Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 168
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 165

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Dobra, przekonaliście mnie. Chłopskie rozumy to jednak różne są :) Ja chyba jednak bardziej "rozum" miałem na myśli, nie koniecznie chłopski.

lvlthn

Pionier e-mobilności
I chłop może być mądry, a profesor deb***m(o zgrozo, to drugie częściej ☹️ )

Fenrise

Pionier e-mobilności
Czynnik wiedzy jest kluczowy aby ten zdrowy rozsądek mógł poprawnie zadziałać. Pół biedy jeśli kwestia tyczy się rzeczy prostych i nie skomplikowanych, obejmujących zakres wiedzy przeciętnego człowieka.

Ale gdy skala komplikacji zagadnienia rośnie, jak dotycząca ekonomii, polityki, dyplomacji, biznesu, technologii, rośnie liczba czynników i zmiennych, to tym łatwiej zwieść "chłopski rozum" na manowce i rezultat okazuje się zupełnie inny.

Komputer, który to ze swojej natury pracuje z perfekcyjną logiką, będzie w rezultacie generował bzdury gdy brak mu pełni danych.

Ludzki mózg jest genetycznie uwarunkowany do lenistwa. Myślenie, nauka, zgłębianie problemu to wysiłek, wysiłek kosztuje energię, a mózg nie lubi jej zużywać bo pochłania jej ogromne ilości. Stąd jego tendencja do upraszczania rzeczywistości, dopatrywania się wzorców tam gdzie ich nie ma, i tak dalej. To wszystko oszczędza czas i energię.
I ten mechanizm (a także parę innych) wykorzystują też populiści. Oferując proste, "zdroworozsądkowe" rozwiązania na skomplikowane problemy.

Prąd jest drogi? Wypowiedzmy ETS i kopmy węgla którego mamy w bród!

Rosja nam zagraża? To nie róbmy czegoś czego nie lubi to da nam spokój.

Klimat się zmienia? To nieprawda, dzisiaj rano było zimno. Nic nie trzeba robić i można kopcić i palić do woli.

I tak dalej i tak dalej.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
A tutaj taki mały Trumpizm pod którym Musk przyklaskuje:
No ciekawe podejście, takie potencjalnie dyktatorskie. Tylko czy to nie przypomina naszej 'demokracji walczącej' i zapowiedzi działania wbrew prawu bo poprzednicy bawili się brzydko? Mam wrażenie, że polityka krajowa jak i światowa pogrążyła się już w kompletnym bagnie.

Ev3

Pionier e-mobilności
No ciekawe podejście, takie potencjalnie dyktatorskie. Tylko czy to nie przypomina naszej 'demokracji walczącej' i zapowiedzi działania wbrew prawu
Myli Ci się prawo, z tym co bezprawnie próbowali wprowadzić poprzednicy, a co później podważyły wszelkie uprawnione do tego instytucje.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Myli Ci się prawo, z tym co bezprawnie próbowali wprowadzić poprzednicy, a co później podważyły wszelkie uprawnione do tego instytucje.
U nas już od paru lat nie obowiązuje prawo tylko jego interpretacje. Od 2015 jest kompletny burdel, a nowa władza zamiast zrobić z tym porządek tylko chce utrwalić ten burdel, ale już ze swoimi ludźmi na stołkach. To trzeba zaorać i poukładać od nowa.