umcus

Pionier e-mobilności
Czy ktoś się może orientuje, czy dochód z Pit37 trzeba zsumowac z dochodem z wynajmu? Bo w cytowanej instrukcji nic nie ma o pit28...
Owszem, jest o PIT-28. Nie jest chyba tylko napisane czy trzeba sumować. Wg instrukcji jest raczej "albo - albo", niemniej zapewne intencją było sumowanie dochodów (*uja tam, a nie dochodów, dochód to dochód, a nie podstawa obliczania podatku, to tak na marginesie).

Chcesz mieć pewność, pisz maila.

Gingol

Fachowiec
Rewelacyjna oferta! Aż rodzicom dam znać, choć obecnie nie w głowie im nowe samochody.
Poszukałem i ponoć Stellantis aż tak spuszcza do kostek majtki (załączam).

edit. Trochę podzwoniłem i popisałem i nieco podrożało:
- przy parametrach jak na zdjęciu najtańszą wycenę dostałem w kwocie 73,34 pln brutto/mc
- gap jakieś 62zł / mc

Problemem jest to, że to auta do produkcji, także pewnie koniec wakacji lub jesień. Także wydłuża to temat uzyskania dotacji i zwiększa ryzyko, że zabraknie kasy. Zabraknie? :D

Attachments

• kalkulacja.jpg
    kalkulacja.jpg
    154,9 KB · Liczba wyświetleń: 44
Last edited:

Elon

Zadomawiam się
ja nie zamierzam nic naklejac, przeciez nie beda tego sprawdzac, bez jaj, co to za przedszkole urzedasowe
Ja już miałem mój elektryk i nic nie naklejałem, z politowaniem czytam te wpisy o kupowaniu naklejek na allegro :D
Na żywo co prawda nigdy nie widziałem naklejki ale podobno niektórzy naklejali.

Mateusz92

Nowy na Forum
Chciałbym dopytać o dofinansowanie nasze auto na jednosobowa działalność gospodarczą. Czy są jakieś wymogi co do firm? Firma jest duża zatrudnia około 300 osób ale nadal jest jdg.
Czy łapie się na dotacje ? Forma ewentualnego finansowania leasing
Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji

macieeq

Zadomawiam się
Chciałbym dopytać o dofinansowanie nasze auto na jednosobowa działalność gospodarczą. Czy są jakieś wymogi co do firm? Firma jest duża zatrudnia około 300 osób ale nadal jest jdg.
Czy łapie się na dotacje ? Forma ewentualnego finansowania leasing
Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji
Jednoosobowa działalność gospodarcza, niezależnie od liczby zatrudnianych osób (nawet jeśli jest to 300 pracowników), formalnie pozostaje JDG i jako taka kwalifikuje się do programów dofinansowania przewidzianych dla tej formy działalności. Kluczowe jest, że status prawny firmy to JDG – liczba pracowników nie wyklucza z udziału w programie.

Podsumowanie – najważniejsze wymogi:
  • Forma prawna: jednoosobowa działalność gospodarcza (nie spółka)
  • Przedmiot dofinansowania: wyłącznie nowe auto elektryczne (lub z przebiegiem do 6000 km)
  • Maksymalna cena auta: 225 000 zł netto
  • Leasing lub wynajem na min. 2 lata
  • Obowiązkowe ubezpieczenie OC i AC (wskazanie użytkowania firmowego)
  • Dotacja: do 30 000 zł (bazowa) + 10 000 zł za zezłomowanie starego auta spalinowego
  • Wniosek składany online do NFOŚiGW po podpisaniu umowy leasingu/wynajmu i wpłacie opłaty wstępnej
W przypadku wątpliwości co do indywidualnej sytuacji (np. bardzo duża JDG), warto skonsultować się bezpośrednio z NFOŚiGW lub doradcą leasingowym, ale aktualne regulaminy programu NaszEauto nie wykluczają dużych JDG z dofinansowania.

boa

Posiadacz elektryka
Jednoosobowa działalność gospodarcza, niezależnie od liczby zatrudnianych osób (nawet jeśli jest to 300 pracowników), formalnie pozostaje JDG i jako taka kwalifikuje się do programów dofinansowania przewidzianych dla tej formy działalności. Kluczowe jest, że status prawny firmy to JDG – liczba pracowników nie wyklucza z udziału w programie.

Podsumowanie – najważniejsze wymogi dla JDG:
  • Przedmiot dofinansowania: wyłącznie nowe auto elektryczne (lub z przebiegiem do 6000 km)
  • Dotacja: do 30 000 zł (bazowa) + 10 000 zł za zezłomowanie starego auta spalinowego
  • Wniosek składany online do NFOŚiGW po podpisaniu umowy leasingu/wynajmu i wpłacie opłaty wstępnej
W przypadku wątpliwości co do indywidualnej sytuacji (np. bardzo duża JDG), warto skonsultować się bezpośrednio z NFOŚiGW lub doradcą leasingowym, ale aktualne regulaminy programu NaszEauto nie wykluczają dużych JDG z dofinansowania.
Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma firmę zatrudniającą 300 osób, to jednak kojarzy takie rzeczy ;-)

Mateusz92

Nowy na Forum

Podsumowanie – najważniejsze wymogi:
Dzięki. Dzisiaj jeden z doradców stwierdził że nie ma szans na dotacje przy takiej wielkości firmy natomiast drugi nic nie wspomnial na ten temat. Próby dodzwonienia się na infolinię niestety nieskuteczne..

boa

Posiadacz elektryka
Kojarzyć może i kojarzy ale tu jest potrzebna pewna informacja 😀 pan się nie martwi z nudów pytań nie zadaje...
👍🏻
Sytuacja jest taka, że JDG to JDG i koniec kropka, nikt nie może nic powiedzieć, bo nie było żadnych ograniczeń przychodowych czy zatrudnienia. Swoją drogą podziwiam za odwagę mieć to na JDG ;-)