solik

Pionier e-mobilności
Tak, jezdzi sie wiecej, przyjemniej. My podjelismy decyzje o wymianie drugiego auta spalinowego na miejskiego elektryka, polroczna spalinowka nikt nie chce jezdzic i jedno czeka na drugie az wroci zeby zabrac Tesle. Smieszne :)

JareG

Pionier e-mobilności
Ps. dziś stuknęło 2 tys km 🥳 Dobrze że wyczytałem tu na forum, że EV się więcej jeździ niż ICE i wziąłem w arvalu 25k.. ;)
Te 25kkm też może nie wystarczyć - ja 15kkm zrobiłem w 6,5 miesiąca, i przez 2-3 miesiące się ograniczałem i to dośc mocno.. 🤣
W pierwszym miesiącu było ~5kkm :D

Pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Ja bylem za eC4/e-Soulem [tutaj nagiety budzet, nie lapie sie na rabaty w KIA za odkup, fotowoltaike itp] ale ma byc cos mniejszego i po wstepnych testach weekendowych [uzyczenia z salonow] kierunek to Mini SE [nie bez znaczenia ma tutaj dosyc spory rabat z uwagi na bycie juz klientem Mini]

Teraz mamy Coopera S i SE to odpowiednik cenowy jesli pod uwage sie wezmie dotacje 27k, podobne osiagi, na jednym baku jedynie 2x mniejszy dystans :)

JareG

Pionier e-mobilności
Trzeba dwa zeby rozlozyc przebiegi 😂
Miałem tak w motocyklach: w piątek wsiadałem na BMW i waliłem na Mazury, w sobotę po wytrzeźwieniu wracałem, z(a)mieniałem BMW na Afrykę i dawaj na Kaszuby/nad morze 🤣 Rocznie ponad 20kkm i to tylko po PL.
.. ale był jeden problem: całkiem spora różnica w prędkościach, prowadzeniu i przede wszystkim hamowaniu - parę razy miałem hertzklekot z tego powodu :D

Pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Mi też tak właśnie próbowali pobrać poleceniem zapłaty (mam je wstrzymane). Ale czy przypadkiem nie powinno być jeszcze o 405 zł mniej, czyli o kwotę opłaty transferowej, bo na nią przecież też otrzymali(-śmy) dotację??

Odpisali

Dzień dobry,

potwierdzam na opłatę transferową otrzyma Pan fakturę w kolejnym miesiącu.

Jeśli chodzi o stan Pana salda, aktualnie jest na 0.

Czyli jak ktos nie wie ile ma przelac to od kwoty brutto na fakturze nalezy odjac 27 tys

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Mi też tak właśnie próbowali pobrać poleceniem zapłaty (mam je wstrzymane). Ale czy przypadkiem nie powinno być jeszcze o 405 zł mniej, czyli o kwotę opłaty transferowej, bo na nią przecież też otrzymali(-śmy) dotację??
U mnie jest na fakturze. Zapłaciłem tyle ile chcieli ściągnąć PZ, czyli razem z opłatą transferową, więc pewnie będę składał reklamację..
W nawiązaniu do obciążenia mnie kwotą opłaty transferowej, złożyłem reklamację i po wymianie kilku maili z Arvalem otrzymałem potwierdzenie:
Potwierdzam, opłata transferowa powinna znaleźć się na fakturze, wystawionej przez Arval, jednak nie powinna być opłacona przez Pana.
Po zaksięgowaniu rozliczeń, będzie widniała nadpłata na Pana saldzie Arval, która zostanie rozliczona w kolejnym okresie rozliczeniowym.

tomcho

Nowy na Forum
Widzę, że bez zgłoszonej reklamacji Arval z automatu nie robi korekty w sprawie opłaty transferowej... Otrzymałem właśnie nową fakturę bez skorygowania tej kwoty. Wygląda na to, że trzeba się upominać o swoje:rolleyes:

solik

Pionier e-mobilności
Tez dostalem fakture za rate plus oplate transferowa

Napisalem maila ale pewnie mam przelac gola rate bez tej oplaty tak jak bylo z rozliczeniem dotacji