Narty elektrykiem

to_masz

Posiadacz elektryka
Abstrahując od zużycia i zasiegu to czy jadąc na narty Ykiem można się obejść bez boxa? Zmieszczą się w środku narty?
Jeżdżę z 2 małych dzieci i jednak miejsca na narty brakuje , jakbym jechał tylko z żoną i jednym dzieckiem albo dwójką starszych to pewnie by się na ścisk dało ale chyba by trzeba odkręcić wiązania i osobno je złożyć :D

cooler

Pionier e-mobilności
Dlatego mimo, że jeździmy w trójkę, narty lądują w boxie. Jest też wygodniej podczas pobytu - po skończonej jeździe wrzucam narty do boxa nie przejmując się zbytnio śniegiem czy lodem.
Ja jeździłem wcześniej z boxem, ale od kiedy mam Siennę to wszystko wchodzi do bagażnika. Oczyszczamy nieco buty i narty ze śniegu a bagażnik jest wyłożony gumową matą i nawet jak jest jakaś woda to po powrocie wylewam. Ciszej i wygodniej.
Z boxem jednak dużo zachodu - sam zostałem w ostatniej chwili powstrzymany przed wjazdem na parking podziemny przez syna, znajomy z nart nie miał takiego szczęścia i zmiótł sobie boxa z dachu robiąc szkody również na dachu.
Do M3 lub Y ciekawą opcją są boxy na narty na hak, kiedyś się skuszę przetestować, zwłaszcza że narty mam krótsze niż szerokość bagażnika.

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja jeździłem wcześniej z boxem, ale od kiedy mam Siennę to wszystko wchodzi do bagażnika. Oczyszczamy nieco buty i narty ze śniegu a bagażnik jest wyłożony gumową matą i nawet jak jest jakaś woda to po powrocie wylewam. Ciszej i wygodniej.
Z boxem jednak dużo zachodu - sam zostałem w ostatniej chwili powstrzymany przed wjazdem na parking podziemny przez syna, znajomy z nart nie miał takiego szczęścia i zmiótł sobie boxa z dachu robiąc szkody również na dachu.
Do M3 lub Y ciekawą opcją są boxy na narty na hak, kiedyś się skuszę przetestować, zwłaszcza że narty mam krótsze niż szerokość bagażnika.
Sienna to duże auto, ale… Nie wiem jak Ty się mieścisz w 7 osób z bagażami i jeszcze nartami do środka.
U mnie ekipa zawsze z nartami i snowboardami jeździ tak, że dużo tego staffu.
A co do tego bagażnika na hak to będę kupował bo już mi się nie chce dźwigać na dach suva.
Znalazłem taki model mtf backbox.

Eljal

Fachowiec
Sienna to duże auto, ale… Nie wiem jak Ty się mieścisz w 7 osób z bagażami i jeszcze nartami do środka.
A co do tego bagażnika na hak to będę kupował bo już mi się nie chce dźwigać na dach suva.
Szanowni Państwo, a co myślicie o poważniejszej stłuczce z nartami w środku, z wiązaniami, najlepiej mdzy dziećmi? Z której części ich/swojego ciała będziecie je wyciągać? W sumie szkoda tych 50 zł na dodatkowe kw z bagażnikiem na dachu? Naprawdę?

Szanowni Państwo, a co myślicie o poważniejszej stłuczce z nartami w środku, z wiązaniami, najlepiej mdzy dziećmi? Z której części ich/swojego ciała będziecie je wyciągać? W sumie szkoda tych 50 zł na dodatkowe kw z bagażnikiem na dachu? Naprawdę?
w sumie to zależy jak przewożone, w superbie miałem specjalny pokrowiec na narty zapinany, więc było nieruchomo

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja mam specjalny półtwardy futerał na narty do wnętrza auta, do wnęki między pasażerów, spinam to pasem środkowym i siedzi mocno między fotelami, ale używam rzadko. Najczęściej box dachowy, ale teraz kupię ten na hak, bo to optymalne rozwiązanie moim zdaniem.

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie chce tego negowac ale co jeśli w zderzeniu czołowym bagaże polecą do przodu bo nie ma półki?

aadamuss

Posiadacz elektryka
Gdzie nie ma półki?
Narty wiozę w pokrowcu przy złożonym oparciu i przypinam pasem na wszelki wypadek. Wszystkiego i tak nie przewidzisz :)

cooler

Pionier e-mobilności
W Siennie narty i buty dla 6 osób po prostu mieszczą się w bagażniku, więc nie mam żadnych z tym problemów.
Jak podróżowałem np we 2 osoby to np. w Polo wrzucałem narty do bagażnika z rozłożonymi siedzeniami i dodatkowo spinałem narty pasami właśnie na godzinę W. Buty zaś wrzucałem za przednimi siedzeniami na podłogę, pod rozłożone oparcia tylnego siedzenia, więc z tej strony także było bezpiecznie. Torby z ubraniami już nie stanowiły żadnego zagrożenia więc tylko spinałem pasami żeby się nie przemieszczały

cooler

Pionier e-mobilności
Mam wersję 8-mio osobową, a podróżuję w 6 osób, miejsca jest dużo na wszystko, czasem się śmieję że drugie tyle ile zabieram weszło by na spokojnie. Zobacz kiedyś jak skonstruowany jest bagażnik w Siennie - to nie jest SUV, sam bagażnik ma prawie 1200l pojemności przy wszystkich 8-miu miejscach zajętych.
Uwielbiam ten wóz na trasy :)