Auto było wykupione 3 lata temu z leasingu, na żonę, która ma JDG. Ale nie było wyprowadzane z firmy, cały czas paliwo i inne wydatki na samochód idą w koszty.
Powinno zostać wprowadzone do majątku firmy czyli Ewidencji Środków Trwałych (EŚT), wtedy możesz normalnie odliczać faktury kosztowe. Zakładam, że tak się stało.
Teraz należy wycofać samochód z majątku firmy do majątku prywatnego - robi się to oświadczeniem z podaniem wartości samochodu (od niego nalicza się VAT do oddania). Ustalenie wartości to osobista decyzja, jak powiedzmy uszkodzone to można trochę obniżyć, ale chyba warto sobie to udokumentować (tak dla siebie, ja robiłem fotki auta bo było trochę uszkodzone i dodatkowo miałem zrzuty z kilku ogłoszeń ze zbliżonym modelem, ewentualnie jak kończy się ubezpieczenie to wyceniając nową policę wziąć AC i zobaczyć na ile tam ubezpieczalnia wycenia).
Następnie darowizna bratu, brat do 6 miesięcy musi zgłosić darowiznę (o ile jego wartość przekracza jakąś tam kwotę) na druku SD-Z2.
IMHO, jeśli przez jakiś okres będą dwa auta w firmie to nie będzie żadnej tragedii, kwestia tylko uzasadnienia. Wystarczy, że elektryk na krótkie trasy (dopóki się nie sprawdzi), a spalina na dalsze trasy
. Możecie np. poczekać do końca ubezpieczenia (kiedyś się spotkałem z opinią, że skoro poszła w koszty, to powinno się ją proporcjonalnie obniżyć itp.).
PS. nie jestem księgowym, więc wszystko do weryfikacji