Musk m. in o nowej Tm3 20% Tańsza!

Bronek

Pionier e-mobilności
M. In
Tańsza 20%!
TM3 LR 640km zasięgu, biegi jak w X z ekranu, bez świateł p. mglielnych,inne reflektory
Bez drewna inne siedzenia?

Last edited:

Michal

Moderator
Ja w tego tweeta nie wierzę za bardzo :p Jest kilka innych kont na T wypowiadających się na temat Tesli i nigdzie tego info nie ma, tylko u gościa, który lata dronem :p fejk.

elektryk

Pionier e-mobilności
Ja w tego tweeta nie wierzę za bardzo :p Jest kilka innych kont na T wypowiadających się na temat Tesli i nigdzie tego info nie ma, tylko u gościa, który lata dronem :p fejk.
Ten gość co kilka dni wybiera się w okolice fabryki Shanghai, żeby nagrywać filmiki co tam się dzieje. Ostatnio mu nie wolno, bo wprowadzili zagłuszacze sygnału w okolicy fabryki.

Informacja pochodzi oprócz tego z agencji Bloomberg, na którą powoływał się Puls Biznesu.

EDIT: + jeszcze Electrek: https://electrek.co/2023/07/06/ev-automakers-tesla-nio-pledge-avoid-price-wars-china/

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Czyli zamiast wojny zmowa cenowa? Coś mi się to nie widzi.
Tu chodzi o coś innego - Tesla zabija cenami konkurencję w Chinach (i nie tylko w Chinach). W związku z tym władze wstrzymały możliwość budowy kolejnej fabryki w Chinach o której było swego czasu sporo plotek (miała to być fabryka al'a Giga Mexico na potrzeby mniejszej/tańszej platformy).

Musk ostatnio był w Chinach, spotkał się z jakimiś tam włodarzami i teraz mamy tego efekt - wypracowali porozumienie, które pozwoli lokalnym producentom na trochę oddechu, a Tesla pewnie dostała informację, że się zastanowią nad dalszymi losami nowej fabryki jeśli Musk będzie uległy (bardzo go tam nie lubią ze względu na Starlink, który storpedował rosyjski plan tygodniowej wojny, wojsko UA zachowało łączność pomimo zhackowania Viasat).

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Tu chodzi o coś innego - Tesla zabija cenami konkurencję w Chinach (i nie tylko w Chinach). W związku z tym władze wstrzymały możliwość budowy kolejnej fabryki w Chinach o której było swego czasu sporo plotek (miała to być fabryka al'a Giga Mexico na potrzeby mniejszej/tańszej platformy).

Musk ostatnio był w Chinach, spotkał się z jakimiś tam włodarzami i teraz mamy tego efekt - wypracowali porozumienie, które pozwoli lokalnym producentom na trochę oddechu, a Tesla pewnie dostała informację, że się zastanowią nad dalszymi losami nowej fabryki jeśli Musk będzie uległy (bardzo go tam nie lubią ze względu na Starlink, który storpedował rosyjski plan tygodniowej wojny, wojsko UA zachowało łączność pomimo zhackowania Viasat).
Ok, jest to jakieś wyjaśnienie. Zresztą w Chinach niech sobie robi co chce. W Europie niech jeszcze coś obniży 😜

6a8

Posiadacz elektryka
Ale to są ( jak już cały świat ) naczynia połączone. Od tego jak mu pójdzie w Chinach ( surowce, komponenty ) będą zależeć możliwości działania w pozostałych miejscach, w tym w europie.

KRA

Fachowiec
I już chyba się coś wyjaśniło. Przestraszyli się Chińskiego ministerstwa i ustalenia co do strategii cenowej zostały usunięte z porozumienia...

Michal

Moderator
Ehkemmm... Jak zwykle bacik z gówna nakręcony przez Bloomberg i electrek (oba źródła są od lat znane z opluwania Tesli) :p na przyszłość lepiej słuchać mnie ;)