Pedr

Posiadacz elektryka
Na dziś nie ma ani umowy a tym bardziej kasy.
NFOŚiGW w odróżnieniu od BOŚ jest bardziej przyjazny dla wnioskodawców. Można do nich zadzwonić (co polecem) i uzyskać informację na jakim etapie jest wniosek i czy czegoś nie brakuje. Ja miałem dotację z BOŚ i z NFOŚiGW. W pierwszym przypadku 10 miesięcy i zero możliwości dowiedzenia się kiedy, i czy w ogóle będzie przelew. W drugim - dokładnie mi wytłumaczyli co było nie tak, potwierdzili, że wszystkie dokumenty zostały złożone i mam czekać na umowę. Gdy ją dostałem, po dwóch dniach przyszedł przelew. Co więcej, gdy przez głupotę anulowałem swój wniosek, to napisali do mnie, czy aby jestem pewien, że chcę go anulować bo są w trakcie przygotowania umowy :) Czekałem na przelew 4 miesiące, ale jeden miesiąc to moja wina.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Coś ci się pomyliło. Na szczęście od ponad roku PiS już nie rządzi.
Środki na program pójdą z KPO, ale nie wiem co tam tępa PiSowska propaganda wciska PiSowskiemu motłochowi.
skoro tak mówisz...

cwireq

Posiadacz elektryka
Cześć, stoję przed dylematem z jakiego programu dopłat skorzystać i proszę o rady czy o czymś nie zapomniałem.

Sytuacja:
  • Model 3, kupiony 28-Nov-2024
  • JDG
  • Kupiony za gotówkę, ~207k brutto
Zastanawiam się czy skorzystać z mój elektryk 1.0 czy czekać na program 2.0. Plusy czekania:
  • Większe dofinansowanie o 3k (30k w nowym vs 27k w starym. Na żadne złomowania i inne bonusy się nie łapię).
  • Brak wymogu przebiegu (niezbyt istotne bo i tak go pewnie zrobie, ale odpada upierdliwość z dokumentowaniem go na koniec
Minusy czekania
  • No cóż, dłużej trzeba czekać na dofinansowanie
  • Szansa że rzad odwali coś głupiego na ostatniej prostej i się nie załapię.

Coś pominąłem? Skłaniam się ku podjęciu (niskiego wg mnie) ryzyka i poczekaniu do Lutego na start programu 2.0
Poprawka: okres oczekiwania na $$ to bardziej 3-4msc. Za to program jest pewny, bo niektórzy mają wątpliwości odnośnie Mój Elektryk 2.0 :)

mikxo

Fachowiec
Był PiS były dopłaty, nie ma PiS nie ma dopłat. Proste. Reszta to twoje fantazje.
Czy - niezależnie od swoich poglądów - mógłbyś swoimi wypowiedziami nie wprowadzać innych w błąd?
Stwierdzenie "nie ma PiS nie ma dopłat" jest kłamstwem. Dopłat nie ma, ale tylko dla ścieżki leasingowej, a pozostałe są. Warto dodać, że nie ma ich, ponieważ środki na nie przeznaczone się skończyły. Warto też dodać, że budżet przeznaczony na ścieżkę leasingową był trzykrotnie zwiększany, w tym dwa razy w 2024 roku, gdy PiS już nie rządził.
Poglądy poglądami, ale myślę, że użytkownicy forum oczekują tu przede wszystkim rzetelnych informacji.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A skąd wiesz jakie ja mam poglądy?
on swoje przedstawił, a innym zabrania. :)
Ogólnie wszystkie te perypetie na temat dofinansowań wyglądają jak telenowele... coś tam powiedziano, coś tam może dodano... i nie można nikomu uwierzyć, bo to się zmienia jak w kalejdoskopie...

Najnowsze dyskusje