umcus

Pionier e-mobilności
... albo dopuścić pozostałe podmioty poza JDG.
No nie bardzo, ponieważ to jest odgórne ograniczenie narzucone przez KPO i nie ma takiej możliwości. Tzn. jest, ale trzeba by renegocjować już wynegocjowane porozumienie, a na to czasu nie ma już teraz, nie mówiąc o końcówce roku.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Właśnie zadzwonił handlowiec do mnie ws Avengera i powiedział, że osoby fizyczne indywidualne (nie firmy) także rozliczają się netto?! O firmie wiedziałem, że jak wpłacę 36900 to dostanę 30000, a w przypadku osoby fizycznej też tak jest?!

Esiak

Fachowiec
Właśnie zadzwonił handlowiec do mnie ws Avengera i powiedział, że osoby fizyczne indywidualne (nie firmy) także rozliczają się netto?! O firmie wiedziałem, że jak wpłacę 36900 to dostanę 30000, a w przypadku osoby fizycznej też tak jest?!
ale kupujesz za gotówkę czy najem/leasing ?
jak najem to dostaniesz tak jak piszesz, czyli netto...

BlackandWhite

Zadomawiam się
Najem/leasing....czyli gość ma rację 😒 w firmie to rozumiem, a co osobie fizycznej do.VAT-U be sensu trochę...czyli musiałbym wpłacić 35000 zł netto, aby otrzymać pełną dotację na KRD + za niski dochód ?

Esiak

Fachowiec
Najem/leasing....czyli gość ma rację 😒 w firmie to rozumiem, a co osobie fizycznej do.VAT-U be sensu trochę...czyli musiałbym wpłacić 35000 zł netto, aby otrzymać pełną dotację na KRD + za niski dochód ?
dokładnie tak

Vicek

Fachowiec
Niestety jest ten zonk niekwalifikowanego vatu. Kupując za gotówkę też dostajesz zwrot netto ale przy całej kwocie nie ma to znaczenia bo i tak płacisz VAT od całości. Tu musisz zapłacić VAT od dotacji co w niektórych przypadkach podwaja wartość inwestycji.

Esiak

Fachowiec
Niestety jest ten zonk niekwalifikowanego vatu. Kupując za gotówkę też dostajesz zwrot netto ale przy całej kwocie nie ma to znaczenia bo i tak płacisz VAT od całości. Tu musisz zapłacić VAT od dotacji co w niektórych przypadkach podwaja wartość inwestycji.
przy zakupie za gotówkę, dostajesz pełen zwrot: podstawową kwotę wsparcia: 18750 zł + ewentualnie premia za próg dochodowy: 11250 zł + ewentualnie premia za złomowanie: 10000 zł

Zrzut ekranu 2025-03-3 o 20.55.56.png

Esiak

Fachowiec
Zgadza się, ale dalej jest to kwota netto.
zwrócą Ci na konto 40000 zł nie 35250 zł, więc o jakim netto mówisz?
wybierz we wniosku opcje najmu/leasingu i wtedy aby otrzymać 35000 zł zwrotu musisz wpłacić 35000 zł netto lub inaczej 43050 zł brutto pierwszej wpłaty...