umcus

Pionier e-mobilności
Widzisz pracuje w branży regularnie audytowanej. I nie chodzi o ukrywanie a interpretacje zapisów. Ja czytam to literalnie.
View attachment 24378
Też pracuję w takiej branży, tyle, że na moje szczęście nie mam już nic wspólnego z KNF, NBP i ogólnie polskimi przepisami podatkowymi. I to nie pierwszy audytor, który mi mówi, że z nami się inaczej rozmawia ;) Jesteś wykapanym przykładem, gdzie trzeba używać słów "intencją xxx było....". Bo tam każdy wie, jaka była intencja nawet w przypadku literalnego czytania zapisów, a my (jako naród) od razu coś kombinujemy. Mam nadzieję, że tą nieco pokrętną drogą wyjaśniłem, co autor (tabelki) miał na myśli.
Ps. Tak, wbrew temu co napisałeś, właśnie chodzi o ukrywanie, kombinowanie, obchodzenie... Interpretacja to tylko wygodna wymówka, ładne słówko. A ja przez głupio rozumianą solidarność narodową audytorowi prócz tego "pufffff" nie odpowiedziałem. I tak wiem, że on wie, że ja wiem ;)

CODI

Zadomawiam się
Też pracuję w takiej branży, tyle, że na moje szczęście nie mam już nic wspólnego z KNF, NBP i ogólnie polskimi przepisami podatkowymi. I to nie pierwszy audytor, który mi mówi, że z nami się inaczej rozmawia ;) Jesteś wykapanym przykładem, gdzie trzeba używać słów "intencją xxx było....". Bo tam każdy wie, jaka była intencja nawet w przypadku literalnego czytania zapisów, a my (jako naród) od razu coś kombinujemy. Mam nadzieję, że tą nieco pokrętną drogą wyjaśniłem, co autor (tabelki) miał na myśli.
Ps. Tak, wbrew temu co napisałeś, właśnie chodzi o ukrywanie, kombinowanie, obchodzenie... Interpretacja to tylko wygodna wymówka, ładne słówko. A ja przez głupio rozumianą solidarność narodową audytorowi prócz tego "pufffff" nie odpowiedziałem. I tak wiem, że on wie, że ja wiem ;)
Pracujemy w innych branżach. Moi klienci to nie polski grajdołek a audytorzy to duże zachodnie brandy.
Wciąz 10k minus zakup i rejestracja nie chodzi na piechote. Będzie na ubezpieczenie moze wallbox.

umcus

Pionier e-mobilności
Rozumiem. Optymistycznie zakładasz, że kombinowanie przejdzie. Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Pochwal się później, żeby inni wiedzieli czy warto czy nie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Pewnie bedzie wymagany dowod ze go zezlomowales. Ja mam takie pismo z gminy z WK.
Pewnie kazdy bedzie musial takie przedstawic. Takie pismo przyslali okolo miesiaca po odstawieniu auta do autozlomu.

micmisio

Zadomawiam się
Jakież to polskie. Mają kupę kasy do wydania to tak zakombinują, żeby ludzie dostali jak najmniej. Ktoś kupuje auto to jeszcze mu dochód małżonka doliczą. Nic tylko żyć na kocią łapę.
Jeszcze się okaże, że z KDR będzie tylko jedno auto na rodzinę. Już mnie nic nie zdziwi.

luk49696

Posiadacz elektryka
Widzisz pracuje w branży regularnie audytowanej. Moi audytorzy z Belgii "chwalili" nas za niecodzienne spojrzenie na wymogi regulatora. I nie chodziło o kłamstwo czy ukrywanie faktów a kreatywne rozumienie zapisów polityki :)
Ja czytam wymogi jak poniżej literalnie i wydaje sie ze dofinansowanie powiększone o bonus za złomowanie jest zasadne.
View attachment 24378
Z dopłatą za złomowanie przy JDG też nie jest łatwo. Trzeba spełnić warunek 3 letniej ewidencji w środkach trwałych... zapis z wniosku.

Attachments

• 1738312841803.png
    1738312841803.png
    114,6 KB · Liczba wyświetleń: 20

Thekonik

Zadomawiam się
Dzięki. Czy jest gdzieś potwierdzenie na piśmie.

U mnie to wygląda dodatkowo facet na os. Prywatna a żona na JDG.

Dzięki za Odpowiedź

A pytanie uzupełniające:

W przypadku zakupu przez Męża na osobę fizyczną, a Żonę na JDG, ale oboje nie przekraczają progu dochodowego (zarabiają po 100k rocznie lub mniej?) to nie będzie problemu

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Mam pytanie dotyczące złomowania auta. Mowa jest o wymaganym okresie posiadania 3 lata ale nie piszą PRZED złomowaniem. Byłem właścicielem 2 aut po 10 lat i oba sa juz grubo poza pełnoletnioscią ale oba sprzedałem do rodziny i znajomych juz dawno temu. Czy odkupienie auta i złomowanie (przy aktualnym OC) po przerejestrowaniu na mnie spełnia obowiązek i pozwala zwiększyć dofinansowanie ?
Nie przejdzie - we wniosku jest zapis:
"Ubiegam się o premię za zezłomowanie samochodu spalinowego kategorii M1, którego byłem ostatnim właścicielem/współwłaścicielem od co najmniej 3 lat (zezłomowanie od 01.02.2020 r. jednakże przed dniem złożenia wniosku o wsparcie)"