Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

Makus

Pionier e-mobilności
Dlaczego miałbyś mieć 20 baz danych do jednego systemu (emerytury)? Jeśli tak jest, i dodatkowo nie masz systemu który może wysyłać zapytania do tych 30 baz danych i dostawać odpowiedzi od tych 40 baz danych i dawać przegląd wyników z twoich wszystkich 50 baz danych to robisz coś źle.
Ale nawet jeśli jest tak jak wyżej, to wystarczy zadać to samo pytanie w każdej z 60 baz danych i w ciągu może nie 5 minut ale godziny-dwóch mieć wyniki dla każdej z 70 baz danych które średnio rozgarnięty stażysta w excelu zsumuje w maksimum 1h20.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Dodaj do tego fakt, że ludzie którzy nie mają daty urodzenia w papierach (a mają takich sporo) wyświetlają się w systemie z datą urodzenia 1800 czy coś w tym stylu, i masz „inżyniera IT” który kompromituje się brakiem wiedzy o systemie z którym pracuje. Albo ma wiedzę o systemie tylko cynicznie gra, nie wiem co gorsze.
dodajmy do tego że usa to kraj "wolnosci" i tzw WASP nie musiał mieć żadnych dokumentów aby żyć i pójść na tamten świat (co innego "brunatni" i latynosi ci lepiej aby mieli wszystkie papiery przy sbie bo ich zaraz deportuja nawet jak sie urodził na miejscu).
w przeszłości (~80 lat temu) jak umierały te osoby nikt się nie przejmowal aby jakies bazy uzupełniać.
ciekawe co zaproponują! każdemu obowiązkowe Idcard?
to elona MAGA zaraz deportuje za łamanie wolności.
właśnie to jest ich paranoja chcą państwa bez kontroli a jak idzie przykład jak takie państwo wygląda to są oburzeni.

vwir

Pionier e-mobilności
A może chodzi Ci nie o wypowiedź, lecz o kreatywne interpretacje publikowane w niektórych gazetach?
A może chodziło mi o to co publicznie napisał? https://x.com/elonmusk/status/1891350795452654076

Przecież to czysty populizm i próba zasugerowania, że tutaj jest trwoniona duża ilość kasy. Popatrz na wpis kolegi którą zacytowałem. Jak on zrozumiał tą wypowiedź Muska?
Tymczasem gdyby Musk chociaż trochę chciał to napisać rzetelnie to wiedziałby, że już od wielu lat w USA automatycznie wstrzymywana jest emerytura gdy osiągają 115 lat i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie żeby ją wznowić. Ot - próbuje pokazać ile to DOGE potrafi „zaoszczędzić”. Tymczasem koszt wyprostowania tych zgonów byłby wyższy niż straty spowodowane skalą nadużyć.

umcus

Pionier e-mobilności
Hiperbola mająca na celu wzniecenie dyskusji. Ale przynajmniej nie nadinterpretowałem czyichś słów tak jak ty To robisz. Pociągi nazistów były pociągami nazistów a nie były leasingowane w reichsbanku.
Nie dramatyzuj. Napisałeś co napisałeś, musiałeś się liczyć z tym, że taka wypowiedź może być różnie zinterpretowana.

cezbar

A może chodziło mi o to co publicznie napisał? https://x.com/elonmusk/status/1891350795452654076

Przecież to czysty populizm i próba zasugerowania, że tutaj jest trwoniona duża ilość kasy. Popatrz na wpis kolegi którą zacytowałem. Jak on zrozumiał tą wypowiedź Muska?
Tymczasem gdyby Musk chociaż trochę chciał to napisać rzetelnie to wiedziałby, że już od wielu lat w USA automatycznie wstrzymywana jest emerytura gdy osiągają 115 lat i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie żeby ją wznowić. Ot - próbuje pokazać ile to DOGE potrafi „zaoszczędzić”. Tymczasem koszt wyprostowania tych zgonów byłby wyższy niż straty spowodowane skalą nadużyć.
oj przypadkiem zapomnial wspomnieć że baza danych z wypłatami to co innego 😆

ClassicGOD

Leaf on the wind
Masz np. dwadzieścia osobnych baz danych utrzymywanych w różnych agencjach. W jaki sposób w 5 minut uzyskasz sumaryczne wyniki z wszystkich baz?
Mówimy o jednej bazie ale jak trzeba połączyć ich kilka to to też nie jest problem. Powiedzmy że może 2h. Nie mam dokumentacji baz? OK będę potrzebował paru godzin na zapoznanie się z nimi. Ale jak odkrywam coś tak ważnego to gwarantuje ci że dostarczę szczegółowe dane w przeciągu 1 dnia roboczego a nie jestem jakimś magikiem, geniuszem od baz danych. Oni mieli z tą bazą znacznie więcej czasu a nie byli w stanie stwierdzić że może coś jest nie tak z ich metodologią.

Bazy danych to narzędzia których głównym zadaniem jest szybkie i skuteczne pozyskiwanie danych.

cezbar

Mówimy o jednej bazie ale jak trzeba połączyć ich kilka to to też nie jest problem. Powiedzmy że może 2h. Nie mam dokumentacji baz? OK będę potrzebował paru godzin na zapoznanie się z nimi. Ale jak odkrywam coś tak ważnego to gwarantuje ci że dostarczę szczegółowe dane w przeciągu 1 dnia roboczego a nie jestem jakimś magikiem, geniuszem od baz danych. Oni mieli z tą bazą znacznie więcej czasu a nie byli w stanie stwierdzić że może coś jest nie tak z ich metodologią.

Bazy danych to narzędzia których głównym zadaniem jest szybkie i skuteczne pozyskiwanie danych.
dodam że 20lat temu takie ilości danych to na PC na biurku potrafiło się analizować.
Z tym, że ekspert zrobi to w parę minut, a. Początkujący w parę dni

safeto

Fachowiec

dodam że 20lat temu takie ilości danych to na PC na biurku potrafiło się analizować.
Z tym, że ekspert zrobi to w parę minut, a. Początkujący w parę dni

Czy wy jesteście z IT? Czy kiedykolwiek spotkaliście się z bigdata i do tego rozsianym legacy? Bo komentujecie jak typowe Janusze z „chłopskim rozumem”.