Narty elektrykiem

ypl

Pionier e-mobilności
Ja jeździłem wcześniej z boxem, ale od kiedy mam Siennę to wszystko wchodzi do bagażnika. Oczyszczamy nieco buty i narty ze śniegu a bagażnik jest wyłożony gumową matą i nawet jak jest jakaś woda to po powrocie wylewam. Ciszej i wygodniej.
Z boxem jednak dużo zachodu - sam zostałem w ostatniej chwili powstrzymany przed wjazdem na parking podziemny przez syna, znajomy z nart nie miał takiego szczęścia i zmiótł sobie boxa z dachu robiąc szkody również na dachu.
Do M3 lub Y ciekawą opcją są boxy na narty na hak, kiedyś się skuszę przetestować, zwłaszcza że narty mam krótsze niż szerokość bagażnika.
Jak jest możliwość to ja zostawiam na stoku za opłatą na przechowanie, w tym roku cały wyjazd w wypożyczalni zostawialiśmy cały sprzęt oprócz kasków na przechowanie, groszowa sprawa, a wygoda nieziemska.

ypl

Pionier e-mobilności
Nie chce tego negowac ale co jeśli w zderzeniu czołowym bagaże polecą do przodu bo nie ma półki?
Też prawda, dlatego ja zawsze w tesli jadę z półką ale ta półka to też tak średnio chroni moim zdaniem. Fajne rozwiązanie mam w piątce kombi, że jak mam dużo bagaży to podnoszę taką siatkę i do mocowań w dachu zaczepiam, takie coś to jest
1736872445658.jpeg

Całkowicie odgradza to przestrzeń bagażową od kabiny.

ypl

Pionier e-mobilności
Mam wersję 8-mio osobową, a podróżuję w 6 osób, miejsca jest dużo na wszystko, czasem się śmieję że drugie tyle ile zabieram weszło by na spokojnie. Zobacz kiedyś jak skonstruowany jest bagażnik w Siennie - to nie jest SUV, sam bagażnik ma prawie 1200l pojemności przy wszystkich 8-miu miejscach zajętych.
Uwielbiam ten wóz na trasy :)
1200 litrów przy 8 miejscach zajętych?

ELuk

Pionier e-mobilności
Też prawda, dlatego ja zawsze w tesli jadę z półką ale ta półka to też tak średnio chroni moim zdaniem. Fajne rozwiązanie mam w piątce kombi, że jak mam dużo bagaży to podnoszę taką siatkę i do mocowań w dachu zaczepiam, takie coś to jest
View attachment 23861

Całkowicie odgradza to przestrzeń bagażową od kabiny.
To jest super rozwiązanie i bardzo sobie chwaliłem, jak miałem BMW, takie połączenie rolety i siatki w jednej kasecie, niestety w mercedesach nie było takiej opcji, tzn siatkę mialem zawsze osobno.

ypl

Pionier e-mobilności
To jest super rozwiązanie i bardzo sobie chwaliłem, jak miałem BMW, takie połączenie rolety i siatki w jednej kasecie, niestety w mercedesach nie było takiej opcji, tzn siatkę mialem zawsze osobno.
Dokładnie roleta i siatka jest w jednej kasecie, genialne to jest. Trzeba Elonowi podesłać, może coś z tą nieszczęsną półką wymyśli, to chyba najgorzej zaprojektowany element w ygreku ta półka.

KrzysztofFly

Moderator
Ja byłem swoim Y dwa razy na nartach, w 4 osobowej obsadzie. W obu przypadkach bez problemu cały sprzęt dla 4 osób zabraliśmy na "pokład" samochodu. Wbrew pozorom w Y to wcale nie jest trudne. Pod podłogę bagażnika, bez problemu mieszczą się 4 pary butów narciarskich i jeszcze wiele innych wypełniaczy, mnóstwo innych wypełniaczy da się także zapakować pod przednią część podłogi tylnego bagażnika. Narty pakuję w torbę z Decathlona (którą zakupiłem, po poleceniu jej przez kolegę z forum w innym wątku).
Zrzut ekranu 2025-01-14 183141.png
W torbę bez problemu wchodzą 4 pary nart i kijków i oczywiście jeszcze mnóstwo wypełniaczy. Torbę wkładam do bagażnika na środku i wsuwam do kabiny poprzez złożoną środkową część oparcia tylnej kanapy. Dzięki temu oparcia boczne dodatkowo trzymają torbę aby się nie przesuwała, natomiast samą torbę zapinam jeszcze środkowym pasem bezpieczeństwa, jednak głównie z powodu włączania się sygnalizacji niezapiętych pasów. Przednią część torby, czyli tą która znajduje się w kabinie, pomiędzy pasażerami, wypełniam kurtkami i spodniami narciarskimi, dzięki temu siedzący po jej bokach pasażerowie, mają możliwość komfortowego oparcia się o nią w trakcie podróży. Reszta potrzebnych bagaży bez problemu mieści się w tylnym bagażniku (warunek, że musi być w torbach, a nie walizkach), a w razie czego co nieco zmieści się jeszcze w przednim bagażniku.