem