SokolEV

Posiadacz elektryka
Faktycznie, słuchałem jednym uchem chyba. Odtworzyłem sobie ponownie i to prowadzący wspomniał o tym 1 stycznia, a pani z NFOŚiGW mówiła o tym, że program powinien być ogłoszony do końca roku (co wynika z KPO), a sam program ruszyć może "początek stycznia to być może będzie jeszcze za szybko ale pierwszy kwartał 2025 roku na pewno". Jak ogłoszą to pod koniec grudnia to już w ogóle żart, bo wszystkie wyprzedaże i promocje końcoworoczne przelecą. Chociaż jeszcze początek roku pewnie też będą jakieś na stare roczniki, jak komuś zostanie.

mm-tesla

Posiadacz elektryka

iurista

Nowy na Forum
Czy w sytuacji, gdy osoba fizyczna korzystała już z tego programu przy 1 edycji, może skorzystać ponownie ? Wydaje mi się, że nie, ale nigdzie takiej informacji nie znalazłem...

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Czy w sytuacji, gdy osoba fizyczna korzystała już z tego programu przy 1 edycji, może skorzystać ponownie ? Wydaje mi się, że nie, ale nigdzie takiej informacji nie znalazłem...
Na 100% nie będzie można, również przypomnę, że to nie tylko na osobę fizyczną ale na RODZINĘ, czyli małżonka również nie będzie mogła.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
A skąd taka informacja?
Na gov.pl w pytaniu nr 30 jest dokładnie odwrotnie?
W pierwszej edycji wziąłeś dotację na rodzinę, czyli Ty i Twoja żona zapewne będziecie wyłączeni z nowego programu, gdyż będziecie musieli wykazać, że przyjęliście środki z poprzedniego dofinansowania - były takie pola do wypełnienia, gdzie trzeba było wskazać lub zaprzeczyć wykorzystania innych dofinansowań.

To moje domysły, ale bardzo prawdopodobne, że tak może być.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
na małżonka nie? Gdzie jest napisane o tym ograniczeniu?
Wytłumaczę jeszcze raz.

Mój Elektryk (nabór stary) - przyjmujesz dotację 27 tysięcy złotych, dostarczasz dokument, w którym żona poświadcza, że zgadza się na przyjęcie dofinansowania (bo jest jedno na rodzinę). Czyli dofinansowanie fizycznie przyjmują dwie osoby (rodzina).

Mój Elektryk (nabór nowy) - nie możesz przyjąć żadnej dotacji, ponieważ nawet jeżeli to żona złoży wniosek to będzie musiała "przyznać się" do przyjęcia dofinansowania z poprzedniego naboru, co zapewne wyklucza z udziału całą rodzinę (mąż i żona).

Są limity na dofinansowania, również wykluczenia itd. poczekamy, ale bardzo prawdopodobne będzie to, że jeżeli już brałeś dofinansowanie to nie weźmiesz go jeszcze raz - również próbując to zrobić na żonę.