polaris

Zadomawiam się
Zobaczymy co się stanie jak program w końcu ruszy. Patrząc na statystki 1.0 gdzie jest wciąż w pytę niewykorzystanej kasy zarówno w części biznesowej jak i prywatnej (na 1 stycznia 2025 roku zostało 71 MPLN - 7% całego programu) to różnie może być. A dokładając to, że z infrastrukturą niewiele się poprawiło ceny prądu i ładowania są jakie są, raczej będzie ciężko przekonać "zwykłego człowieka" do zakupu nowego BEV.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Trochę mi to narzekanie na infrastrukturę i wszystko co jest związane z BEV w Polsce przypomina narzekanie na UE, jak to nas niszczy.
Jeden Amerykanin tak p...., aż go wziąłem na spacer po Warszawie. Powiedział na to, że czytał, że poza miastami podobno w Polsce straszna bieda. To mu opowiedziałem o miejscu, gdzie mam domek na narty/lato, gdzie w latach 90 była taka bieda, iż co około tydzień miało miejsce samobójstwo z przyczyn ekonomicznych. A teraz budują nawet baseny termalne, nie pisząc o setkach innych rzeczy zbudowanych m.in. z dotacji.

Dookoła mnie mnóstwo nowych ładowarek, część jeszcze nie uruchomionych, ale te które działają są super. Liczba elektryków w Warszawie też rośnie bardzo szybko. A jeszcze dopłaty do leasingów nie ruszyły.

A na dziś dzień ceny prądu pozwalają (Elocity/Polenergia) na zrównanie ceny eksploatacji z ICE. A w przypadku tesli odpadają przeglądy roczne, ale to ma znaczenie dla osób jeżdżących mało - dla mnie ma.

cwireq

Posiadacz elektryka
Trochę mi to narzekanie na infrastrukturę i wszystko co jest związane z BEV w Polsce przypomina narzekanie na UE, jak to nas niszczy.
Jeden Amerykanin tak p...., aż go wziąłem na spacer po Warszawie. Powiedział na to, że czytał, że poza miastami podobno w Polsce straszna bieda. To mu opowiedziałem o miejscu, gdzie mam domek na narty/lato, gdzie w latach 90 była taka bieda, iż co około tydzień miało miejsce samobójstwo z przyczyn ekonomicznych. A teraz budują nawet baseny termalne, nie pisząc o setkach innych rzeczy zbudowanych m.in. z dotacji.

Dookoła mnie mnóstwo nowych ładowarek, część jeszcze nie uruchomionych, ale te które działają są super. Liczba elektryków w Warszawie też rośnie bardzo szybko. A jeszcze dopłaty do leasingów nie ruszyły.

A na dziś dzień ceny prądu pozwalają (Elocity/Polenergia) na zrównanie ceny eksploatacji z ICE. A w przypadku tesli odpadają przeglądy roczne, ale to ma znaczenie dla osób jeżdżących mało - dla mnie ma.
No dobrze by było jak byśmy jako Polacy preferowalibyśmy takie podejście jakie Ty reprezentujesz. Zamiast narzekać jak to jest źle powinniśmy doceniać z tego ile udało się zdziałać przez ostatnie 30 lat. Trzeba zobaczyć gdzie teraz jesteśmy, a gdzie byliśmy.

*oczywiście przy tym podejściu też trzeba uważać na popadnięcie w samouwielbienie w myśl zasady zachowania złotego środka.

pablos1278

Nowy na Forum
Czy ktoś widział projekt nowej umowy 2.0 chodzi mi o złomowanie, auto będę miał 3 lata dopiero w lutym 2026, mam zezłomować przed podpisaniem umowy czy w trakcie trwania programu?

krzyss

Pionier e-mobilności
Czy ktoś widział projekt nowej umowy 2.0 chodzi mi o złomowanie, auto będę miał 3 lata dopiero w lutym 2026, mam zezłomować przed podpisaniem umowy czy w trakcie trwania programu?
Nikt nie widzial bo nie wystartowal.
Ale jasnym jest ze do wniosku o dotacje dolaczasz zaswiadczenie o zlomowaniu.

tanczmy

Zadomawiam się
Według tej wstępnej wersji programu z listopada złomowanie po 01.02.2020r. będzie ok
dodatkowo za zezłomowanie samochodu spalinowego, którego ostateczny odbiorca wsparcia jest właścicielem co najmniej od 3 lat oraz zezłomowanie samochodu nastąpiło nie wcześniej niż 01.02.2020 r.
Tutaj masz link do szczegółów: https://www.gov.pl/web/nfosigw/konsultacje-doplaty-auta-elektryczne

umcus

Pionier e-mobilności
Przed podpisaniem. A konkretnie, w momencie weryfikacji wniosku musisz mieć zaświadczenie o złomowaniu.

Najnowsze dyskusje