Grzegorzkos

Nowy na Forum
witam,
składał ktoś wniosek z leasingu/ wynajmu z Mleasing ?
pytam ponieważ dzwoniłem do mleasing i powiedzieli żeby się wstrzymać ponieważ czekają na oficjalną odpowiedz z NFOSiGW jakie dokumenty udostępniać leasingobiorcom itp.

dzięki

umcus

Pionier e-mobilności
Czy mógłby ktoś prostemu etaciarzowi wytłumaczyć, czy kwota dotacji jest kwotą brutto czy netto. Tzn rozumiem, że VAT jest niekwalifikowany jednak jak to będzie wyglądało w praktyce.
Dotacja na wynajem na osobę fizyczną bez JDG, żadnej opcji odliczenia VAT. Wypluwam 35 tys brutto z własnej kieszeni na opłatę wstępną (niski dochód, finansowanie najmu). Jaki dostanę zwrot?
28 455.
W kilku salonach dziś usłyszałem, że aby dostać 35 tys zwrotu, muszę dokonać opłaty wstępnej w wysokości 35 tys + vat.
Płacę pełny VAT w cenie auta więc w sumie ten vat od 35 tys też mi podnosi wartość całej inwestycji?
VAT nie jest kosztem kwalifikowanym. Dotację wypłaca się od netto. Żeby dostać 35 k, musiałbyś dodatkowo mieć premię od złomowania lub niskich dochodów.

umcus

Pionier e-mobilności
witam,
składał ktoś wniosek z leasingu/ wynajmu z Mleasing ?
pytam ponieważ dzwoniłem do mleasing i powiedzieli żeby się wstrzymać ponieważ czekają na oficjalną odpowiedz z NFOSiGW jakie dokumenty udostępniać leasingobiorcom itp.
Wszystkie dokumenty jakie potrzebujesz są już znane.

Esiak

Fachowiec
Czy mógłby ktoś prostemu etaciarzowi wytłumaczyć, czy kwota dotacji jest kwotą brutto czy netto. Tzn rozumiem, że VAT jest niekwalifikowany jednak jak to będzie wyglądało w praktyce.
Dotacja na wynajem na osobę fizyczną bez JDG, żadnej opcji odliczenia VAT. Wypluwam 35 tys brutto z własnej kieszeni na opłatę wstępną (niski dochód, finansowanie najmu). Jaki dostanę zwrot?

W kilku salonach dziś usłyszałem, że aby dostać 35 tys zwrotu, muszę dokonać opłaty wstępnej w wysokości 35 tys + vat.
Płacę pełny VAT w cenie auta więc w sumie ten vat od 35 tys też mi podnosi wartość całej inwestycji?
jak najem lub leasing to opłata wstępna musi być w wysokości 35 tys. netto jeśli chcesz maxa odzyskać...
ja wpłacisz 35 tys. brutto to zwrotu otrzymasz 28455 zł

Vicek

Fachowiec
28 455.

VAT nie jest kosztem kwalifikowanym. Dotację wypłaca się od netto. Żeby dostać 35 k, musiałbyś dodatkowo mieć premię od złomowania lub niskich dochodów.
Dzięki, czyli wpłacam 43 dostaję z powrotem 35.
W sumie przy zakupie za gotówkę nie robi to różnicy, ale przy najmie na 2 lata, gdzie jedyny koszt to rata, to kwota vatu od dotacji podbija koszty :)

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
a możesz napisać jakie ?
czy upoważnienia nie trzeba ?
czy wniosek można zapisać i wysłać później lub anulować ?
Parę stron wcześniej było wklejane jakie dokumenty są wymagane.
Upoważnienia do czego? Wypełniasz sam wniosek.
Można zapisać.