KrzysztofFly

Moderator
Wytłumaczę jeszcze raz.

Mój Elektryk (nabór stary) - przyjmujesz dotację 27 tysięcy złotych, dostarczasz dokument, w którym żona poświadcza, że zgadza się na przyjęcie dofinansowania (bo jest jedno na rodzinę). Czyli dofinansowanie fizycznie przyjmują dwie osoby (rodzina).

Mój Elektryk (nabór nowy) - nie możesz przyjąć żadnej dotacji, ponieważ nawet jeżeli to żona złoży wniosek to będzie musiała "przyznać się" do przyjęcia dofinansowania z poprzedniego naboru, co zapewne wyklucza z udziału całą rodzinę (mąż i żona).

Są limity na dofinansowania, również wykluczenia itd. poczekamy, ale bardzo prawdopodobne będzie to, że jeżeli już brałeś dofinansowanie to nie weźmiesz go jeszcze raz - również próbując to zrobić na żonę.
Chyba jednak wprowadzasz ludzi w błąd, poniżej zrzut ekranu z pytania i odpowiedzi na stronie:
Zrzut ekranu 2024-12-06 202625.png
Więc jasno z tego wynika, że można zakupić dwa.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Mój Elektryk (nabór stary) - przyjmujesz dotację 27 tysięcy złotych, dostarczasz dokument, w którym żona poświadcza, że zgadza się na przyjęcie dofinansowania (bo jest jedno na rodzinę). Czyli dofinansowanie fizycznie przyjmują dwie osoby (rodzina).
Żadnego oświadczenia od żony nie trzeba składać. Skąd to wymyśliłeś?

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Oświadczenie żony się składa, ale bardziej chodzi o to, że żona wyraża zgodę, czy przyjmuje informacje, że mąż dostał dofinansowanie. Tak jest w leasingu, jak w prywatnym zakupie nie wiem.
Z pytania 30
„W przypadku naboru dla osób fizycznych 1 wnioskodawca może uzyskać dofinansowanie na 1 pojazd ( wnioskodawcą jest osoba fizyczna, nie rodzina).”

Last edited:

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
. Jak ogłoszą to pod koniec grudnia to już w ogóle żart, bo wszystkie wyprzedaże i promocje końcoworoczne przelecą. Chociaż jeszcze początek roku pewnie też będą jakieś na stare roczniki, jak komuś zostanie.
Jak przelecą, skoro nie ma dopłat...?

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Żadnego oświadczenia od żony nie trzeba składać. Skąd to wymyśliłeś?
Trzeba lub oświadczenie, że jest się kawalerem.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Trzeba lub oświadczenie, że jest się kawalerem.
Ja nie składałem żadnego odswiadczenia. Żona też nie.

Może z tymi oświadczeniami to chodzi o warunki lizingu ( a nie dotacji)?

tokwi

Pionier e-mobilności
..
To moje domysły, ale bardzo prawdopodobne, że tak może być.
czyli nie wiesz, ale upierasz się przy swoim.

Jeśli juz wróżyć z fusów, to ze względów politycznych takiego warunku wykluczającego nie będzie bo moznaby zarzucić wtedy lewicy i ekologom, że preferują program konkubinat+

iurista

Nowy na Forum
W aktualnym programie dofinansowanie może wziąć osoba fizyczna tj. mąż jak kupuje auto i jest jedynym właścicielem i żona drugie dofinansowanie na drugie auto, analogicznie jak jest wyłączną właścicielką tego drugiego. Na 100%, przetestowane.

iurista

Nowy na Forum
Dziecko też może wziąć, nawet niepełnoletnie, nie ma problemu.Ale to nie za bardzo się opłaca bo składki za ubezpieczenie będą wysokie.

PiotrC

Zadomawiam się
Żadnych terminów nie ma chyba. Teraz ważniejsza jest propaganda programu Czyste POwietrze. Jedynie na ten temat są wpisy na stronie NFOŚiGW (https://www.gov.pl/web/nfosigw/aktualnosci).

W wywiadzie, który wcześniej tu wklejałem pani coś mówiła o starcie programu od 1 stycznia, więc powinno być lada chwila. Ale nie będzie to pierwszy i pewnie ostatni raz, jeśli te słowa okażą się rzucone na wiatr.
Jeśli będę chciał kupić samochód dziś to na jakich zasadach otrzymam dofinansowanie? Na zasadach starego programu, którego już nie ma (ale odkąd się skończył była mowa o rozliczeniu w ramach kolejnego programu) czy na zasadach nowego programu, którego jeszcze nie ma i którego zasad tak na prawdę nikt nie zna?
Innymi słowy: co z tymi, którzy kupili samochód kwalifikujący się do dopłaty w programie wersja1 a niekoniecznie kwalifikujący się do dopłaty w programie wersja2?