Montaż ładowarki w garażu - kwestie księgowe JDG

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Taaaaa... znajomy przez akcję ze skarbówką już prawie firmę zamykał, tam rzeczywiście chodziło o dużą kwotę ale długo zajęło mu udowodnienie że US jest w błędzie, nawet praca naukowa na dany temat(chodziło o straty towaru sypkiego podczas mielenia, mieszania, pakowania) nie wzruszyła widzimisię urzędasa.

Do mnie ostatnio dzwonili o fvat sprzed 2 lat z amazona z odliczeniem 70zł podatku bo im się coś nie zgadzało.
Ja się im na początku działalności cały czas chyba świeciłem na czerwono, bo faktury wystawiałem tylko za granicę bez VAT, a robiłem zwroty i jeszcze przeksięgowanie na nadpłaty na PIT. Dostawałem uprzejmy telefon z prośbą o maila z rejestrami, fakturami i przelewami, generalnie to co w JPK teraz. Po pierwszym razie przestało mnie to ruszać, a oni sobie też po jakimś czasie dali spokój.
Jak są gdzieś w rejestrach oczywiste błędy rachunkowe i kwoty się nie zgadzają to oczywiście dzwonią i proszą o korektę - taką mają pracę i trudno ich za to winić.
Natomiast jak są ws. faktur bez NIP interpretacje i wyroki, to kontrolerzy nie będą przecież czasu marnować na próby odzyskania 30 zł VAT/mc, które najprawdopodobniej i tak okażą się ostatecznie bezskuteczne. Kontrolerzy mają KPI do wyrobienia. Najwyżej im się wyśle na maila te faktury, numer interpretacji, może dowód posiadania EV i tyle. Poza tym myślę, że wszystko poniżej progu wartości faktury uproszczonej jest poniżej radaru.

John

Zadomawiam się
Być może, ale tak jak pisałem, w przypadku faktur za prąd to są fistaszki. KAS nie opłaca się nikogo ścigać o kilkanaście, czy kilkadziesiąt złotych. To jest poniżej progu 450 zł czyli faktury uproszczonej, czyli paragonu z NIP. Ile takich faktur z niepewnym numerem już każdy rozliczył? Miał ktoś z tego powodu kontrolę? Nie dajmy się zwariować, skarbówka ma za cel postawione zwalczanie oszustów i przestępstw na wielką skalę, a nie gnębienie obywateli jak w PRL-u. Kejpiaje ma wyznaczone kwotowo, a nie ilościowo.
A nie chciałeś wystapić o Interpretacje indywidualna? Jeden dokument, kilkadziesiąt złotych i ma się pewność co do swojej interpretacji. Mam wrażenie że nawet odczyt z wallboxa w garażu + cena z faktury powinny wystarczyć (są nawet interpretacje na taki sposób zwracania pracownikom kosztów "paliwa" elektryka przez firmy).

qb4hkm

Pionier e-mobilności
A nie chciałeś wystapić o Interpretacje indywidualna? Jeden dokument, kilkadziesiąt złotych i ma się pewność co do swojej interpretacji. Mam wrażenie że nawet odczyt z wallboxa w garażu + cena z faktury powinny wystarczyć (są nawet interpretacje na taki sposób zwracania pracownikom kosztów "paliwa" elektryka przez firmy).
Pewność... składaliśmy do 2 urzędów i dostaliśmy 2 różne interpretacje, żadna oczywiście nie jest wiążąca.

vwir

Pionier e-mobilności
Pewność... składaliśmy do 2 urzędów i dostaliśmy 2 różne interpretacje, żadna oczywiście nie jest wiążąca.
Chwila. Przecież wniosek o indywidualną interpretację zgłasza się do Krajowej Informacji Skarbowej. Krajowej. W sensie jedną ją mamy.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Chwila. Przecież wniosek o indywidualną interpretację zgłasza się do Krajowej Informacji Skarbowej. Krajowej. W sensie jedną ją mamy.
Dawne czasy, kiedyś się do danego urzędu składało :). Nie jeden przypadek znam nawet z bardziej współczesnych czasów kiedy urząd wypinał się na wydaną wcześniej interpretację i potem kop się z koniem :-(, a odsetki rosną.

testowy

Zadomawiam się
To jeszcze niech ktoś zapyta sprzedawcę prądu, czy z licznika w garażu i taryfy G11/12 można tankować samochód wprowadzony do JDG, skoro już te faktury bez nip są odliczane w działalności. :)

Pewnie woleliby w tej sytuacji przejście na taryfę C11.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
To jeszcze niech ktoś zapyta sprzedawcę prądu, czy z licznika w garażu i taryfy G11/12 można tankować samochód wprowadzony do JDG, skoro już te faktury bez nip są odliczane w działalności. :)

Pewnie woleliby w tej sytuacji przejście na taryfę C11.
Lepiej spytaj US jak rozliczyć ładowanie kiedy odliczasz 100% vat od prądu a masz użytkowanie mieszane. W praktyce na szczęście ciężko było by im cokolwiek udowodnić :-D.

testowy

Zadomawiam się
Lepiej spytaj US jak rozliczyć ładowanie kiedy odliczasz 100% vat od prądu a masz użytkowanie mieszane. W praktyce na szczęście ciężko było by im cokolwiek udowodnić :-D.
Dokładnie! To są haczyki na których można powiesić większość - jeżeli nie mają odrębnych liczników i faktycznie odliczają 100%. Potem jest pytanie, o pracownika, który ładuje się ładowarką w pracy - czy jest mu to dodawane jako przychód? Bo wiadomo, co robi się z autami służbowymi w użytku mieszanym, a tutaj byłaby sytuacja równoważna z przekazywaniem pracownikowi paliwa do zasilania prywatnego auta ;)

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie chciałem. Inwestycja czasu w taki dokument jest zbliżona do czasu potrzebnego na ewentualne, ale mało prawdopodobne, tłumaczenie się. Mam lepsze rzeczy do roboty w życiu.

Naprawdę, taka dyskusja o połowie z 20 zł VAT na miesiąc. #YOLO

Najnowsze dyskusje