IMK

Zadomawiam się
We wniosku jest cos w stylu "z ostatnio składanego zeznania", więc wychodzi że za 2023 bo za 2024 nie było jeszcze rozliczenia.

celll19

Zadomawiam się
Ja czekam tylko na złożenie wniosku. Q4 odebrałem w lipcu 2024 i mnie ominęło. Liczę że teraz już pójdzie bez problemu. Martwi mnie jedynie ten okres trwałości. Od kiedy będą go liczyć. Od daty rejestracji czy od daty uzyskania dofinasowania czy coś jeszcze innego wymyślą.

Euronymous

Fachowiec
To chyba jednak jakiś wymysł, że od daty rejestracji. Przecież np. taki wynajem długoterminowy często bierze się właśnie na 2 lata. Celem programu jest utrzymanie takiego auta właśnie przez min. 2 lata, więc utrzymanie liczy się od zarejestrowania=rozpoczęcia użytkowania, ergo cel jest spełniony. Na przyznanie dotacji można, nie z własnej zasługi tylko słabej organizacji NFOŚ, czekać rok i ponad, więc byłoby to jakimś kuriozum, że cel programu spełniony, a wskutek nieogarnięcia przez fundusz dana osoba miałaby dotacji nie otrzymać.

Thekonik

Zadomawiam się
Pytania dwa:
1. Skoro dochód jest dzielony na dwa i mamy kobitkę która zarabia 100tys i faceta który zarabia 159tys. To czy facet może wziąć tą dodatkowa piątkę za zarobki?
2. Czy jeżeli facet z przykładu pierwszego weźmie dotacje, to czy bez problemu kobitka za 3 miesiące może również wziąć?

umcus

Pionier e-mobilności
Pytania dwa:
1. Skoro dochód jest dzielony na dwa i mamy kobitkę która zarabia 100tys i faceta który zarabia 159tys. To czy facet może wziąć tą dodatkowa piątkę za zarobki?
2. Czy jeżeli facet z przykładu pierwszego weźmie dotacje, to czy bez problemu kobitka za 3 miesiące może również wziąć?
1. Jeśli są małżeństwem bez rozdzielności, to tak.
2. Tak. Warunek - każde z nich kupuje samochód tylko na siebie.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Sorry trochę sie wkurzyłem bo zrobią człowiekowi nadzieję a później jak zwykle rozczarowanie. Chcieliśmy kupić coś taniego typu dacia czy leapmotor tylko dla żony , żeby jeździła właśnie do swojej pracy ok 30km w dwie strony i do przedszkola. Z dofinansowaniem 30tys miałoby to sens bo do reszty zadań mamy Teslę. Ja tego małego atuka w ogóle bym nie używał więc dla mnie to fair że moje dochody nie byłyby wliczane bo to auto tylko na jej użytek.
Rozstańcie się (formalnie przynajmniej). Zostanie matką samotnie wychowującą dzieci (jeśli macie), same plusy i frukty zewsząd! ;-P