Monitorowanie temperatury silnika/falownika

mariuszelectro

Zadomawiam się
Witam ponownie. czy wiecie może jak monitorować temp silnika/ falownika zanim odetnie moc.
Jak wcześnej pisałem mieszkam w mega górzystym terenie i już odcina moc na sporych pochyleniach z tytułu przegrzania zespołu napędowego.
problem wbrew pozorom jest duży (dla mnie) bo:

Wyobraź sobie wąską drogę, na której zmieści się tylko jeden samochód, a za mną jedzie kilka samochodów, sznurek, Wtedy samochód zatrzymuje się bez ostrzeżenia, więc nie mogę nigdzie zaparkować „brak miejsca”, tylko zjechać w dół. Co wtedy mogę zrobić? Obawiam się tej sytuacji, ponieważ nigdy nie wiem, że samochód podjedzie lub nagle się zatrzyma. W przypadku, gdy jest miejsce na zatrzymanie się, nie ma problemu, nie jest źle, pójdę pieszo lub poczekam na spadek temperatury. Jak długo? Nie wiem.
Może jakimś obejściem będzie temperatura silnika przed zmniejszeniem mocy, czy to możliwe? Wtedy mogę zatrzymać się w kontrolowanym miejscu przed zmniejszeniem mocy, gdy jest za późno, może OBD2 i apka lub bimetal i dioda….. na 10 stopni C przed. abym mógł zjechać.

Michal

Moderator
Reklamacja auta, nie powinno tak być na publicznych drogach.

mariuszelectro

Zadomawiam się
W specyfikacji aut nie jest podane jak jest zdolność do pokonywania wzniesień, przynajmniej nie znalazłem, a sobie jak na pieszo chodziłem to pomierzyłem sobie kąty i często jest to więcej niż 20 stopni czyli ponad 40%
(te co zmierzyłem) ale zapewne są też i większe. Pod 20% nie ma problemu

Ronin78

Posiadacz elektryka
Apropo górek... mam piękną miejscówkę 20km od domu i dopiero kiedy kupiłem pickup'a, a oponami zwiększyłem mu prześwit to odważyłem się tam zjechać, wyjeżdżając w pewnym momencie widzę tylko niebo :D

Attachments

• IMG_20250615_124142_218.jpg
    IMG_20250615_124142_218.jpg
    468,3 KB · Liczba wyświetleń: 8