Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 172
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 168

ClassicGOD

Leaf on the wind
Czy wy jesteście z IT? Czy kiedykolwiek spotkaliście się z bigdata i do tego rozsianym legacy? Bo komentujecie jak typowe Janusze z „chłopskim rozumem”.
Nie mówimy o big data. Ja na co dzień pracuje na bazach w powiedzmy "sektorze finansowym" zawierających dokładnie takie dane o jakich mowa tutaj. Z systemami napisanymi w Cobolu po takie oparte o najnowsze technologie webowe.

Wyzywasz ludzi od Januszy a twój post brzmi jakbyś kiedyś zobaczył słowo "bigdata" i szukał wymówki żeby go użyć.

safeto

Fachowiec
Nie mówimy o big data. Ja na co dzień pracuje na bazach w powiedzmy "sektorze finansowym" zawierających dokładnie takie dane o jakich mowa tutaj. Z systemami napisanymi w Cobolu po takie oparte o najnowsze technologie webowe.

Wyzywasz ludzi od Januszy a twój post brzmi jakbyś kiedyś zobaczył słowo "bigdata" i szukał wymówki żeby go użyć.
Jak ktoś pisze o pracy na 5 minut, to z doswiadczenia wiem, że dana osoba nie miała do czynienia z niczym wiekszym jak stawianiem stronek na wordpressie.

Pracowałem z rożnymi systemami, nawet takie coś jak złe odpytanie zwykłej bazy typu timestamp (influx) potrafi wywalić system, jeśli jest już w niej kilkaset GB danych, a w przypadku ilości znacznie większej jest jeszcze gorzej. A to tylko najbardziej przyziemny przykład.

Oczywiście wszystko się da, ale odpowiedzialność i ilość danych i ich niekompletność i niespójność miedzy systemami po prostu nie pozwala tego zrobić w 5 minut. Mowienie tego w ten sposob po prostu obnaża brak wiedzy, albo mowi o wywalonym ego w kosmos.

vwir

Pionier e-mobilności
No, jeszcze brakuje nam tu porównywania długości siurków przez IT ;)
Nie chodzi o długość siurków, tylko gość użył słowa bigdata w zupełnie nieadekwatnym kontekście. Bigdata używa się gdy masz duży zbiór różnorodnych i zmiennych danych, na których musisz robić jakieś analizy i przetwarzanie.
Tymczasem tutaj nie dosyć, że zbiór jest mały (setki milionów osób to NIE jest dużo danych) to jeszcze wspomniane bazy danych powstały w czasach używania wszelkich relacyjnych baz, gdzie zwykły SQL da wynik. Nie ma potrzeby odpalania żadnych mechanizmów znanych z bigdata.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Oczywiście wszystko się da, ale odpowiedzialność i ilość danych i ich niekompletność i niespójność miedzy systemami po prostu nie pozwala tego zrobić w 5 minut. Mowienie tego w ten sposob po prostu obnaża brak wiedzy, albo mowi o wywalonym ego w kosmos.
Pisaliśmy o 1 bazie 1 systemu. 5min było trochę hiperbolą ale jeżeli ktoś zna daną bazę to niewielką.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Mówimy o jednej bazie ale jak trzeba połączyć ich kilka to to też nie jest problem. Powiedzmy że może 2h. Nie mam dokumentacji baz? OK będę potrzebował paru godzin na zapoznanie się z nimi. Ale jak odkrywam coś tak ważnego to gwarantuje ci że dostarczę szczegółowe dane w przeciągu 1 dnia roboczego a nie jestem jakimś magikiem, geniuszem od baz danych. Oni mieli z tą bazą znacznie więcej czasu a nie byli w stanie stwierdzić że może coś jest nie tak z ich metodologią.
Opisujesz scenariusz znacząco odmienny od tego, z którym ma do czynienia Musk/Doge. Posłuchaj czasami bezpośrednio, co facet ma do powiedzenia, obejrzyj stronę doge, sprawdzaj informacje u źródeł

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Dlaczego miałbyś mieć 20 baz danych do jednego systemu (emerytury)?
Chodzi nie tylko o emeryturę, ale też inne świadczenia przyznawane przez inne, niezależne od SS agencje
Jeśli tak jest, i dodatkowo nie masz systemu który może wysyłać zapytania do tych 30 baz danych i dostawać odpowiedzi od tych 40 baz danych i dawać przegląd wyników z twoich wszystkich 50 baz danych to robisz coś źle.
To samo powiedział Musk o zarządzaniu informacją w agencjach rządowych, ale ujął to znacznie dosadniej:
If a company kept its books like the federal government does, it would be delisted immediately, fail its audit, and the officers would be arrested and put in jail.
Ale nawet jeśli jest tak jak wyżej, to wystarczy zadać to samo pytanie w każdej z 60 baz danych i w ciągu może nie 5 minut ale godziny-dwóch mieć wyniki dla każdej z 70 baz danych które średnio rozgarnięty stażysta w excelu zsumuje w maksimum 1h20.
Tak jak napisałeś powinno być w każdej dobrze zarządzanej organizacji. Musk/doge deklarują, że chcieliby to osiągnąć też w rządzie. O obecnej sytuacji było powiedziane, że bazy danych wielu agencji nigdy nie były przystosowane do współpracy z jakimikolwiek zewnętrznymi bazami

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
A może chodziło mi o to co publicznie napisał? https://x.com/elonmusk/status/1891350795452654076
Pokazał, rozkład "żywych" osób w systemie. Napisał, że wiele z nich wciąż pobiera SS. Nie napisał, że wszyscy.
Przecież to czysty populizm i próba zasugerowania, że tutaj jest trwoniona duża ilość kasy.
NYT "sprostował", że przecież nie wszyscy z listy pobierają SS - zaledwie najwyżej 90000 osób 🧐
90tys. nienależnych emerytur daje prawie dwa miliardy $ rocznie. Czy uważasz, że to nie jest duża ilość kasy? Można ją spożytkować lepiej?
Źle to policzyłem
Tymczasem gdyby Musk chociaż trochę chciał to napisać rzetelnie to wiedziałby, że już od wielu lat w USA automatycznie wstrzymywana jest emerytura gdy osiągają 115 lat i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie żeby ją wznowić.
Musk od zawsze pisze szybko, krótko, bez wchodzenia w szczegóły. Moim zdaniem to mniejszy problem, niż próby przypisania jego wypowiedziom znaczeń sprzecznych z ich treścią

Last edited: