Nadchodzę

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
20250602_164853.jpg

Przedstawiam kwintesencję masowej elektryfikacji.
Dane z kilku dni (od zresetowania) i dla zmyły "od początku" to od początku jazdy danej trasy (tu akurat jakieś 80km opłotkami).
Do tego trzeba by dodać straty przy ładowaniu.
P.S. Na żywo tak tych palców nie widać :).

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności

umcus

Pionier e-mobilności
View attachment 28681
Przedstawiam kwintesencję masowej elektryfikacji.
Dane z kilku dni (od zresetowania) i dla zmyły "od początku" to od początku jazdy danej trasy (tu akurat jakieś 80km opłotkami).
Do tego trzeba by dodać straty przy ładowaniu.
P.S. Na żywo tak tych palców nie widać :).
Nie wiem jaki styl jazdy, ale i tak jest super ;)

CzerwonyZajc

Zadomawiam się

W sensie nie musi być ten konkretny model, bo pewnie od chińczyków kupisz za ułamek ceny, ale ogólnie folia matowa to zdecydowanie 'must have' w każdym moim samochodzie z tabletem. Nie widać paluchów i nie odbija się słońce.
Dzięki za pomysł. Spróbuję coś znaleźć.

Nie wiem jaki styl jazdy, ale i tak jest super ;)
Styl czysto emerycki. Chociaż jechał mój 20 letni syn. Ma takie hobby - jazda na oparach i pobijanie rekordów.

CzerwonyZajc

Zadomawiam się
Mam prośbę.
Widziałem w wątku użytkownika renault 5 fajne wykresy. Mógłbym też prosić 🙏

47.1.1.Masa testowa 1114
Powierzchnia czołowa - brak danych
Wsp obciążenia.jpg

Last edited:

nabrU

Moderator

to_masz

Posiadacz elektryka
@CzerwonyZajc jaka to wersja - 65?

Ogóle ta Dacia rozwala system -- dosłownie 😅

z punktu widzenia oporów i danych z CoC (zakładam, że są okej) - ten samochód jest na tyle lekki i mały - że i w korku, i na autostradzie* powinien mieć super niskie zapotrzebowanie na energię**
1749104111189.png

*) no i tutaj pierwsza zmiana w arkuszu - dodałem maksymalną osiąganą prędkość dla drugiego wykresu, żeby później uniknąć przemyśleń "Dacia jako jedyna zużywa poniżej 400Wh/km przy 200km/h" - bo tyle nie pojedzie 😉
**) przy drugim wykresie bazuję na obliczeniu sprawności napędu na podstawie zużycia z EV Database dla 110km/h ... no i ogólnie mam tutaj pewne wątpliwości - bo wyszłoby, że Renault 5 ma większą sprawność napędu i jest bardziej oszczędny niż Dacia Spring 🤔
1749105427054.png