umcus

Pionier e-mobilności
taa :) , wg zapowiedzi wynikało, że premia za dochód wnioskodawcy, teraz się okazuje, że dochód wnioskodawcy to dochód jego i małżonki :)
No ale to jest akurat całkowicie spójne i logiczne, tak jest bodaj w każdym programie pomocowym - liczysz dochód uwzględniając stan cywilny wnioskodawcy.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
dotacja z ME 1.0 to chyba nie jest pomoc de minimis, więc nie trzeba jej wykazywać we wniosku naszEauto..?
Każdą dotację musisz wykazać, składając pierwszy wniosek wypełniało się tabelę z kwotami dofinansowań w latach poprzednich (o ile się nie mylę to do 5 lat wstecz)

umcus

Pionier e-mobilności
Sorry trochę sie wkurzyłem bo zrobią człowiekowi nadzieję a później jak zwykle rozczarowanie. Chcieliśmy kupić coś taniego typu dacia czy leapmotor tylko dla żony , żeby jeździła właśnie do swojej pracy ok 30km w dwie strony i do przedszkola. Z dofinansowaniem 30tys miałoby to sens bo do reszty zadań mamy Teslę.
Ale przecież nikt nigdy nie powiedział, że ten program będzie miał inne zasady niż zwykle. Obawiam się, że to Ty sobie coś dopowiedziałeś.
Ja tego małego atuka w ogóle bym nie używał więc dla mnie to fair że moje dochody nie byłyby wliczane bo to auto tylko na jej użytek.
A jak to sobie wyobrażasz od strony formalnej? Że składasz oświadczenie, że nie będziesz jeździł? Bądźmy poważni.

jarqu

Posiadacz elektryka
Ale przecież nikt nigdy nie powiedział, że ten program będzie miał inne zasady niż zwykle. Obawiam się, że to Ty sobie coś dopowiedziałeś.

A jak to sobie wyobrażasz od strony formalnej? Że składasz oświadczenie, że nie będziesz jeździł? Bądźmy poważni.
A to nie jest właśnie tak że biorąc dotacje deklarujesz się że tylko Ty będziesz użytkował ten pojazd jako wnisokdwaca. Jeśli się nie myle w poprzednim programie tak było.

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Każdą dotację musisz wykazać, składając pierwszy wniosek wypełniało się tabelę z kwotami dofinansowań w latach poprzednich (o ile się nie mylę to do 5 lat wstecz)

Być może w starym było inaczej, w nowym podaje się tylko pomoc de minimis, którą dotacja z ME 1.0 nie jest.
deminimis.png

umcus

Pionier e-mobilności
A to nie jest właśnie tak że biorąc dotacje deklarujesz się że tylko Ty będziesz użytkował ten pojazd jako wnisokdwaca. Jeśli się nie myle w poprzednim programie tak było.
Coś Ci się pozajączkowało (podejrzewam że z leasingiem, gdzie dla osób trzecich najczęściej musisz mieć pozwolenie). Sprawdź raz jeszcze.
Jak sobie wyobrażasz zakup pojazdu dla firmy w takim przypadku? Tylko szef ma prawo jeździć?

jarqu

Posiadacz elektryka
nie ja sobie dopowiedziałem tylko nawet elektrowoz tak pisał:
1738230987080.png
Coś Ci się pozajączkowało (podejrzewam że z leasingiem, gdzie dla osób trzecich najczęściej musisz mieć pozwolenie). Sprawdź raz jeszcze.
Jak sobie wyobrażasz zakup pojazdu dla firmy w takim przypadku? Tylko szef ma prawo jeździć?
tu może rzeczywiście ktoś wprowadził mnie w błąd, oczywiście w aucie branym na firmę to absurd ale na osobę fizyczną już brzmiało to w miare sensownie.